Фандъкова ще подкрепи решение за Перник, ако има гаранции за София

Тя е поискала експертен анализ и оценка на инфраструктурата
Обновена: 20 яну 2020 16:42 | 20 яну 2020 16:35,
89

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще подкрепя само решение за Перник, което дава 100 % гаранции за софиянци, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя присъства на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за водната криза в Перник.

„Знаете, че в събота в Министерски съвет се проведе извънредно заседание, на което беше съобщена идеята за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на „Белмекен“ до Перник през водопреносната мрежа на София.

Още по темата

Тя посочи, че идея е предложена след сериозен експертен анализ и оценка на съществуващата инженерна инфраструктура.

"Още в събота поисках от Министерски съвет в първия работен ден ресорните министри да представят пред Комисията по инженерна инфраструктура в Столичен общински съвет заедно с кмета на Перник и ръководството на „Софийска вода“ тази идея. Смятам, че е изключително важно да се получат отговори на всички поставени въпроси“, каза също Фандъкова.

Смятам, че това е важно решение, което може да бъде факт само и единствено, ако цялата информация е публична, заяви кметът на София.

Предложението на управляващите за разрешаване на водната криза в Перник беше взето на среща при премиера Бойко Борисов в събота. Обявеният план предвижда вода от язовир "Белмекен" да преминава през яз. "Бели Искър" към водопреносната мрежа на София. От резервоар "Мало Бучино" трябва да бъде изградено 13 км трасе до "Перник".

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Перник и София ще си помагат и обърна внимание, че всичко това не е за сметка на столицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че преминаването на вода от язовир „Белмекен“ през водопровода на София за Перник няма да засегне водоподаването към столицата.

От „Софийска вода“ уточниха, че това няма да се отрази и на налягането на водата на столичани.

Кметът на Перник Станислав Владимиров приветства това решение и заяви, че то гарантира водоподаването на перничани, но в условията на воден режим.

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г. Водната криза бе причина за бедствено положение от 21 декември 2019 г. и за оставките на управителя на ВиК - Перник, на областния управител Ирена Соколова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Водната криза е една от причините и за вот на недоверие от страна на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
м, да ... преди 4 години
Фейсбук Иван Бухов.
80
0
 
2
 
! Отговори
боже пази българия преди 4 години
виж само какви бездуховни лица на снимката от сос , че младия и самонадеяно с ръце в джобовете
79
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Фъндъкова ще прави това, което и каже Бойко, тъй че да не обяснява много глупости. Отделно водите в България са изключителна държавна собственост и са всички! Перничани не са по-малко хора и имат чисто човешкото правото да ползват вода. И нека не забравяме, че когато водата в Перник свърши, риска от епидемии става много голям и именно тогава ситуацията ще бъде страшна, и тоза всички ни!
78
1
 
1
 
! Отговори
затегни коланите преди 4 години
На Буля Сандък Гювенди й тропа пантата
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До М, да ...ГЕРБ ли са виновни че си глупаво?
76
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Тонкатаti dragi kolega nedei mnogo da se penish koi bil rusofil I koi ne bil ! Normalno e balgarite da sme rusofili I taka e bilo prez vekovete taka shte e I za napred !!! Bez znachenie ti ,koziashkite klouni I liberastka Evropa kolko se panat da ne e taka !!!Aide sega varvi da zanesesh sveji tsvetia na pametnika na amerikanskite letci ...izpei " Ameizing Greis " I se uspokoi . Tova sas spokoistvieto shte e do momenta kogato nie zapochnem da pitame ...
75
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Поредния град /Перник/БГ бе съсипан от ГЕРБ ! Следва ли СФ?
74
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
"Фандъкова ще подкрепи решение за Перник, ако има гаранции за София" - Фандъкова ще подкрепи решението, ако Баце така каже. Фандъкова няма да подкрепи решението, ако Баце така каже. Да спре да се прави, че нещо зависи от нея, че вече дори не е комично - банално е.
73
2
 
5
 
! Отговори
Ал-Фандък преди 4 години
На софиянци се налага данък "пернишко герберско безхаберие"! Честито!
72
0
 
2
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До АнонименДо 78: До някъде съм съгласен, но все пак са българи.Развенча се мита колко били страшни перничаните с винкелите и голфовете....
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Перник не ми пука. Трагедията е в Австралия, където беззащитни животни умират, екосистемата се разрушава, хората останаха без къщи. Хубави хора, развита страна, адекватна ценностна система. В Калифорния- подобно. Пожари, язовирите са почти без вода- трагедия. Това са мащабните проблеми, а не някакви тотални утaйки, за които още дядо Вазов си е казал мнението. Без тези 50к души в Перник държавата ще е по-добре. Разбира се, има и добри хора там, но пренебрежимо малко. Марш в голфовете!
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова е никоя. Има СОС, който решава, а не пpoстата даскалица. Толкова. Познавам лично доста хора от СОС и има поне няколко, които ще гласуват твърдо против на Перник да се дава вода. Кметът да е мислил. Гражданите- да са мислили. Да не продължаваме нататък.
69
0
 
4
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До ТонкатаГарантирам ти че никой българин не го е грижа нито за Путин, нито за Русия в сегашното положение на България.На всички ни е ясно че отклоняваш проблемите на българския народ към такива които не ги интересуват.
68
2
 
5
 
! Отговори
софийска вода преди 4 години
цената ще мине 3 лева за кубик, сега не само на Факултето, но и на Перник, ще трябва да плащаме водата - комунизъм се завръща, спете спокойно деца - вашето е общо, нашето си е наше!!
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпонката, запушваш ли амбразурата? Дерзай, дерзай, ще получиш потупване по рамото пред гернавия строй.
66
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До М, да ...така е,уважаеми...Но тук има един психологически...по-скоро ПСИХИЧЕСКИ проблем:-Като секо същество с неговата диагноза,въпросния "черноколанник" просто НЯМА ПРЕДСТАВА за РЕАЛНОСТТА!Тоя си живее в НЕГОВИЯ си свят,нямащ нищо общо с другия-светът на ХОРАТА...Ние се смеем на щурането му-сутрин каже едно,на обяд друго,вечерта-трето,но си има обяснение!..Още Фройд го е дефинирал много точно...Лошото е,че го гледаме и му се радваме...Шоу,шоу,ама държава НЕ се управлява от пси
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фанъкова ще направи каквото й нареди краля слънце Борисов!
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали лъгаха Путин, че правят газопровод по 5 км на ден. :) Колко му е да направят и водопровод до Перник, нищо работа е това за тези "експерти хидроинженери".
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където гербав е минал, сто години трева няма да проникне. Работим по пожарникарския метод. Експлоатираме по състояние и после олеле, ама що така. Няма визия, няма анализ, няма мисъл.
62
0
 
12
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Обаче забелязвате ли когато стане напечено и безродника Тонката изниква от нищото....Тонка, много има да учиш моето момченце.