Helpbook: Паркиране в градинки, тротоари, зелени площи

Ако видите нередност, подайте сигнал в платформата на Investor Media Group
21 яну 2020 18:25, Анисия Иванова
15

Снимка: Helpbook

Граждани продължават да сигнализират институциите за нередности в страната чрез платформата Helpbook.info.

Първият сигнал е за заградено пространство, превърнато в паркинг пред жилищен блок. Поставена е ограда, монтирани са видеокамери, електрическа бариера на входа и кабинка за пазач, където се взимат от всеки по 80 лв. от всеки, ако иска да мине оттам и да стигне до жилищния блок.

По този начин, според автора на сигнала, свободният достъп на живущите в блока и работещите в магазините в блока е изцяло ограничен. Също така оградата на паркинга се ползва за рекламни материали. Според автора на сигнала това е схема за измама и рекет на живущите и работещи в жилищния блок. В сигнала се твърди, че автомобили паркират и върху зелените площи на заграденото пространство, които са общинска собственост. По целия паркинг имало висящи кабели и нелегално и необезопасено прекарано електричество към кабинката и бариерата. Също така за платените такси от 80 лв. не се издава никакъв документ и не се отчитат като приходи. Молбата е за съдействие и получаване на свободен достъп за живущите и работещите във въпросния блок.

Проблем с паркирането е регистриран и в район „Красно село“. В продължение на няколко месеца един и същ автомобил всяка вечер паркира директно върху тротоар в квартала, примерът му последвали и други автомобили. От изпратените снимки е видно, че заради ограниченото пространство, автомобилите навлизат и в зелената площ като при потегляне разнасят кал и мръсотия както по вече разбитите плочки, така и по самата улица. Молбата е при възможност общината да довърши тротоара и да се поставят колчета или поне пътен знак „паркирането забранено“.

На улица в Русе проблемът е аналогичен. Периодично една и съща кола паркира на тротоара, като го прави неизползваем. На съседна улица нещата не са по-различни - масово се паркира около детска градина, а родители с малки деца са принудени да вървят по улицата, което затруднява движението на автомобили и пешеходци и се създават предпоставки за инциденти.

Завършваме днешния обзор със сигнал за замърсяване на речно корито в Костинброд. От изпратените снимки се вижда безотговорното и безогледно изхвърляне на боклуци по поречието на реката. Виждат се планини от пликове, шишета, гнили плодове, дори и стара стълба. Молбата ни е за предприемане на спешни мерки по почистването на терена.

Това са част от получените сигнали през седмицата. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Vellizarii преди 4 години
Не знаеш ли, че на зебрата те са с предимство не ти с колата? Особенно дълги зебри като на Патиланци в Младост-3! Никой не спира от края и в средата! Една камера там и новата глоба е от 50 до 200 лв. Ще се научите! Не защитавам и пешеходците, има уникални ***-не се оглеждат , говорят с джисиема....
12
0
 
0
 
! Отговори
Столичан преди 4 години
Така е защото няма смислен устройствен план и се застроява на парче. Общината не е построила нито един паркинг в рамките на широк център и кварталите, не броя тези на пи чко вци при крайните спирки на метрото. Във всеки европейски град има платени общински паркинги. Ето пример - на Сточна гара вместо да построят огромен подземен и надземен паркинг, който да приюти автомобилите в подстъпите към центъра , те го дадоха на Лидъл да си направи поредния магазин!
11
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
От утре започвам да снимам алтави пешеходци и велосипедисти,хвърлящи се под колелата на автомобилите,само защото искат да се самоубият на зебра.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огромният проблем с паркирането в София го създаде общината. Платените зони за паркиране създават 100 пъти повече проблеми, отколкото решават.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Общината разрешава строителството в частни терени. Това, че тези терени се намират между панелните блокове, които са строени за хора, които навремето ви пращаха в София по партийна линия, не е проблем на общината. Вие се радвайте, че не ви реституират земята, върху която са построени блоковете, в които живеете. Тази земя не е ваша!!! Защото тогава, ще трябва да се върнете там, откъдето сте се домъкнали навремето по линия на БКП.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Общината ясно, че няма да направи безплатни паркинги. А защо тогава въпросната община разрешава строеж на сгради на буквално всяко празно място? Защо на мястото на 2 етажни къщи се издигат 7-8 етажни блокове? Защо няма никаква идея как да се развива града, а всичко е на принципа: всяко празно място блок/ мол ?Т.е общината не само на улеснява паркирането, а го прави все по- голям проблем със всеки изминал ден. Относно данъци и такси- какво се прави с приходите от синя и зелена зон
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЯМА БЕЗПЛАТНО!Кои данъци "дето плащате"? Данъците от 15-20 лв. за кола ли, питаш къде отиват? Тези данъци не стигат да се платят даже колчетата и боята за разчертаване на паркоместата по улиците. Приятелю, провери какви данъци и ТАКСИ ЗА ПАРКИРАНЕ плащат в държавите, където нямат проблем с паркирането и тогава питай, "къде отиват данъците". В България, по политическо-социални причини, данъците се държат на санитарния минимум.
6
2
 
5
 
! Отговори
НЯМА БЕЗПЛАТНО! преди 4 години
До Анонимен 4Хубаво си ги наредил, и си прав, а ДАНЪЦИТЕ, дето ги плащаме, за КАКВО ОТИВАТ?
5
7
 
7
 
! Отговори
Спор за паркомясто преди 4 години
Където няма сини или зелени зони и не обикалят паяци е така. Където има зона за платено паркиране няма никакви проблеми с паркирането. И свободни места има, и по тротоарите никой не се катери, и всичко е шест. Всички големи градове трябва да станат "зона" щото народа много изнагля с тия коли.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Общината хубаво ще направи гаражи, но няма да са безплатни, защото изграждането и поддръжката им струват пари. Ако ти се плащат по 10 лв. на ден за паркиране, веднага ще ти направят гараж. Безплатно няма. Ти така утре ще поискаш безплатно жилище, безплатен ток, безплатно всичко. Няма как да стане, товарищ. Стоките и услугите СЕ ЗАПЛАЩАТ!!!
3
3
 
5
 
! Отговори
Патриотин преди 4 години
Има такъв Народ!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
подайте сигнал в платформата хахахахааааа
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде са паркингите и гаражите? Общината като проектира улиците защо не мисли?