Новите жилища в София – все по-скъпи, но и по-качествени

Южните квартали започват да изчерпват капацитета си, обяви Иван Велков
22 яну 2020 09:14, Красимир Ангелов
118

Близо 150 000 сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., показват данни на Агенцията по вписванията. Само в столицата те са малко над 20 000 и нарастват с 5,5% на годишна основа. Всичко това идва на фона на това, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки.

"Ниските лихви по кредите, огромното количество депозити в банковата система и традиционно липсата на много алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят до това, че интересът към покупката в големите градове и особено в столицата от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света, Европа и в България в частност." Това заяви Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на всяка година традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.

"Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той пред Bulgaria ON AIR. Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм.

"Последните 2 години със сравнително стабилните и предвидими темпове на ръст на доходи и на ниски лихви - водят до тези резултати. Пазарите на недвижими имоти са инертни, бавни и консервативни и резки ситуации и катаклизми не им влияят така директно. Когато има избори - нашата администрация и чиновници, които са свързани с общинските процеси, рязко спират да работят и това натрупва опашка от желаещи да сключат сделки", каза още той.

Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко-продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.

По думите му дисбаланс в търсенето и купуването на имоти има, ако се сравняват големите с малките в градове. Иначе в рамките на София такива почти няма, категоричен бе той.

"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни Велков.

Той бе категоричен, че ръст на цените има в цяла София. По думите му качеството на строителството в момента е много по-добро, отколкото това отпреди 10-15 години. Така жилище в кооперация, строена наскоро, в бъдеще ще има по-висока стойност отколкото такова, строено в годините преди кризата преди 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
5
 
! Отговори
СКОРО БЕЗ ВОДА преди 4 години
АМА СКОРО И БЕЗ ВОДА !!! С МЕНЦИТЕ ПО АСАНСЬОРА :)
98
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
И все по-грозни.
97
0
 
5
 
! Отговори
Резос преди 4 години
Банката дава кредити за да има купуване и търсене,и така се предизвиква вакуум на пазара.Иначе реално никой не може да си позволи подобни цени.Всичко е изкуствено покачване.Ако бежанците напуснат Германия,наемите ще паднат с 20-25%.Всичко е алъш-вериш.
96
5
 
10
 
! Отговори
Софийска баница преди 4 години
До СофияАбе безродник прокъcaн, няма никакъв проблем да се подаде вода от София към Перник. Не може хората да стоят без вода при положение, че има откъде да се вземе вода.
95
7
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До СчетиДругарю, какво чакаш още? Не се мотай, ами отивай да си купиш апартамент в Солун, щом твърдиш, че имаш такава възможност и харесваш града повече от София. Или ти, като искаш за 1000 евро да си купиш апартамент срещу НДК, или на ул. "Московска", или в района на Докторската градина? Ако е така, значи си закъснял си с 20-ина години.
94
5
 
15
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Българинът иска хем да му е евтино, хем да му е вечно и да не се разваля, хем ако може и без пари да му го дадат, хем да се уреди по-добре от съседа, хем да има и запазено паркомясто за двете 20 годишни западни семейни коли пред блока докато все се оплаква, че финансово не му върви и все иска да се вънре бай-тошовото време заради цените, но ако може да е без чакането за лади и да не се отказва от двете си коли и в крайна сметка никой не може може да му угоди...
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-качествени :))) Бетонни грозотии.Само това се прави в БГ - асфалтиране и леене на бетон.
92
2
 
25
 
! Отговори
До Анонимен 94 преди 4 години
Някои от нас помнят майсторите с побелели коси, които строяха през 50-те години. Няма да коментирам кога са расли и са били възпитавани тези хора и кога са учили занаят.панелките вече ги строяха пишман майстори, някои от които може би бяха добри, но и те крадяха на поразия от държавния обект, за да работят на частно. Нали ни пращаха на 45-дневни бригади тогава, та знаем.Сегашното вече е урбулешко печалбарство. Да не говорим, че повече от половината майстори са вече от веселия етносДа пази Бог
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е сигурно.
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VeikkoНе ми разваляй кефа сега. Всички чакат апартаментите да станат по 20 лв.
89
9
 
13
 
! Отговори
Veikko преди 4 години
Най добрата инвестиция е в имоти /жилища, бизнес/ и земя. Земята по цял свят е най ценната инвестиция. Питайте израелците. Който притежава земята на една държава, притежава и държавата.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СофияКакто казват сърбите - баш ме брига. Аз не съм гласувал за герб, нито за неговите кметове.Тези дето са гласували да се оправят. А тези, дето са предпочели да ходят на риба/вилата - не ми пука за тяхното мнение.
87
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Объркали сте заглавието - "Новите жилища в София все по-скъпи, но и по-НЕкачествени"За ваше сведение - имам две стари строителства - кооперация 1954 и панелка 1992, както и две нови строителства - офис 2007-*** и магазин 2017-та.Новото строителство не може да стъпи на малкият пръст на старото.
86
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както свят-светува, най-добрата инвестиция е злато и недвижими имоти. През турското р. най-богатите хора са били тези с най-много земя и големи къщи. И днес най-големите богаташи/ Тръмп например/ инвестират в имоти.Извинявам се, че ще разяла мечтите на пишещите тук, които очакват апартаментите да станат по 20 лв. Винаги ще има игра не цените- малко надолу, след това повече нагоре.Но общата тенденция винаги ще е нагоре.
85
4
 
28
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До ЧиновникВ Люлин съм виждал и цени от 750 евро преди няколко месеца, но не предпочитам. А за 1000 веро на кв.м. бих могъл да си купя апартамент в Солун, който е един доста по красив и по-подреден от родния ми София. Ей дотам ни докарахте всички, които гласувате и робувате на ГРОБ.
84
0
 
49
 
! Отговори
Гретхен преди 4 години
Разтоварете софия от бизнеси и хората сами ще си отидат в провинцията. натъпкали сте всички пари в столицата и пищите че ви е гадно. не се прави така. бизнесите/парите се разпределят равномерно по цялата територия на страната иначе е идиотизъм на трета степен.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мдаКато станеш на 80 и кусур що ше дириш в София. Ще припкаш до магазина, ще шофираш по претоварените улици? Нещо си объркал схемата за старини
82
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите са 20 000 човека, ако ще и по 5 апартамента да имат................... Да, бе, да! Те програмистите само имоти купуват - по 5-10 броя да има. Няма да си живеят живота, ами тухли само......
81
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земайте кредити, ставайте роби до гроб и юруш на имотите, че свършиха. После роб на чорбаджията, роб на държавата, роб и на банката заради няколко тухли. Плюс децата и жената. Оттам доста бъдещи разводи виждам при тази схема, освен.... освен, ако не сте поне финансов мениджър в немска фирма или ИТ средно ниво и нагоре.
80
0
 
54
 
! Отговори
Столичан преди 4 години
Какво качество търсим в празен апартамент на замазка? Или щото в общите части са сложили плочки не от 10 лв а от 15 ? И за тия по-скъпи плочки те брулят по 1500 евро на квадрат! Да не гоорим, че от апартамент 70 кв , получаваш площ от 40 кв и така квадрата ти струва реално 2500 евро! Колкото е и по Европа.