Столичната община харчи над 400 000 лв. за по-чист въздух

Разработна нова програма за следващите 5 години
Обновена: 22 яну 2020 22:00 | 22 яну 2020 21:56, Екип на Dnes.bg
36

Столичната община ще разработи нова програма за следващите 5 години за качеството на въздуха. Общата стойност на проекта за периода 2021-2026 година е над 412 000 лв.

Предстои да бъде изготвен проект, който ще влезе в сила след като бъде гласуван от столичния общински съвет. "Проблеми с качеството на атмосферния въздух имаме предимно в отплителния сезон, когато инверсия, мъгла, безветрие спомагат да се задържи мръсното влияние, което ние сами даваме към природата в град София", коментира общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ за изминалата 2019 година по предварителни данни на всички станции на ИАОС, които са шест в СО, са постигнати  средно годишни норми под 40 микрограма на кубичен метър, което е много добър факт, а за предишната 2018 г. само 2 станции са отчели минимални отклонения.

"Когато имаме такива данни в продължение на поредни години към подобряване на качеството на въздуха и намаляване на дните със замърсяване, това говори за една ясна и устойчива политика на Столичната община", заяви Стойкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че сега се довършват мерките за 2021 г. и се разработва програмата за 2021-2026 г.

Една от мерките, за които се говори, е т.нар. бял билет, който означава безплатно пътуване с градски транспорт.

"Безплатният билет за градския транспорт присъстваше в първия механизъм от мерки, който приехме в СОС, за реакция на база прогноза за замърсяване с фини прахови частици. Този механизъм беше актуализиран на 2 пъти, за да бъде по-гъвкав", обясни общинският съветник.

По думите ѝ в момента има само зелен билет, а работна група коментира белия билет и след като приключи работата им, ще стана ясно какво точно се предлага.

Тя бе категорична, че зеленият билет вече дава резултати и спомага за намаляването на замърсяване.

Столична община запона и първия етап от кампания за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с нови на газ и пелети по Програма LIFE на Европейския съюз.

"По програма LIFE са обхванати селищата, които са по натоварените пътни артерии - Северна скоростна тангента и Околовръстен път. При тях се предполага, че има най-много замърсяване от транспорта и битово отопление през зимните месеци", каза още Стойкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
6
 
! Отговори
Столичан преди 4 години
Е, 400 000 за 5 години за чист въздух, а иначе 7-8 милиона на приближена фирма за монтиране на филтри на комините за по 4000 лв парчето. И то с гаранция едва 2 г. Ето така се гепи от нашите пари.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27:кое на тази програма струва 400 хлд лв бе отворен, кое точно - проекта, или заплатите са 400 хил лв, хахахаха ***. Дай го проекта на 9-ти клас и ще ти го направят за 1000 лв.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
400 хил лв, колкото струва на онзи голямата тераса ... хахаха.За шопето бял безплатен билет може а за провинцията дори намалени не можеееее, ммм добре.
31
1
 
4
 
! Отговори
сега не ми е смешно преди 4 години
А се смеех едно време на балъците дето си купуваха чист въздух в пликове от интернет.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
400 хиляди ? Сигура ще го преборим замърсяването - това са много пари за мен.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А мафиотите, които получиха милионите за почистване... Те какво ще направят за по-чисти улици? Асфалтирайте улиците, засадете дървета и една голяма част от замърсяването ще изчезне. А сега сме като на строителна площадка. И още чистотата на града е под всякаква критика. За този половин милиард, който ще получи Вълка и ко. спокойно могат да пуснат едни малки камиончета, които да почистват извънредно поне в центъра.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато стотици хиляди горят каквото им падне, чист въздух в София няма да има.Повечето от тези са придошли в този град откъде ли не и живеят или в собственоръчно направени незаконни коптори, или са получили общински жилища, продали са радиаторите и са пробили в стените дупки, за да изкарат оттам кюнците на кюмбетата.но нали са послушен електорат, не само че ги търпят, но дори се и чудят как да им осигурят хем чисто, хем безплатно отопление. Зорноволно платено от нас, де.
27
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Половината дето пишат тук така и не разбраха че тези пари са за изготвяне на ПРОГРАМА. Една "наша" фирма ще изследва и пише как да оправи въздуха в София.За 400 хил. лева наши пари общината ще получи папка и даже диск към нея с "изледвания" и програма.Малко ви крадат - за акъла ви. Могат много повече да ви прибират управниците.
26
4
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
Обективния субект дето ви разправя че Виена е по-застроена от София /с по-голяма гъстота на населението/ и че трафика на коли е по-голям от Софийския просто е в голяма грешка. Паркинга в централната час е 40 евро на ДЕН. Безплатното паркиране е НУЛА.За повечето виенчани да имат кола е СКЪПО и ИЗЛИШНО.Проблема не е да си я купят а къде да я държат.И улиците се мият обаче кола извън асфалт няма паркирана щото става много лошо.За акъла си българите са прекалено богати.
25
3
 
5
 
! Отговори
a преди 4 години
Това е смешна сума - да сложат винетка за влизане в широкия център на града и да ползват парите за борба с всички останали замърсители!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
O2 преди 4 години
Браво..........иначе успява ли да го пречисти?!
23
0
 
4
 
! Отговори
До ha преди 4 години
Какво топлиш? Къща с много външни стени или вътрешен южен апартамент в блок?
22
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че има едно приблизително равномерно разпределено през годината замърсяване с ФПЧ от около 20 мкг/м3 заради неизмитите улици. Второто голямо замърсяване е заради печките, което средногодишно е също около 20 мкг/м3, но то е концентрирано през зимата, когато е средно 80 мкг/м3.
21
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
До КрайВиена е с два пъти по-голяма гъстота на населението от София, с 60 пъти по-интензивен трафик, вкл. и на градския транспорт. Условията са различни. За София много добре се знае кой колко замърсява, има такива анализи. Проблемът е, че манипулират хората и се мъчат да докажат, че автомобилите са най-големият замърсител, а в София те са пренебрежимо малък замърсител. Така нищо не се прави да няма наднормено замърсяване, което е единствено от печките през зимата.
20
5
 
0
 
! Отговори
Край преди 4 години
За 400 хил. ще разработят програма. Резултата от похарчването на тия пари ще е една папка с хартия пълна с умотворения.Давам ви програмата безплатно:1- забранявате твърдото гориво освен за социално слаби дето са на помощи. 2-в мръсни дни забранявате и на тях твърдото - помощите по една бутилка пропан бутан.3- притискате колите с данъци и такси и ги правите наполовина;4- правите комфортен, бърз и редовен по минути градски транспорт.Виена го и измислила, аз само ви го давам.
19
4
 
3
 
! Отговори
ha преди 4 години
Хора, спрете се с тези печки на твърдо гориво. Аз тази година реших да пробвам. Взех си климатик и го сложих в спалнята. Сметката ми за ток, се вдигна с 30 лв. Не се занимавам да паля печка, да цепя дърва и да я поддържам после за да м ие топло. Просто пуснах климатика и си ми е топличко 24/7. Мисля да купя още един и да го сложа във всекидневната. Това значи + още 30 лв. Значи за + 60 лв. ще ми е топло нон стоп на месец. Отоплението на дърва ми струва 100 лв. на месец. Слагайте климатици.
18
2
 
4
 
! Отговори
ha преди 4 години
Добре. Ама софия да си харчи от нейния бюджет а не от този на държавата. Писна ми да плащам на софиянци прост0тиите.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вятърът разнася замърсяването и реално има огромна разлика между измереното замърсяване и обема на замърсяването. Измереното винаги е по-малко от обема. Примерно 1 печка при горенето на качествени дърва и въглища за 1 час генерира 958 грама фини прахови частици,, но разсеяни във въздуха ще се измерят примерно 100 мкг/м3. Където има много печки и горят гуми и какво ли не, замърсяването е огромно.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези средногодишни 40 мкг/м3 , половината са от неизмитите улици, а другата половина е от изгарянето на дърва, въглища, гуми и какви ли не отпадъци, но това се случва само през зимата и най-вече в най-студените дни и часове, когато превишението на нормите е огромно. Разхвърляно като средногодишно не изглежда много, а реално е много.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намалете цените на тока и парното и въздухът ще се очисти. И сега в много къщи има стари акумулиращи печки. А масово хората спират парното си. Една трета от българите нямат пари за отопление. Капитализъм брат, див и варварски, както преди 9 септември.