МС даде зелена светлина за доставка на вода от София за Перник

Столичната община вече готви транзита по мрежата
9
МС даде зелена светлина за доставка на вода от София за Перник
Снимка: Pixabay

Заради водната криза в Перник правителството прие решение, съгласно което министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите ще отправят искане до Столичния общински съвет да разгледа възможността за възмездно преминаване на водни количества в размер от 300 л/сек., необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник.

Още по темата
От Столичния общински съвет изчакваха именно това решение, за да организират използването на водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник.

"В момента се подготвят условията и материалите, така че общинският съвет да разгледа едно решение, с което да предостави водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник. След като постъпи такова искане, то ще бъде разгледано в спешен порядък, за да бъде прието, но с условията,  поставени от Столичната община. На първо място това е да се даде гаранция, че няма да има проблеми с водоснабдяването в столицата, с което вече се ангажираха представителите на "Софийска вода", която управлява мрежата“, Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика и собственост в СОС.

Според специалистите наличието на воден ресурс в Рила е достатъчно, така че количествата вода, която ще бъде транзитирана през софийските водопроводи да може да бъдат подавани към Перник.

"Когато предложението е готово и постъпи в СОС, ще бъде внесен доклад от кмета Фандъкова, ще се разгледа първо от ресорните комисии, а след това и на заседание на общинския съвет“, обясни Стойнев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Винету 5А *** ще им закара ли вода?Ще им закара с магия "вай дуду ле"!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквин, направи и невъзможното,само и само ,да не се пипа водата на Банкя.
6
3
 
14
 
! Отговори
T преди 4 години
Досега по тръбата за София, която е с население над 1 милион, се подавали 900 литра в секунда, а искат за Перник, който е с население около 100 хиляди, да се подават 300 литра в секунда. Защо е тази нелогична разлика в пропорциите?! Май частните заводи искат да продължават да хабят питейна вода.
5
8
 
1
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 4. А *** ще им закара ли вода?
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли какво стана с онези 20 дни за които говореха гербавите изтекоха ли, що ли като гледам вода няма и няма.
3
3
 
11
 
! Отговори
Eдна преди 4 години
НЕЕЕСега най-хубавата рилска вода ще отива за Стомана ,а Железница,Бистрица,Симеоново,Драгалевци и Бояна остават на сухо
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как ще се калява Стоманата, през Пчелина или през Искъра
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то оставаше ,миризмата да стигне дожълтите павета. И през веца за гръцко. Браво боку.