Бусманци на протест заради липсата на канализация

Не е нормално в 21 век да живеем в такива условия, смятат жители
24 яну 2020 10:50, Красимир Ангелов
13

Жители на Бусманци излизат на протест в 16:30 часа заради липсата на канализация. Те ще затворят пътя, който води към софийското летище.

"Бусманчани искат да имат канализация, но бюджетът все не може да си го позволи. Канализацията е базова инфраструктура за всяко населено място. Трудно се живее - не е приятно, не е никак евтино", каза Милена Йончева в ефира на "България сутрин" .

Жителите са категорични, че не е нормално в 21 век да живеят така. Те се оплакаха също от проблеми с водопреносната мрежа и чести аварии.

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков обясни пред Bulgaria ON AIR
, че за да може Бусманци да кандидатства за средства за изграждане на канализация, трябва да бъдат спазени определени условия.

"Първо трябва да се подсигурят трасетата като собственост, трябва да се направят планове за регулация. Това, което е направено - възложи се прединвестиционно проучване за цялата Столична община. Съгласно критериите за агломерация, утвърдени от МРРБ, Бусманци излиза извън голямата агломерация на София", обясни той.

И отправи апел към жителите на населеното място да се регистрират като живеещи там.

Друг от проблемите, които бусманчани посочиха, е че липсва пешеходна пътека на пътя, през който стигат до новопостроената детска площадка в населеното място. Те обясниха, че са принудени да пресичат незаконно заедно с децата си.

Ивайло Цеков обясни, че в началото на пролетта ще бъде изградена пешеходка пътека, която да е осветена и с допълнителна алея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
4
 
! Отговори
Бусманчанка преди 4 години
Понеже сме селяни ние от Бусманци и хжрата от Гурубляне, за това Вие столичаните ще седште по 2.3 часа в задръстванията . Понеже ние си отстояваме правата , Вие си ходете по родните села и там си мрънкайте, а там и задръствания няма да имате , Айй приятен Ви ден .
10
3
 
0
 
! Отговори
Пею певеца преди 4 години
Как беше песента? Бусманци, Бусманци....
9
7
 
3
 
! Отговори
шпиц преди 4 години
тия що не протестираха преди 10 г., сега ли разбраха че нямат канализация? импексова и "независимата" не почиват, не спират с провокациите!
8
2
 
7
 
! Отговори
Жо преди 4 години
В БУСМАНЦИ сега плащат по 1,75 лв за кубик вода. След като им направят канализация, ще плащат по 2,76 лв/куб., както плащат в София.Изграждането на канализацията е доста по-сложно и по-трудоемко от водопровод.Канализацията изисква естествен наклон на тръбите и пречиствателна станция преди отпадните води да се изливат в Искъра.За целта ще се наложи отчуждаване на имоти.
7
6
 
19
 
! Отговори
anon преди 4 години
Абе то не е нормално и да си продавате земите за 300 000 EUR като няма канализация, но го правите. И като пита купувача защо струва толкова скъпо при положение, че няма дори канализация и казвате "да, но е близо до София".Така че сега ще ви отговоря със същото. Нали е близо до София... Какво ви пука че няма канализация?
6
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименЧе то така са всички "столичани " ако махнем радиуса от 100м около лъвов мост.
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с. Бусманци не искат ли и Метро и аерогара. Цял живот са живяли без канализация и сега изведнъж станаха Софиянци. Смешници. Всички села в България са така.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не отидат днес да протестират пред събранието ? Нека да благодарят за десетгодишното неведение за проблемите на им . Днес ни омръзна да се хвалят колко наши пари са похарчили да строят и ремонтират , а на лице нищо подобно , даже утре и без вода за пиене ще останат . Все пушилката от печките обсъждат , а най-жизнените необходимости ги замитат и ни говорят за това колко са постигнали и колко са несменяеми и от тях по-загрижени няма . А дали е така и прости ли сме да ги търпим ?
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам но няма, те па си имат външни тоалетни да си одат там, имаше избори тогава да са мислили
2
5
 
18
 
! Отговори
.. преди 4 години
До АнонименЗа да задаваш такъв въпрос е ясно, че не си живял в "онова" време.Тогава нещата малко по малко се случваха. Вярно, нямаше зор в повечето случаи, но се случваха. Сега малко по малко (вече 30 години) държавата се унищожава.
1
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бусманци ще не протестираха когато Тошо беше на власт?Нали още тогава са били без канализация?