В деня на "Сурва": Перничани на протест в София заради водата

Шествието ще тръгне в 11,30 от площад "Княз Александър Първи"
25 яну 2020 10:40, Красимир Ангелов
44
В деня на "Сурва": Перничани на протест в София заради водата
Снимка: Булфото, архив

Протестно шествие на перничани ще се проведе в София заради водната криза. Участниците ще се съберат на площад  "Княз Александър Първи" в 11.30 ч. и с хлопатари и звънци ще се отправят към пл. „Независимост”. Шествието е под надслов "Сурва от Перник", а организатор е Инициативен комитет "Спаси Перник".

Още по темата

Перничани продължават да отстояват исканията си, свързани с предприемането на неотложни мерки и трайно решаване на водната криза и търсенето на отговорност и правосъдие за всички виновни лица, съобщава БНР.

Според протестиращите реакциите на отговорните институции са закъснели, а водната криза в Перник е показала, че държавата не разполага с план за действие при подобни ситуации.

Денят на протеста не е избран случайно. На 25 януари трябваше да започне отмененият тази година фестивал "Сурва", който е най-мащабното културно събитие в Перник и региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
tosho преди 4 години
И най вече българите да заклеймят тия гнусни гей паради...иначе безводието и сушата ще е най малкото наказание което господ бог ще ни донесе . Войни и пълно изтребление на този езически народ ..това ни чака
32
2
 
0
 
! Отговори
tosho преди 4 години
Перничани да премахнат езическия празник "Сурва" /българския хелуин/..да се покаят ,и тогава да направят молебен за дъжд /молебен да не правят ако не се покаят/. Българите да се откажат от езическите празници - коледуване,нестинарство,баба марта,животински курбани покрай църквите и връщане към езически богове /като Тангра например/..да престанат да плюват по св.княз Борис покръстител като гръцка ***..не направим ли това като народ нито в минало нито сега нито в бъдеще ще видим бял ден...
31
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До An4o: Може и да има възможност да се ползват подземни източници. Но за това е трябвало да се мисли много по-отрано, а не когато се изпразни язовира. А се е знаело че нивото върви към "мъртва зона". Кой е разрешавал да се продължава използването за промишлени цели и кой е трябвало да предвиди че идва криза с водостабдяването на сто хиляден град? А и не е само там. Всичко това е резултат от безхаберие и корупция.
30
0
 
2
 
! Отговори
An4o преди 4 години
Въпрос : защо сте се вторачили в язовирите а не виждате другите водоизточници ? Ами подземните ? Много големи градове в България се захранват със подземни водоизточници - Русе, Добрич. За софийско май има подземни водоизточници а защо не се използват ? За Перник същата работа.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то не останаха хора в тая скапана територия за какъвто и да е протест ...който можеше се измъкна от тая колония ...
28
2
 
1
 
! Отговори
аз лудия преди 4 години
До пожеланиеНо първо по твоята проста кратуна.
27
1
 
9
 
! Отговори
Биг Шоп преди 4 години
Кукери, добре. Ама без тричане неа стане.
26
6
 
24
 
! Отговори
mrusni kozqci преди 4 години
Всички които са против протеста тук в коментсрите са *** от козяк, платени писачи от фонда на сорос лоито са във факултета по журналистика, плащат им стипендия за да пишат под статиите , аз съм от варна и ще дойда на протеста до 30мин съм там и сме 4 човека в колата , идваме да поддържим перночани защото и ние живеем в тази държава и утре и нас ще ни споходи някаква криза заради некадърността на политиците които са отговорни за всички наши нещастия
25
7
 
15
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
ДоКъде бяха Перничани когато язовира е почнал драстично да намалява. Той не се е източил за една нощ. Сега искат вода , и от къде ще дойде, а другари миньори .Те сега тъкмо пренасочиха софийската вода към Перник ще те питам след 3 месеца както е 15 градуса сега през януари и няма капка дъжд къде са били софиянци януари месец, чакай само още два месеца скоро ще видиш!
24
1
 
13
 
! Отговори
Сурва-Урва преди 4 години
Хубаво е че протестират..........но дали има някой във Мин.съвет днес?!
23
3
 
22
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
Там, където са сега и софиянци. Интересно ще задавате ли такива *** въпроси когато и София остане без вода. Може би всеки софиянец ходи ежедневно да измерва нивото на язовира, от който се водоснабдява.
22
1
 
5
 
! Отговори
ДО 21 преди 4 години
Там ли си ?
21
12
 
29
 
! Отговори
Перник преди 4 години
Да свалим Герб от власт всички на протеста!!!!
20
19
 
10
 
! Отговори
пояснение преди 4 години
организаторите са импексова и "независимата", които се заиграват с кризата в Перник!
19
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде бяха Перничани когато язовира е почнал драстично да намалява. Той не се е източил за една нощ. Сега искат вода , и от къде ще дойде, а другари миньори .
18
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още Ванга го каза :,, Водата ще стане по скъпа от златото" Какво ще направят с този протест,ще напълнят язовира ли? Ако ще и от ООН да дойдат докато ,,дядо Боже" не пусне сняг и дъжд все ще има проблем Прав е кметът на Перник ,с политиканство ,протести и вайкане нищо няма да стане,,.Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се"-показаха го в Гърция,Австралия,Франция-2003та,и още и още.Няма време за протести там,всеки помага с каквото може ,а не чака НЯКОЙ СПАСИТЕЛ С ВЪЛШЕБНА ПРЪЧКА
17
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГО-ВЕДО!
16
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Нинова обеща! Бута ГЕРБ и "оправя"България. Нема лабаво. Росица Янакиева от БСП и АБВ кмет на Перник от 2007-2014 е от малкото кметове в България не успели да защитят проект за воден цикъл с европари. Сега ние ще плащаме с нашите данъци. Кметицата от БСП и АБВ оставя на гербаджиите 35милиона лева дълг. Вярно вода няма, но и дълг няма.
15
17
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Аз съм от Перник и НЯМА да присъствам на Протеста .Ще ви кажа ЗАЩО - Протеста е Яхнат от Тъмния Профсъюз ЗАЩИТА - Красимир Митов известен с това че е Изгонен от Профсъюз Подкрепа за Корупция при приватизирането на Пернишкия Промишлен Комплекс - този заедно с любовницата си вложиха парите си от Кражбите направиха нещо подобно Къща за Гости и Кравеферма .Този Профсъюз се ръководи от Най-Изпадналите Мутри в България от ПРЕХОДА .Бъдете сигурни че няма да има Перничани на Жълите Павета .
14
4
 
23
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Колкото грубо казано, толкова и вярно! Напълно подкрепям казаното от 12. Понякога истината боли, а относно Перник тя е такава. Дядо Вазов го е казал, както си написал. Това е град, който се погуби от собственото си безхаберие и простотия.