Нови училища и едносменен режим в София. Но кога?

Вероятно това ще стане в близките 10 години, посочи Ваня Кастрева
27 яну 2020 10:40, Красимир Ангелов
34
Нови училища и едносменен режим в София. Но кога?
Снимка: БГНЕС

В близките 10 години в София ще бъдат построени нови училища и ще може да се премине на едносменен режим, заяви директорът на Регионалното управление на образованието- София Ваня Кастрева пред БНТ.

Тя посочи, че всяка година учениците на едносменен режим в столицата се увеличават като брой.

"Очакваме със стартирането на строежите на нови училищни сгради, все повече това да се случва, защото е изключително добра възможност за качествено образование и психологически комфорт на всички, както и за безопасност", посочи Кастрева.

Още по темата
Тя обаче уточни, че на този етап не може да бъде даден краен срок за преминаване към едносменен режим на образование в София. По думите й всичко зависи от темпа на растеж на столицата и съответно колко бързо ще бъдат построени новите сгради.

Ваня Кастрева припомни, че всички ученици в София са в грипна ваканция от днес. Още в петък са достигнати много високи нива на заболеваемост, като се очаква днес те да бъдат близо 200 души на 10 000.

Според нея не се избързва с обявяването на грипна ваканция и след като здравните власти са преценили, че това е важно за опазване здравето на децата, значи това са правилните решения.

“Предвид обстоятелството, че тук много се движим, има непрекъснати контакти, а процентът на заболеваемост е най-висок във възрастовата група 5-14-годишна възраст, това е абсолютна предпоставка за бързо разпространение на грипа. Защото средните училища са много повече от основните, от гимназиите. Важно е родителите да бъдат грижовни. От следващия четвъртък всички деца ще бъдат на училище за втория учебен срок”, каза тя.

Кастрева заяви, че това по никакъв начин не е проблем за повишаването на срочните оценки на учениците, защото е възможно оформянето на срочните оценки да се случи и след официалното приключване на първия срок, когато обстоятелствата го налагат. И припомни, че миналата година грипната ваканция е била на 28 януари и е продължила до 4 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учениците в София са намалели от 127 хиляди през 2000г до 114 хиляди през 2018г.Новородените в София през 2018г са с 2300 по-малко от 2015г.Тепърва учениците все повече ще намаляват.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пияница мистикоще малко ида намалява населението и ще има по едно училище за 10 ученика
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма терени, освен хотела на Ветко да го направят едно голямо училище
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
синеочка ли е това .или да?!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По мое време си спомням до 5ти клас бяхме 6 паралелки в училището (до буква Е). после някой отпаднаха и 8 клас вече бяха 5 паралелки. Сега в същото училище едва намират деца за 2 паралелки първолаци и не могат да напълнят 1 паралелка за 8ми клас. Хем повечето записани са от индийски произход.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училището в София, в което дъщеря ми е първи клас миналият прием приемаха 4 паралелки пърокласници, сега приеха само 3, защото нямало достатъчно записали се. Приятели с деца в други училища спеделят подобни данни. В много училища намаляват броя паралелки, защото няма деца.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземем за пример кв. Младост в София. Училища с по 1 и 2 паралелки първи клас, единственото което се пуска от желаещи за първи клас е 125 СОУ. Е сгради ли няма или просто трябва модернизиране и привличане на ученици в другите училища, където явно мениджмънта е лош и вътре е старо и неатрактивно. Какви нови строежи. Защо? След 8 клас дори 125 СОУ е с 1-2 паралелки.
21
0
 
13
 
! Отговори
МОН преди 4 години
"Интересно, дали има през последните два века в София друг случай за 30 години да не е построено нито едно училище?"За какво ъи е ново училище като всяка година в повечето училища в столицата, а и в цяла България, кандидат-първокласниците намаляват?
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 години няма да има нужда да строите нови училища, защото дори сегашните ще са полупразни. Проблема ще се оправи сам. За 10 години българите в България ще сме намалели с 500 000. Ще се множат само шведите, но тях ги наем, че в училище не се задържат много.
19
0
 
7
 
! Отговори
Мога ли да... преди 4 години
...попитам г-жа Кастрева / и всички в МОН, включително министъра/ къде човек може да се запознае с конкретния план за построяването на нужните нови училища - брой, локации, срокове, финансиране?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко години не могат 20 кила учебници да ги заменят с един таблет, вие за нови училища говорите. Тая мижитурка министърът трябва да се задължи всеки ден да ходи на работа с десет килограмовата раницата на първокласник, та да му уври тъпата картуна лобистка. Толкова некадърен хрантутник на този пост досега не е имало, но пък отличен нагаждач.
17
2
 
12
 
! Отговори
сф преди 4 години
Не знам на колко смени ще правят учебните занимания, но заради тази грипна ваканция в София офисите са пълни с хлапета. А родители, които работят в производства и нямат близки при, които да си оставят децата, как се справят не ми се мисли....
16
0
 
17
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Нашата цяла национална образователна система е само един "опит за образование". Ниско платени "учители", липса на материална база, занижени критерии за оценяване, за да няма дискриминация за "рисковите групи" по полит. коректно казано, както и всякаква липса на съвременни методи на обучение обричат на функционална неграмотност хиляди българчета всяка година. Но явно сградният фонд е по-важен, защото от строителството някои другари ще се накрадат много добре.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай в момента строят болница за 1000 души, ще бъде построена за една седмица!!! В София има нужда от детски градини и нови училища, всичко е препълнено... ще чакаме още 10 години!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да има нужда от нови училища след 10 години. Децата от 1 до 4 години са с 2500 по-малко от тези от 5 до 9 години. А тези до една година са под 2000.Така че след 10 години ще има поне с 10 хиляди ученици по-малко от сега.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ккаво толкова сте се хванали за тоя едносменен режим? Мой познат мина на едносменен, преди 14,30 не си идваше, а имаше дни и до 15,50 беше на училище, и после домашни. От 8,00 сутринта. Луда работа, това дете има нужда и от почивка. Та това е повече от пълен работен ден, като сложите и домашните. Разбирам, че няма деца и това и начина да се намери работа на учителите
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 10 години когато нищо няма да са направили, ще си поставят нови срокове от 10 години и т.н.Безхаберие, безобразие, корупция и наглост лъха от управлението на всяко едно ниво.
11
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 4 години
Софиянците пак да избират даскалицата за кмет, че като почнат грандиозните строежи на училища и тя падне от власт, ще ги зарежат.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стройте за *** исландци...То лекари, хидроинженери, електроинженери, атомни физици... Всичко, ще се пръкне от тях... Лично аз, след 10 година таз държава изобщо не я виждам... И не не съм пророк... Простите калинки я унищожиха...
9
1
 
4
 
! Отговори
ПАРТИЯ ГЕПИ преди 4 години
на думи е граждани за европейско развитие, но делата им са типични за ограничени ***. Неуки калинки със самочувствието на шопа от вицовете