Единодушно решение: София дава вода на Перник

При най-малкия риск за столицата, спираме, обеща Фадъкова
22
Единодушно решение: София дава вода на Перник
Снимка: БулФото

Столичният общински съвет одобри доклада за водоподаването от София до Перник с 56 гласа "за" и 1 "въздържал се". Така общинарите се съгласиха водопреносната мрежа на столицата  да се използва за доставки на вода за бедстващия град.

Още по темата
Идеята на управляващите е да се изгради помпена станция и 13.5 км водопровод между София и Перник.

Той трябва да се захранва от яз. "Бели Искър", от който се осигуряват 25% от водата за София.

Основното притеснение по време на вчерашните обсъждания в комисии беше свързано със състоянието на Рилския водопровод и дали той би издържал допълнително налягане, когато през него тръгне и водата за перничани. Авария на водопровода би означавала, че вода няма да има както на места в София, така и в Перник.

"Радвам се, че по един толкова важен, съществен и отговорен въпрос днес Общинският съвет гласува с почти пълно мнозинство. Имаше сериозни дебати, имаше и много политически спекулации, включително и внушения и лъжи, но най-важното е това да можем, гарантирайки водата на София, да помогнем на хората, които са в криза само на 30 - 40 километра от София", коментира Фандъкова пред журналисти след извънредно заседание на СОС.

Фандъкова посочи, че в бъдеще предстои сериозен контрол и подаване на информация на гражданите на София, за да могат да бъдат спокойни, че водоподаването в столицата няма да бъде възпрепятствано.

"Тепърва ще наблюдаваме и следим целия процес. При най-малкия риск за водния баланс на София да може да се преустанови подаването към Перник", допълни тя, цитирана от "Фокус".

Кметът на Перник Станислав Владимиров каза, че не трябва да има притеснения, че ВиК - Перник няма да може да плаща на "Софийска вода" за водните количества, каквито опасения имаше изразени от Милка Христова от БСП.

Владимиров припомни, че Министерството на регионалното развитие е принципал на ВиК - Перник, а държавата е изразила готовност да окаже съдействие при възникване на проблем.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
PSG1970 преди 4 години
Не разбирам за какво са тези спорове. Мисля, че най-нормалното нещо е София да помогне на Перник. Или както е казано по-долу едни българи да помогнат на други българи. Всички тези коментари на кого е водата и кое чия собственост е в момента са ненужни и не решават проблема. 1 на 20 години се оказва толкова суха. Рано или късно ще завали отново и всички язовири ще са пълни.А тези, които източват незаконно да си получат заслуженото. А не ние да се караме!!! Ние сме потърпвши.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A защо София трябва да участва във водоснабдяването на Перник? Перник може да си достроят язовир Раянци, чието строителство демократите го спряха през 1992 година, защото тогава все още не знаеха как да крадат от строителството му, но вече знаят много добре. Парите са съизмерими с парите за свързването на водите на Перник и София.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за наглост! СОФИЯ БИЛА ДАВАЛА! Водата е национално достояние. София , ако даваше, щеше да се снабдява само от изворите на своя територия, на територията на нейното землище. София получава вода отдалече. Докъде стигна безочието на софиянци! Даже не се усещат какво обсъждат и говорят!
16
0
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Поредните герберастки малоумия подкрепени и от СОС!Де бре умствени и хормонални сбърканяци,защо няма и дума за решаване цялостно проблема за Перник,а това без ВЪСТАНОВЯВАНЕ СИСТЕМАТА ЗА ВОДОПО0ДАВАНЕ МЕЖДУ ГРАДА И ЯЗОВИРИТЕ ПЧЕЛИНА И БАТАНОВЦИ ДАВАЩИ ПРОМВОДА НЯМА КАК ДА СТАНЕ!ХАЙДУЦИТЕ ОТ СТОМАНА НЕ ИСКАТ И ЛЕВ ДА ДАДАТ ЗА СЪОРЪЖЕНИЕТО СТРОЕНО ЗА КОМБИНАТА !иСКАТ ПИТЕЙНА ВОДА И ДРУГИ ДА ПЛАТЯТ!ПОСЛЕДНО ЗАЩО НЕ ПОКАЖАТ ДОГОВОРА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ,А ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15Кое му е емблематичното бе кра.туно, хората са хора и имат нужда от вода независимо коя партия подкрепят, според теб сигурно и София трябва да разделят на райони и да подаяат вода само на ромските квартали, подкрепили графинята на изборите...( срещу само 50 лв при това)
14
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Емблематично: - Синя София дава живот на червен Перник...
13
4
 
6
 
! Отговори
Нали преди 4 години
Водата трябваше да идва от Белмекен?Сега от Бели Искър.Като гледам концесионерът Софийска вода си сключва сделка с ВиК Перник.Всичко за сметка на Софиянци,които ще плащат загубата на водата.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перник дава бетонно желязо и винкел за София за строежите на небостъргачи.
11
7
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Толкова много празни жилища има в София. Нека се настанят бедстващите перничани примерно в Малинова долина. Няма да има риск за водопровода, няма да се прави помпена станция. Решението на проблема ще е моментално.
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на 100-200 литровите бидони ще се покачи рязко. София я чака същото, като Перник. Неизбежно е.
9
7
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТО ПРИКАЗКИ КОЛКОТО ИСКАШ ОТ ЛЪЖЛИВИЯ ГЕРБ!!!ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА ЩЕ СТАНЕ ТОВА??????????САМО ГЛЕДАТ ДА СИ ИЗКАРАТ МАНДАТА А ПОСЛЕ ДРУГИТЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ СЛЕД ТЯХ!
8
6
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Перничани са по-близки по манталитет и говор до сърбите, отколкото до българите.Но няма лошо да им дадем вода. Лично аз познавам доста пичове от там, противно на приказките на Слави Трифонов и разни други мякалници за Перник.
7
2
 
23
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Много ясно че едни българи ще дадът вода на други българи!!! Абсурдно е на някой да му мине през акъла друго!!!
6
4
 
15
 
! Отговори
песимист преди 4 години
Ами цената на водата в СОФИЯ ?ПАК НАГОРЕ,А?Просто отново замитат проблемите и безхаберието си за 10 години под чергата ПАК?
5
0
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До Анонимен 4От кв. Филиповци и кв. Христо Ботев!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо да се помогне на Перник само сметките да са верни, че ремонта на жълтите павета е много скъп и могат да полетят към близките сгради....
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва не помпена станция, а кофпомпена станция,чиято работа ще се ръководи и контролира лично от най-великия и способен кофпомпаджия в галактиката.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо, общините са за това да си помагат, ама ми е любопитно, този един-единствен общински съветник, дето е гласувал "въздържал се", защо го е направил.
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах тая вода лично на Фандъкова ли е, дето я дава ?