Положиха първия камък за храма на "Св. Серафим Софийски“

Светецът е известен в София със сбъдването на хорските желания
28 фев 2020 21:15,
19
Положиха първия камък за храма на "Св. Серафим Софийски“
Снимка: БГНЕС

В столичния квартал „Надежда - 3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на „Свети Серафим Софийски Чудотворец“, съобщава Двери.

Още по темата

Софийският викарий, Белоградчишки еп. Поликарп, направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров от храм "Св. Дух" в кв. Надежда.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и много столични свещеници и жители на квартала.

"Свети Серафим
" е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“. Свещенниците пожелаха храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява.

В руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където се покоят мощите на Свети Серафим, беше отслужена празнична св. Литургия по случай празника на светеца.

Богучарският архиеп. Серафим (Соболев) беше канонизиран през 2016 г. Той е архиепископ на руските православни общини в България от 1921 до 1950 г.  Известен е с множеството  сбъднати желания на миряните, отправили искрена молитва и молба към него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Курти преди 4 години
Защо руснак?! Последната ми рускиня ми каза, цитирам: - "Вие българите, щом не ни слушате, за Вас само Глад". В този ден нейната уста остана празна. На руснаци Нищо не дължа. П. С. Свети Киприан като отива в Киев, започва да им превежда Евангелието от гръцки на Български език. Ленин не е бил роден тогава за да им напише буквите, както руснаците си "мислят" и твърдят.
15
1
 
5
 
! Отговори
дунав и лом преди 4 години
Храм са гради на свято място с парк да се вижда от далече не в подлез на метрото между две стъклени сгради и хипермаркет.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Това е богоугодно и благородно дело от християни . Респект и успех!Богоугодно е това което не възхвалява варосаните гробници и лъжите/мерзостите около тях! Християнските дела не се измерват по храмове а по СЪРЦЕ!
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е богоугодно и благородно дело от християни . Респект и успех !
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Серафим е вид ангел.Няма висши и нисши ангели.Всички са част от Бог.Както има различни видове светлина така има и различни видове ангели.Смехотворно е да се смята че имат полиьейска,пожарникарска или военна йерархия.Още малко и ще кажат че ще има униформи
11
12
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Вижте на какво прилича Пирогов и Александровска болница в 21 век. А тия пари за църкви щели да ми дават. Лекувайте коронавируса в църквата тогава.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До офис на ГРУНикой не го интересува мнението ти!Като не искаш църква,бягай при *** и не ни се меси в държавата!
9
9
 
6
 
! Отговори
офис на ГРУ преди 4 години
всяко попче е агент, бяха на ДС сега рапортуват на руските служби и чакат агент на КГБ/ГРУ симеон курчобурготов да ства цар та да ги повиши в службатаУдряй балтията на православната църква, тя е чингиджийско свърталище, а те се молят на Путин, той им е бога.
8
5
 
15
 
! Отговори
. преди 4 години
Слава на Господа! Благословен да е свети Серафим и храмът строящ се в негова памет!
7
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После нямало пари за това и онова. Пари има, но отиват за безсмислени строежи, на религиозни обекти, например.
6
17
 
11
 
! Отговори
Копейки преди 4 години
Какъв е тоя Серафим Богучарски? Някакъв ***, домъкнал се тука да прокарва чуждо влияние. Да му строят църкви в Сибир, не тук.
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов доходоносен източник за тия дяволи от снимката.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава Богу!!Велик молитвеник пред Бога за нас е Св. Серафим! Много сме благодарните за молитвеното му застъпнечество, любов и грижа! Многократно е помагал на мен и мои близки. Благословено дело са подели, дано с Божия помощ да го завършат успешно за общо спасение и радост!
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо сте се объркали, свети Софиянски се казва Стефан. Но преди това ще направят будистки храм в чест на Буда Борисов.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е!След извънматочна бременност на жена ми, там се помолих за дете.След три месеца отново забременя и сега имаме прекрасна дъщеричка -Ирина.Благодарен съм......
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Името Серафим е било на ангела на всички ангели,нещо като шефа на ангелите.