Казус: Столична аптека отказа да продава лекарства с рецептурни книжки

Причината била смяна на собственик, НЗОК обяснява как се процедира в такъв случай
31 мар 2020 09:07, Петя Славова
15
Казус: Столична аптека отказа да продава лекарства с рецептурни книжки
Снимка: БГНЕС

Аптека в столичния квартал "Младост 1" отказва да дава лекарства на хора с рецептурни книжки и протоколи. За това сигнализират читатели на БГНЕС, които нямат възможност да си купят на свободна продажба животоподдържащи медикаменти, тъй като те са скъпи.

Пациентите нямат възможност да получат лекарствата си и от друга аптека, тъй като действащите указания на НЗОК по време на извънредно положение позволяват изписаните им по рецептурна книжка медикаменти да се вземат от аптеката, от която са взети последния месец. Това се налага поради факта, че за първи път този месец, болните взимат лекарствата си без рецепта, а само на базата на записаното в рецептурната книжка и на данните, записани в системата на касата от предходния месец.

Въпросната аптека е с нов собственик. "Аптеката физически се намира от 7 години на този адрес. От този понеделник юридически се смени собствеността ѝ. Процедурите по взимането на лиценз и сключване на договор с НЗОК изискват време и в момента тази аптека няма договор с Касата. Лицензът от Изпълнителната агенция по лекарствата ни е издаден преди една седмица. Процедурата по издаване на договор с НЗОК ще отнеме между 2-3 седмици и това е причината, поради която връщаме пациенти", посочи управителят за причината да не дават лекарства на хронично болни клиенти.

Той каза още, че се надява преди 7 април проблемът да бъде разрешен. От НЗОК посочват, че в подобен случай пациентите трябва да отидат при личния си лекар, който трябва да им издаде рецепта и с нея да отидат, в която поискат друга аптека, за да получат медикаментите си.

От там уточняват, че дори и след като новият собственик на аптеката подпише договор с НЗОК, той отново няма да може да даде лекарствата без рецепта, тъй като няма да разполага с базата данни на предходния съдържател на обекта.

От СЗОК подчертават, че посещенията при личния лекар не са забранени и поясняват, че мярката е била въведена с цел да се ограничи рискът от зараза с COVID 19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
32
 
! Отговори
той преди 4 години
До мак Вие текста прочетохте ли? Осмислихте ли го? Плаша се, че съществуват хора като вас и ном 10! Новият собственик НЯМА действащ договор с НЗОК влязъл в сила!!! Като отпусне тези лекарства, НЗОК няма да му ги заплати! Вие *** ли сте?!
8
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** долни, вие давахте ли Хипократова клетва, продажници??? Срам и позор сте, заслужават една здрава тояга и бой, за това че принуждават хората, в такива тежки времена. Особено болни хора, които нямат друг избор. Дано фалират!!!
7
2
 
33
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Кажете коя е аптеката? И аз трябва от Младост 1 да взимам лекарства
6
0
 
40
 
! Отговори
ined преди 4 години
На мене пък ми оказаха в аптека "ЗОРА" да ми дадат лекарства само с рецептурна книжка, щото аптекарката не била чувала за такава промяна в наредбата
5
3
 
45
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Саммо в аптеките, които обикаля генерал Годжи, има всичко и дават всичко, моля попитайте го на следващия брифинг кои са, за да ходим там.
4
3
 
40
 
! Отговори
мак преди 4 години
В книжките е записано, какви лекарства взимат хората. Не може ли на основание на книжката да продават лекарства, за да улеснят болните? Все пак ситуацията е извънредна.
3
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪПРОС ЗА 50000 леваКак да отида да си купя маска от аптеката, без да имам маска, която да сложа по пътя за аптеката, в която няма маски, но за сметка на това има опашка ?
2
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искат да са аптека да затварят и да си отворят хранителен магазин
1
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами затворете ги тогава