Масови проверки на магазините за левче и железариите в София

Продават ли се фалшиви маски, очила и ръкавици в тях?
1 апр 2020 18:00,
25
Масови проверки на магазините за левче и железариите в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Масови проверки ще бъдат извършени в „магазините за левче“ в София, съобщават пресслужбата на ДАМТН.

Още по темата

На територията на столицата ще се проверяват нискобюджетни търговски обекти, познати повече като „магазин за един лев“ и подобни, като малки квартални железарии и т.н. Проверката ще обхваща периода от началото на въвеждане на извънредно положение до неговата отмяна.

Задължение на инспекторите от ДАМТН е да проверяват какви разрешителни имат за продажбата на предпазни маски, очила за индивидуална защита и предпазни ръкавици и други стоки.

За целта инспекторите ще следят за нанесена маркировка за съответствие СЕ; задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти; инструкция за употреба на български език, от производителя, в която да е описан ясно рисът, от който продуктът защитава ползвателя; нанесени наименование и адрес на производител и вносител; декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административно наказателни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята на Левчето е да намериш нещо на приемлива за твоите ниски доходи цена.Не е за маркови стоки с високо качество и висока цена за хора с средни доходи
22
0
 
6
 
! Отговори
ДА Бе преди 4 години
А в аптеките и другите санитарни магазини кога ще проверяват за сертфикат?Опа,забравих че там маски и ръкави няма много отдавна-защо ли?
21
0
 
7
 
! Отговори
Знаем, че преди 4 години
Този тип магазини са точно за калпави стоки, но с достъпни цени. Скоро си купих ролетки за 1,48лв-3м и за 2лв-5м. За целите който имах ми свършиха работа. Много от стоките обаче са директно за замърсяване на ок. среда и определено опасни, особено електрическите. Със забрани не са били спирани никога. Едно време виетнамците внасяха, после от бившите републики, сега от Китай, след като има купувачи има и предлагане.
20
1
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Ами да отидат в маказин Топливо на ул. Дойран да видят, че се продават еднократни маски които струваха 15 стотинки в аптеката а сега са по 2.88 лв. за брой. Явно са купили на черно от аптеките и делят печалба.И това ако не е дебела спекула - здраве му кажи.
19
5
 
17
 
! Отговори
тото преди 4 години
Май май, с тия репресии, глоби на обикновенни хора и малки магазинчета, някоя партия иска да си ходи.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че има само в София ли левчета!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво пък значи фалшуви ръкавици?
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - уших си маска адидас от партенки - сертифицирана ли е?За твоите лични нужди и на твой риск - да, търпима е, но не е сертифицирана.Сертифицирана предполага да отговаря на някакъв стандарт, производителят да е издал декларация за съответствие и разни други формалности по маркиране, опкаоване...Изключително съм доволен, че покрай това извънредно положение ще се направи опит за въвеждане на ред във всичките нюанси на сивото в икономиката ни.
15
1
 
11
 
! Отговори
Фалшива маска преди 4 години
Проблемът не е в парчето плат с два ластика, което простолюдието нарича "маска". Проблемът е когато ти продават маска с надпис FFP3 или KN95, а тя е менте. Парцалът си знаеш, че е *** и толкова и разчиташ на него. С другото можеш да подведеш себе си, твоите работници. СЕ маркировката е важна, за да се счита едно средство ЛПС и да се приема от службите по ТБ. Иначе ти пишат акт. В нормална ситуация хората си купуват маските със сертификати, но сега грабят наред. С предпазните очила е същото.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинявайте, но какво точно е фалшива маска? Защото до вчера се тук се хвалеше всяка баба и всяка шивачница, която е започнала да ги шие и предлага, включително тази на Софийската опера, и ни се казваше да си ги шием сами? Какво да кажем за хармонизираните стандарти и ясното описване на риска, от който тези неща защитават ползвателя?
13
4
 
18
 
! Отговори
ДА преди 4 години
До до 10Какво да разбирам,като те сами не си разбират наредбите и законите!Сутринта едно,на обяд-друго,вечер-трето!Да-не,не-да ,*** ги разбери!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уших си маска адидас от партенки - сертифицирана ли е?
11
3
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Нещо не си прочел май май наредбата. Фалирай си, никой не те спира. Ти не можеш да четеш да разбереш какво е затворено, камо ли да развиваш бизнес. Смешка
10
1
 
19
 
! Отговори
ДА преди 4 години
ама нали само хранителни и аптеки ще работят-какво стана сега!?Какви левчета,какви пет лева,какви железарии!?Едни ще фалираме,други работят!?Нещо не разбирам!
9
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Не знаех, че лпс предпазват от рисове."Това означава тя да придружава продуктът..."Вие сериозно ли? ПродуктЪТ?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проверки и мерки за левче
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотиите ГЕРБЕРАЗкИ са безкрайни!Те оправили квото трябва ще гледат нам кое си имало ли СЕ!Пък ни продават всевъзможни *** да ядем!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изверги!
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маски няма ама тия тръгнали да ровят кварталните железарии които ВИНАГИ са продавали маски ( поне тези които на снимката са с цена 1,49 а иначе при нормални условия цената им беше 20-30 стотинки) предпазни очила също ВИНАГИ са се продавали в тези магазини. Изобщо има ли нормален човек който да повярва че няма държава в Европа която няма капацитет да произведе няколко милиона маски?
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проверяващите ще установяват дали се продават фалшиви маски, очила и ръкавици или целта им е да накажат търговците, които продават евтино и на достъпна цена? Дали като уж се грижим за качеството, няма да убием достъпните цени в угода на живодерите?