София с мерки за малкия бизнес: Данъчен пакет, подкрепят засегнати сектори

19 млн. лв. по-малко са влезли в хазната през март месец
2 апр 2020 13:48,
32
София с мерки за малкия бизнес: Данъчен пакет, подкрепят засегнати сектори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Готов е първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат малкият и среден бизнес в столицата, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

Мерките са в помощ на най-засегнатите и данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Още по темата

Докладът с конкретните предложения е разработен от икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от "Отворено общество", Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право, отбеляза Фандъкова

"Убедена съм, че извънредното положение, в което се намираме, изисква първо експертни анализи и второ, политическо съгласие и обединение около работещи и добри решения за гражданите и икономиката на София", допълни столичният кмет. Днес кметът Фандъкова ще го представи на създадената с нейна заповед работна група с представители на всички политически сили в общинския съвети.

Започва и подготовка на предложение за актуализация на бюджета с помощта на икономическия съвет. По думите на кметa Фандъкова въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности – като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности.

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените "синя" и "зелена" зона. 6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт".

Изготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

"Заедно с икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме в следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г.", каза още Фандъкова.

Посоката, в която работим е – намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма. Целта е да намерим баланса така че да не спираме работа, да поемем новите разходи следствие на кризата и да продължим развитието на града. Категоричната ми позиция е, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента: Продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти и довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса", каза още Фандъкова.

"Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции", припомни кметът.

"С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната", добави Йорданка Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немога да разбера какви отсрочки ще раздават? Защо народажсе е докарал до там че да неможе два месеца да издържи без да работи? Егати робббите. Добре управляемо стадо.
25
2
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Свери си часовника за кредитите и се върни пак да коментираш. Тук имаш отсрочка колкото щеш. Безлихвена. Не знам на кой свят живееш, но явно нищо не можеш да провериш.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
65% от икономиката в София я държим хората с добри (над 6-9000лв.) заплати в големите международни компании. Над 200 000 души сме. Разни магазинчета, укриващи данъци, всякакви подобни търгаши и дребни тарикати да фалират наред.
23
5
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Този на снимката защо кара колело на бул. Витоша, където е забранено? Веднага Гешев.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички "мерки" в България са пълна гавра с населението!Но явно това си заслужаваме...
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм Анонимен 3. Виждам че доста засегнати държавни служители и съмнителни лица на държавна службица са си направили труда да ми пишат. Наистина е "труд" за тях. Благодаря Все пак тези хорица са в работно време, държавата им кеши до 17.00 докато са ми писали. Знам че страдат от скука в тези тежки за Отечеството дни. Пожелавам им сила и търпение.
20
6
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
И какво ще спестиш като сложиш чиновниците от 700 лева заплата на 610 лева? Като отчетеш и данъка върху дохода разликата е 81 лева.
19
1
 
6
 
! Отговори
сериал преди 4 години
Пакета е ясен много отдавна хаха, аз още при новината в оня петък за извънредното положение и бях решил как да реагирам. Мина събота, мина и неделя и решението си остана непроменено. В първия работен ден още тогава, всички съкратени, малкото останали пари в банката в кеш и замразяване на всякакви плащания докато не почна пак работа. Един месец по-късно гледам, че предприемаческия ми дух не ме е подвел отново. Веднага им пускаш балтията, това е.
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Иди и обясни на полицаи, жандармеристи, митничари, служителите в бюрата по труда, Здравната инспекция, Комисия за защита на потребителите и т.н., нищо, че в момента работят на минимални заплати, но на максимално натоварване и риск за задравето си и близките си, че трябва да им се намалят заплатите, защото си щракал с пръсти. И нищо, че от година те предупреждават да си оставиш пари за три месеца без доходи, теб не ти пука. Защото знаеш, че друг ще ти плати гяволъка.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТе са дистанциионно и нищо не бачкат а само гледат сериали както учителите.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега в цял свят отложиха плащането на данъци вкл.ДДС с три месеца,също Вноските по кредите,плащат 60% на хората които са пуснати в НЕПЛАТЕН ОТПУСК поради забрана и липса на работа не се плаща за зелена синя зона по простата причина,че няма движение на коли Държавите субсидират работещите в чистота,строителство на обекти на общините А ТАЯ ВЗЕЛА ДА ОБЯСНЯВА, ЧЕ ЩЯЛИ ДА Я САНКЦИОНИРАТ АКО НЕ СЪБИРА ДАНЪЦИ И т.н Аз съм софиянец, но се възмущавам ЗАЩО само в София ЗАЩО няма план за целият бълг. народ
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте сега, понеже в ПАКЕТА ви не прочетох нито една конкретна финансова мярка, да взема да ви облекча, като ви дам идея за една - всички чиновници на минимална работна заплата, докато трае кризата. Спестените пари - за обгрижване на възрастните хора, за купуване и доставка на храна, лекарства, дезинфектанти и пр. Разсмях ви, нали....
14
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Дори да се намалят заплатите на държавните служители, ти пак ще си останеш същата жалка oтpeпкa.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готов е някакъв "пакет" с някакви " мерки" - ама не казват НИТО ЕДНА. Бля бля бля... добре познатото нищо-правене , ама с напоително много-говорене. Няма, обаче, да им се получи да успят хората този път. Просто ситуацията е друга. Ама ще го разберат по трудния начин.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Банско то не беше криене на болни и заваля сняг и карантина я вдигнаха че как няма мутренските и депутатски хотели няма да пострадат я
11
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"Днес кметът Фандъкова..."Не знаех, че другарката Фандъкова си е сменила пола. Но щом на няколко места в статията е назована "кмет", значи е вярно.
10
13
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Държавата няма да намали заплатите за служителите си. Има нужда от полицаи, военни, данъчни, служители в бюрата по труда, служители в РЗИ, учители и прочее. И ще им плаща. Те затова са държавни служители, а не са предприемачи.С по-ниски заплати, но сигурни и гарантирани. Вие затова сте частен бизнес, за да имате големи печалби, съответно с по-голям риск от фалит. Няма само печалба в частния сектор. Има и фалити.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко ги подкрепи със съвет: "Да си продадат мерцедесите и майбасите".
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам малък бизнес в сферата на квартирните кражби и с тия карантини яко съм го закъсал. Ще ме подкрепят ли общинарите и държавата? В края на краищата с тях вършим едно и също, трябва да проявят разбиране.
7
2
 
18
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
Пак същият, с извинение, "пакет", който лапаме вече 30 години...