София - столица на България от 141 години

Градът е избран за столица на 3 април 1879 година
3 апр 2020 08:57, Петя Славова
39
София - столица на България от 141 години
Снимка: БГНЕС

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание.

През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За изграждането на новата столица са привлечени едни от най-видните архитекти и строители за времето си – Константин Йованович – виенски архитект, по произход българин, е проектирал сградата на Народното събрание, съобщава БГНЕС.

Първият градски архитект – чехът Антонин (Адолф) Колар, проектира Министерството на войната, хотел "България", Военния клуб и др., а швейцарецът Херман Майер – читалище "Славянска беседа", сградите на Българската академия на науките, Българската народна банка, както и мавзолея на княз Александър Батенберг. Австриецът Фридрих Гюнангер е проектирал Духовната академия (Богословския факултет) и е участвал в преустройството на Княжеския дворец. Архитект Йордан Миланов, роден в гр. Елена и завършил архитектура във Виена, изработва окончателния проект на Ректората на Софийския университет и ръководи строителството му.

През 1891 г., по проект на главния архитект на София Арнолд Колар и на Вацлав Прошек, е построен Орлов мост – символичната врата на града. Името идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. Орлов мост е построен и като символ на свободата. Тук са посрещнати диарбекирските затворници, борци за религиозна и национална свобода.

След Освобождението Временното руско управление начело с императорския комисар княз Дондуков-Корсаков се установява в Пловдив, където престоява от юни до септември 1878 г. Подписването на Берлинския договор налага преместването на управлението и княз Дондуков през месец октомври същата година се установява в София.

Съгласно постановлението на чл.4 от Берлинския договор, в Търново предстои свикването на събрание на българските първенци, за да изработят "Органически правилник на Княжеството". Учредителното събрание трябваше да реши и въпроса за столичния град на България.

Идеята София да остане столица е на проф. Марин Дринов. Неговата заслуга за избора на София като столичен град е безспорна. Този голям български учен, професор в Харковския университет, автор на крупни исторически трудове, по време на Освободителната война е зачислен към канцеларията на началника на гражданското управление в окупираните български земи княз Черказки. Освен това той се ползува с личните симпатии на княз Дондуков, който се отнася с голямо доверие към Дринов и се вслушва в съветите му.

Според Дринов предимствата на София за столичен град са няколко: намира се в центъра на българските земи и заема важно стратегическо положение, лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия. Градът се намира в обширно поле, което осигурява удобен терен за разширение. Близо до София се намира каменовъглената мина Перник, която веднага след Освобождението започва да доставя лесно и бързо въглища за индустрията, транспорта и отоплението.

Когато на заседанието на Учредителното събрание в Търново на 22.03./03.04н.ст./1879 г., Найден Геров изказва мисълта, че е "нужно да се определи столицата на Княжеството" – се предлага София. Друго предложение не се прави и то се приема единодушно и с въодушевление.

В своето многовековно развитие София винаги играе важна роля в историята на българските земи като средищен център, естествено кръстовище на пътищата свързващи Изтока със Запада, както и страните на север от България с тези на юг от нея. Неповторим град, който расте, но не старее и има повече от 7000-годишна история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е безсмислено застрояването на София.След като е столица от ЕС, а и от цяла Б-я се стремят към нея, не виждам нищо безсмислено.Това, че е безразборно е друг въпрос.
29
0
 
6
 
! Отговори
Селото - столица - преди 4 години
Честито на *** - станали столичани изведнъж.София - столица - смях и резил толкова години за България .
28
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
В последните 30 години София доста се обезличи. Центърът на София вместо да го запазят в старият му вид и да отклонят трафика извън него, взеха, че започнаха да строят на парче - събарят къща с двор и вдигат малко грозно пиронче. Трафикът го пуснаха през центъра, пирончетата докараха много коли без паркоместа и центъра се задръсти. Премахнаха изключително удобни трамвайни линии. Метрото е хубаво нещо, но изпълнението му в последните 15 години е ужасно. Загуби се типичната столична атмосфера.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София не е лош град, в последните години доста се облагороди, но като цяло е голяма глупост да се строи град в котловина, камо ли столица, последствията са кофти климат, перманентно мръсен въздух и лоши транспортни връзки, затова повечето хора си строят главните градове на големи реки или морета.
26
1
 
11
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Хубав град си е София, въпреки поразиите от последните 30 години. Живял съм на 7 различни места в София и всяко от тях си има своя неповторим облик. Родил съм се и живял доста години на 1 минута пеша от площад Славейков, сега пак съм в центъра, но на друго място. През годините живях и в новите комплекси построени 70-те и 80-те години, които бяха проектирани с много мисъл. За съжаление след 1989 година започна безмислено презастрояване в цяла София.
25
6
 
6
 
! Отговори
Гого шопа преди 4 години
Тя Шопия е много хубава и приятна, но като изключим кварталите построени от компартията в състезание със запада. На късмет се случи и отраснах около попа в годините на прехода. Нямаше толкова коли, кипеше живот,всички се познавахме, не бе такава разруха, времената бяха по-сигурни. Сега населението коренно се е променило и в центъра само блуждаят разни кривоглави озлобели астралопитеци от прованса. Софиянците се изселиха масово по запада.
24
2
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Автомобилни везни* - 18 метрови платформи за камиони. Прощавай ауто-корект. Обиколил съм България от Дуранкулак до Кърджали, строил съм както в София така и в Суворово, и във Вълчедръм. Толкова хора можеше и желаещи има че е грехота народа да пише само глупости и да живее в миналото. Баба ми и дядо ми българите са химици-лаборанти, майка ми е металург. Аз живея с усмивка на лицето не със завист в душата. Бъди горд човек и живей в настоящето!
23
2
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До Уважаеми - Благодаря за вниманието, но не си ме разбрал правилно. Баща ми дори не е българин имам над 15 роднини в Ню Йорк, но съм тук, за свое лично удоволствие. Работил съм всичко от мияч на тоалетни в Макдоналдс до Проджект мениджър в корпорация. Завърших електроника, а баща ми е електроинженер организатор на екип и винаги имам опцията да отида при него, но предпочитам България. А ако знаеш колко автомобилни данни съм монтирал в села които не си чувал свят ще ти се завие! Успех!
22
2
 
4
 
! Отговори
Уважаеми преди 4 години
До ShshsОт предишното ти изказване по никакъв начин не личи, че уважаваш останалите. Може да ти е роден град, но не става за живеене. Работи си с удоволствие и 'патриотизъм' каквото и да означава това - сигурно си военен или син на военен....а може би бивш ДС агент, който е стъжнил живота на камара хора и сега децата му се изживяват на аристократи. И не не се държите като равни, но вече сме свикнали и пак ви бием с воля и работа. А по въпроса за работното време, вече запразних...поздрави
21
4
 
7
 
! Отговори
Батакa преди 4 години
София е най грозния град в сравнение с Европа,най красивия в България благодарение на ГЕРБ-СОФИЯ.Депутатите или КОМИЦИТЕ които живеят там си го ремонтират строят си метро,околовръстно,болници,спортни зали и др.ББ си мисли за местото където живее.
20
2
 
7
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До анонимен 21 - да се мислиш за шеф е остаряло мислене. Ти си или организатор живеещ с идеалите на фирмата за която работи или просто бачкатор - мениджър. Ние кореняците масово работим от удоволствие и патриотизъм. С 2 заплати се изхранвам цяла година. Брат ми е архитект, вероятно спиш там където си заради хора като него. Бъди благодарен вместо да хапеш ръката на града който те храни. Ние с Вас се държим като с равни не си избирай комплексите на наш гръб, а порасни малко. Уважение и поздрави!
19
8
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
Харесва ми да взимам заплата в София и да съм шеф на кореняците. Докато има тая далавера ще съм тук. Иначе си е гадно място за живеене...
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На който не му харесва София да си стои на село или да се връща на село.Един интересен факт за онова време, когато София е избрана за столица на България, тогава София е бил градът с най-голям брой българско население. Имало е три града, в които общият брой на населението е бил по-голям от този в София, на за сметка на турци и други етноси.
17
2
 
9
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Живях години наред в Стейтън Айлънд и Манхатън, Ню Йорк, но успях да се върна в родният си град, в родният панел. София - обичам те! България, българският език и приятелите пред блока са единственият лукс! Тези които сме израснали в панелите знаем че смисъла на живота е детето в люлката и усмивката на лицата на майките ни когато им кажем че са сготвили поредният кулинарен шедьовър. Повече не заменям гърнето с боба на мама и лютеницата на баба за пари. Обещах!
16
6
 
9
 
! Отговори
Търново е столицата преди 4 години
Търново е истинската столица .София е била и си остава едно кално село.Т.нар. "стари истински софиянци" са едпи шопски селяни,които не са сепромели за тези години,а си остава хитри цървуланковци.Ориенталщината винаги ще си остане главна черта за това село насила станало "столица".Не може да се сравнява с аристократизма Пловдив, Русе или величието на Търново.Съжалявам,че това село е столица на България - това е и една от причините да сме все още такива селяни като общо поведение !
15
5
 
3
 
! Отговори
One преди 4 години
София е чудесен град, НО е доста пренаселен, може да ви прозвучи зле, НО коронавируса е най-доброто случвало се на този град от много време насам. По улиците няма трафик, т.е. намалява се и замърсяването. Повечето хора са се махнали и следователно и ТЕЦ-овете по-малко работят. В момента в София се живее добре. А за столица е избрана поради две мнооого точни причини и тянито една не е руското ръководство. Едната е софийското поле и че има накъде да се разраства града. Другата няма да ви я кажа.
14
2
 
2
 
! Отговори
One преди 4 години
Има и друг апричина, НО нея няма кой да ви я каже.
13
1
 
3
 
! Отговори
Брат му на Божигол преди 4 години
Аз тука у София все едно се чувствам в Токио.
12
4
 
5
 
! Отговори
ДЕТЕ НЕВИННО СЪМ преди 4 години
Уважаеми дами и господа, умолявам Ви да допуснете хипотезата, че София е избрана /наложена/ за столица, само заради обстоятелството, че руската военна квартира е била разположена там. От 229 народни представители /които са гласували преместването от Велико Търново в София само с 1 глас повече/ повечето са били свързани с руското управление /директно предложени, или индиректно - вече избрани за областни, околийски управители и т.н. администрация, зависима от руската имперска квартира/
11
0
 
13
 
! Отговори
Благодарен българин преди 4 години
В центъра на България е след Сан-Стефанския договор, който дължим на Русия, а след Берлинската конференция, с помощта на нашите западни благодетели, София се оказва в периферията на Княжество България. Как да благодарим на тези, които разкъсаха България на три части и оставиха Македония и Беломорска Тракия да гният под турския гнет?