Започват проверки за паркирали в зелени площи в София

Ще се налагат санкции от 50 лева
26 май 2020 12:52, Ния Христова
24
Започват проверки за паркирали в зелени площи в София
Снимка: БГНЕС
Инспектори от Столичен инспекторат подновяват проверките за паркирани автомобили върху зелени площи и тротоари в София. Ще се налагат санкции от 50 лева. Свободни терени, които в градоустройствените планове са обозначени като зелени площи, се използват за паркиране заради липса на паркоместа. 
 
Ще се извършват проверки на цялата територия на Столичната община. Инспекторатът е оградил над 200 зелени площи и детски площадки, но има и много неоградени, уточнява Поли Асенова от Столичния инспекторат пред БНР.
 
Тя допълни, че голяма част от зелените площи са се превърнали в кални пространства от паркираните автомобили. 
 
Общинският съветник от БСП Иван Таков изтъкна, че не нови паркоместа в синя и зелена зона, а паркинги са необходими. 
 
"Това е кръговрат, от който няма изход, гоненица на котка и мишка между Столичния инспекторат и хората, които нямат къде да паркират", коментира той и го определи като системен проблем, който от години стои нерешен. 
 
Иван Таков подчерта, че целта не е София да се превърне в един голям платен паркинг, а да се изградят паркинги със събираните от Центъра за градска мобилност средства. 
 
Той твърди, че има свободни терени за изграждане на паркинги и в "Младост", и в "Люлин", и в район "Възраждане". 
 
"Изпусна се много време, в което Центърът за градска мобилност можеше със средствата от платеното паркиране да изгради подобна инфраструктура", изтъква Карлос Контрера, председател на Комисията по транспорт в СОС. Според Контрера в момента тече процес на изграждане на паркинг в квартал "Надежда" с около 130 места, който ще бъде комбиниран – там ще се паркират както автомобили на граждани, така и репатрирани и паркингът ще действа и като наказателен в определена зона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
нищо против, но да вземат пример , тук в един квартал с блокове без достатъчно гаражи, хората се оплакваха от липса на места за паркиране, от липса на паркове , тогава от кметството изкопаха един подземен паркиг , от горе направиха детска площадка с парк и започнаха да минават да глобяват неправилнопаркиралите по два пъти на ден . И хората ревнаха , че имало паркинг , но не бил безплатен...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще вдигнат колите за скрап от паркоместата? Общините докога ще се ослушват? Има хора които получават заплата за това!
21
2
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Общината знае само да санкционира,а решение на проблема не се предлага.Санкция и пак санкция,а къде са алчните и корумпирани чиновници ,които са позволили да се презастрои по чиято вина е това паркиране навсякаде ?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, общината е длъжна да осигури паркоместа. Какво като имам пет места за паркиране в София? Колата не седи закотвена на тях. Качваш се, отиваш някъде да сибсвършиш някаква работа, но там места няма, общината е разрешила презастрояването.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама верно ли, ама чак сега ли. Това не е сериозно. Това трябва да се прави по винаги. Не, това не е сериозно, не. Не го вярвам, всичко е ден до пладне у нас. Както винаги - имитационни дейности ден два и толкова.
18
6
 
6
 
! Отговори
OXYGEN преди 3 години
Никой не е длъжен да ви осигурява БЕЗПЛАТНИ паркоместа!Който няма къде да паркира, няма да има автомобил!Купувачите на жилища в нови апартаменти и те - сторителя направил и гаражи/паркоместа, ама купувача тарикат и не иска - що не си спести за тоя разход и да спира в калта...
17
6
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Зелена зона му е майката. Цяла София. Аз като искам да паркирам безпроблемно съм си купил гараж. Знам че не е работа на общината да ми осигурява паркиране, а и да осигури, няма да е безплатно. 80 лв. месечен абонамент за място в платен общински паркинг. Това трябва да е минималната цена!
16
3
 
12
 
! Отговори
kyptu преди 3 години
Общината трябва да построи надземни и подземни паркинги, но няма причина да са безплатни.За колко коли на човек трябва общината да осигури паркоместа - масово се купуват по 2-3-4 плюс служебна?Друг въпрос е с изоставените таратайки, на които ГТП им е невалиден от много време, но си стоят по градинките, защото данъкът им е 30лв/година, а процедурата за премахване е бавна...
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 10 анонименНенормалник / един от многото по форумите / Държавата не е длъжна да ти прави паркинги
14
6
 
4
 
! Отговори
До 10 анонимен преди 3 години
Да, искам, но ти лично да го правиш!
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДолу мафията на примитивните хора паркиращи по градинките
12
4
 
20
 
! Отговори
Той преди 3 години
А какво са виновни хората за некомпетентността на СО ?? Ти да видиш ! Нямало къде да се паркира . Като строиха блокове и раздаваха разрешителни за строеж с 2 метра отстояние какво очакваха . Може би да паркираме по балконните ?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу мафията!
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъзмутенНе искаш ли общината да идва да те подмива всеки път в тоалетната , безплатно ...
9
11
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Браво!Дано да почнат масово да глобяват!
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Япония , ако няма свободно место за паркиране до 2 км от дома ти нямаш право да си купиш кола
7
9
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Наглостта и алчността на Столична община нямат граници! Първо постройте достатъчно БЕЗПЛАТНИ паркинги за живущите тук, а после, ако някой наруши - глобявайте го! Но вие правите точно обратното. А софийският (но от Плевен) главен архитект страда от манията да превърне цяла София в пешеходна зона!
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белчинската рабфаколожка вие като карпатски вълк от глад и се чуди какво да обяснява на суджук първи и единствен. Ако не напълни касичката, ще си ходи на село да варосва бордюри и да мете дърдонки, като в детството си.
5
2
 
10
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Така се пълни съдраната хазна , защото няма места за паркинги ,а бетонните котори ги строят на през 20 метра , и се чудя кой ще живее в тях ,като българите бягат от тук ,като шугави !
4
3
 
15
 
! Отговори
Призив преди 3 години
Елате в район Студентски. Тук ще е пир за Вас и ад за паркиралите в калта. Бързичко насам