ДНСК спира строежа на част от комплекса "Нове Хоумс" в София

ВАП е поискала проверка за законността на строителството
15 юли 2020 12:32, Анисия Иванова
32
ДНСК спира строежа на част от комплекса "Нове Хоумс" в София
Снимка: Facebook

ДНСК спира строителството на жилищни сгради от комплекса "Нове Хоумс" АД в София, собственост на обвинения бизнесмен Васил Божков.

В началото на юни Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на строителството в комплекс "Нове Хоумс" на жилищни сгради с цел продажба на адрес: София, бул. "Цар Борис III" № 126, съобщиха от Дирекция за национален строителен контрол.

В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изискванията на приложение 2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част "Архитектура“ жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда н ЗУТ и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. „Славия“ гр. София. Предстои издаване и на мотивирана заповед.

Актът е връчен вчера, 14 юли, за което ВАП е уведомена от ДНСК.

Мащабният проект е до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. Според информация в страницата на комплекса във Facebook в "Нове хоумс" освен планираните 14 отделни сгради се предвиждало и паркова зона между тях.

Общата разгъната застроена площ е 97 хил. кв.м върху терен 27 декара. В проекта влизат 556 жилищни единици, както и 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв. м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хил. кв. м.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Сачева преди 3 години
#КОЙ е проектирал този комплекс?
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, нали преди да започне строителството е направен проект и този проект е бил одобрен? Разбирам да се одобри един проект и в последствие инвеститорът / строителят да направи нещо, което не отговаря на проекта, но в случая, не мисля, че е така. Това означава, че съответният орган, одобрил проекта не си е свършил работата и е позволил строителство, нарушаващо съответните изисквания. А защо го е направил? Корупция?
25
0
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
А защо не се проверят всички строежи за тези правила. Само на Божков, така ли. Нали има одобрение за строеж. И изведнъж го спират.
24
4
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Честито на всички шарани дето "купуват" на зелено. Всъщност купувате едно обещание и това е.
23
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Да си ги искат от ВАП, рекурсивно от Гешев, рекурсивно от Боков.
22
1
 
17
 
! Отговори
ало, прокуратурата? преди 3 години
Браво. А на Ваклин кога ще му спрат строежите?
21
0
 
9
 
! Отговори
Люк Скайбожков преди 3 години
Империята отвръща на удара
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ ТЕ ТРЯБВА ДА СЪБОРЯТ ПОЛОВИНАТ НОВО СТРОИТЕЛСТВОАКО СЕ ГЛЕДА РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ СГРАДИТЕНАЛИ НАРЕДИХА КООПЕРАЦИИ ДЕТО СИ ПЛЮЯТ В ТЕРАСИТЕ СЕГА БОЖКОВ ЛИ Е ВИНОВЕН
19
0
 
18
 
! Отговори
Кутка Караянчева преди 3 години
Кът не строи подпорни стени тъй ще е !!! Вижте съпруга на Екатерина Михайлова.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на Веждито Сюитите на улицата в Овча купел кога? А сетих се - никога, те с бат Бойко са мултаци, а не калтаци!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Честните десни" яко са се разтролили днес в интернет и някак си не псуват борисов, а "комунистите". Само че вие сте абсолютно същите като ГЕРБ, просто искате да сте въвъ властта, а за разлика от ГЕРБ даже и избиратели почти нямате. Затова и всичко май ще свърши, преди да е започнало, този път нито грантове ще има, нито медийна подкрепа.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки станал строителен предприемач от Сираков и Майкъла до Васо и Киро
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е междинната връзка, тунел ли има между тях - ще го запушат с *** и готово.
14
2
 
20
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Не чух нищо от днск за Стената хотел на Захариева и терасата на П Георгиев!
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви избори какви пет лева. Последния паралия е Божков и след него БСП ще пият студена вода. Затова сега искат някак си да падне правителството за да може убиеца Божков да финансира изборите с откраднатите пари от народа.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари прости и неграмотни, вие така и не разбрахте, че всиччки олигарси на БКП-БСП ще бъдат в затвора и накрая няма да има БСП. Анадъмно .......
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не дойдат малко в Манастирски ливади и не направят проверка на БеСо? Що? Да не би щото едно време Жандармерията седеше пред заведението, докато вътре се договаряха как да основат фирмичка за строителство?
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Девиза на на ГЕРБ "Градим България" се променя на "Крадем България".Сега като изхвърлят Нове от строежа ще дадат разрешителните на ГЕРБерска фирма строител. Така де, парите трябва да влизат в ""правилните чекмеджета""
9
0
 
13
 
! Отговори
Efbet преди 3 години
Споко,ние ще довършим
8
4
 
34
 
! Отговори
edin преди 3 години
Така не прецакват Божков, а всички хора платили си за апартаменти.Той парите си ги е взел, но сега някои изтеглили кредити, ще увиснат сериозно.Мда, адекватност както винаги...