Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни

В София се търсят завършени тристайни и многостайни апартаменти
11 авг 2020 16:28, Анисия Иванова
56
Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Цените на имотите у нас бяха стабилни преди обявяването на извънредното положение, като отчитаха леки ръстове от 2-3%. След извънредното положение цените остават непроменени, коментарите се правят в рамките на между 5 и 10%. Това каза Иван Козаров, търговски директор на Arco Real Estate, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Козаров отдаде стабилността на пазара на имоти в условията на коронакриза на достъпните кредити, наличието на средства в домакинствата и липсата на алетернатива на подобни инвестиции.

Той посочи, че до март купувачите в София до голяма степен са разчитали на ипотечни кредити, докато след пандемията търсенето се изменя и по-активни са купувачите с налични собствени средства.

"В София се търсят повече завършени апартаменти. Най-търсени са тристайните и многостайни. Засилено е и предлагането на къщи и имоти в околоградската част”, каза още гостът.

Той обясни, че засиленото търсене на имоти в София е за двустайни апартаменти до 90 хиляди евро и на тристайни с паркомясто или гараж, чиито цени започват от 130 хиляди евро.

Козаров не очаква рязък спад на цените до края на годината, ако темпото на сключване на сделки се запази непроменено. Той посочи, че е вероятно цените на имотите да се задържат на настоящите нива и дори леко да се повишат - в рамките на 2-3% до края 2020 г.

По отношение на банките гостът отбеляза, че те продължават да отпускат кредити със същия темп, но са малко по-рестриктивни в процента финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
11
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Нека да видим дали ще успеят да задържат изкуствено надутуте цени до края на годината, но каквото и да стане след края на кредитната ваканция истината ще излезе
48
0
 
14
 
! Отговори
да преди 3 години
Остават стабилно НАДУТИ...от строителната мафия.А какви дупки се продават особено в центъра на София на баснословни цени всеки може да види като влезе в имотен сайт.
47
6
 
32
 
! Отговори
До живко преди 3 години
Младо и зелено,викаш който има 100 хиляди Евро свободен кеш,да не му мисли ами да се нарежда за коптор?Ти ако ги имаше щеше ли да се вдавиш точно сега,или щеше да изчакаш кризата хубаво да одруса крушата на ипотекарите? А бъди сигурен такова друсане ще падне,че ни е бедна фантазията!
46
2
 
28
 
! Отговори
весо преди 3 години
който купува сега имоти,догодина ще дава дупе за хляб
45
9
 
27
 
! Отговори
До чичо Живко преди 3 години
Цените на имотите в София ще растат докато не се смени политическата каста. Тя концентрира капитала в столицата. Щом започне да се подобрява положението в провинцията, ще има отлив. И най-голям ще е спадът на цените в южните квартали, където провинциалистите са абсолютно мнозинство.
44
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом всичкото депутат и пиари купува имоти цените нема да падат
43
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно, не се очаква спад в цените на имотите, очаква се тотален срив в най- скоро време до няколко месеца.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
според мен цените са ок но само за 10% от хората и явно те са достъчни за пазара.Другите под наем или на село
41
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е човека, рязък спад няма да има до края на годината или докъто банките имат ликвидност и после ще видите как цените вървят само в една посока, надолу.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
във факултето ке паднат,другаде ще са яко нагоре,щото има грантове да се наместват
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И В КЛОАКАТА ВАРНА- 50/60 Г САМОСРУТВАЩИ СЕ ПАНЕЛКИ
38
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мой съсед който замина с жена си да работят в Канада си купиха къща за по малко от 5 год. работа там, а тук 30 год. не можеш да изплатиш панелна вмирисана гарсониера на 40 год. Егати надутите цени в клоаката София.
37
6
 
7
 
! Отговори
Собственик преди 3 години
До 35Купувал съм само по морето. В тая крива София се врете колкото искате. Там нямам никакъв интерес. И не ми е зор да продавам и досега никога не съм продавал. А като ми цъфнеш да ми обясняваш продай за толкова, щото пазара/икономиката/тухлите/алабала, ще те черпя една блага ракия и ще ми е ясно, че ти пари нямаш :)
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе тия не се ли умориха да обикалят по студията да обясняват колко стабилни са цените на имотите. Ей, луд умора няма! Ще ги питам есента като цените полетят надолу със скорост, която досега не са виждали през живота си. На месец по 10% надолу, така че брокери преквалифицирайте се докато е време.
35
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не се очаква спад в цените на имотите, оставали стабилни" Затова апартамент с съседният вход с транспарант "Продава се" стои повече от година.
34
7
 
11
 
! Отговори
ЧЕ преди 3 години
Собствениче. знаем че ти пари на газицата , тия цени ще ги сънуваш мишко от коптора си пари повече няма да видиш продавай сега , 4е догодина като умре хептем пазара за 20 години напред ще завъждаш само *** в него .. обезценена тухла на изкривен пазар виждал ли си това е Сф много скоро ще я видиш. Вие сте първите с вазелина защото на 2-ен пазар нищо няма да продадеш ако се купува нещо ще е от строител и то на як дискаунт около акт 15 де не на Окоп
33
2
 
14
 
! Отговори
Падението на алчнаря преди 3 години
Сега ще видят Алчните крадци на пари от банките 4рез ипотеки Кон Боб Яде ли Лошо Седларов лошо тръгнал си инвеститор да ставаш на сега яж ...
32
10
 
8
 
! Отговори
Собственик преди 3 години
Нито кризи ме интересуват, нито нищо. Който е купувал с кредит да му мисли. Другите хич не им дреме каква е моментната цена на пазара. Струва толкова, колкото искат. Пък когато се продаде. 200лв/година данък за брой не тежи. Успех желая на форумните анализатори без 5лв в джоба.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези смешки? :D Този не вижда ли с какви темпове пада БВП на всички страни по света? В САЩ намалението е 37% спрямо полугодието на миналата година. 37%!!! Есента и зимата в България ще са тегави, ама яко тегави. Нямате идея какво ни чака, колапсът на имотния пазар у нас ще ни е последна грижа...
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, инвеститорите не обичат заключени при а пък те може да чакат и 50г ако искат. Свърши времето на лесното лапане за строителите.