"Златните" WC в София - по 300 000 лева, в "Кристал" дори не работи

Квадрата на тази до НДК почти колкото и на жилищата в района
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Самопочистващата се обществена тоалетна, намираща се в градинката пред НДК, е на стойност близо 300 хил. лв, съобщи bTV.

По проект тя би трябвало да бъде 11 кв. метра, а цената на квадратен метър - 13 хил. евро.

Още през 2015 г. Столичната община е платила сумата от близо 287 хил. лв с ДДС на българска фирма изпълнител, която да извърши монтажа на тоалетната.

Според Светлозар Алексиев от "Спаси София" размерът ѝ е 8 кв. метра, а не 11, както е описано в проекта. Така излиза, че един квадратен метър струва 17, а не 13 хил. евро, заяви той и допълни, че стойността на апартаментите в района, които са между 60-70 кв. метра, е доста близка до тази на автоматичната обществена тоалетна.

"Не виждаме никаква причина това нещо да струва толкова, но дори и струва, управляващите трябва да обяснят дали в един град, в който дори тротоарите не са на санитарния минимум, може да си позволи такива удоволствия", заяви Алексиев.

Според архитект Петър Киряков в случая става въпрос за съоръжение, което идва от чужбина, а цената му се диктува от тази на производителя.

Сумата е стряскаща пък по думите на архитект Димитър Куманов. Той коментира иронично в ефира на bTV, че за тези пари тоалетните чинии е трябвало да бъдат позлатени. По думите му начинът, по който се извършват поръчките за подобен тип съоръжения, е голям проблем.

Столична община е монтирала "златни тоалетни" и в градинката пред Кристал. Всяка една от тях струва по над 100 000 лева или близо по 9400 евро на квадратен метър, но въпреки щедростта от джоба на столичните данъкоплатци, те не работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: ндкКристалтоалетна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После се чудят защо аджеба хората протестират, защо ги замеряли с яйца. Вие се благодарете, че не ви замерят с камъни. То и това последното ще дойде - вие доста премного се окъкахте от далавери. Сигурно затова са ви тоалетни - да има де да къкате
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да събират акото и да го продават като безопасна алтернатива на амониевата селитра за да се изплати инвестицията
127
0
 
3
 
! Отговори
Alastair преди 3 години
До управниците: Тъй като в ума ви е само от какво може да св краде, то е ясно че го умеете това и книги не ви трябват - там пише друго, а ето част от другото:- Винаги идва Видовден- Кой каквото прави, на себе си го прави- Преди да напуснеш, ще платиш сметката на кръчмаря.- Смъртта не се подкупва с пари или сълзи - питайте Стив Джобс.- Причинно следствените връзки са жесток, неумолим закон - вие ще го научитеДавайте - крадете. Наистина ли вярвате, че ще ви се размине ?
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клoзетите са супер, *** сeре като самосвал и чупи, а като знае, че срaнето е фрий се напъва за двойна доза.
125
0
 
3
 
! Отговори
вътрешен преди 3 години
няма читаш прокурор в българия да се направи проверка на обществените поръчки-ще се самоубие човека ,няма толкова хартия на земята да напище обвинителни актове
124
1
 
1
 
! Отговори
Бакалин преди 3 години
Малка сграда с 6 тоалетни - 30 хиляди лева. 4-*** хигиенисти работещи на смени - 5 000 лева на месец. Консумативи - 1 000 на месец. За около 70 хиляди лева разходи на година тия *** трябва да са топ. Какви 300к лева, майка ви продажна...
123
0
 
4
 
! Отговори
Гхй преди 3 години
В Германия е по евро входа в обществена тоалетна и то автоматизирана, без персонал. Само се почиства от време на време.
122
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 3 години
Нормално. При ГЕРБ се краде яко. Половината пари трябва да се върнат на партията,за да има за лапачите и най вече за вожда.
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Останалите 250 000 в чий джоб потънаха?
120
2
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
един мой приятел ме помоли да му помогна да завърши електро инсталациите на новозакупения от сина му апартамент..Попитах го:-Колко струва тоя "тристайник?"..Рече:-90 ооо..като 30000 трябваше да внесем предварително,а за останалите 60000 банката му отпусна ипотечен кредит"..Та:-Един доста сносен апартамент от 90 квадрата струва ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО от КУТИЯТА,с площ 11 кв.м,нарочена за.."градскикенеф"...Правете си сметка с какви мащаби СЕ КРАДЕ!!!!!
119
2
 
13
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Кумисионнта е ф шкафчиту МУ! Пуне ина Бибитка (500 ефро пачка)
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоМи гледай клекала, кой ти пречи? Такива публични тоалетни има из цяла Европа. Но пък нали ни представиха, като едно клекало. Що не затвърдим мнението на Европейците? Тоалетните са поставени преди председателството на България. И онези до НДК работят.
117
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Построено от герб
116
0
 
9
 
! Отговори
mda преди 3 години
Между другото тази тоалетна, която е в НДК миналата година по това време работеше.Както изглежда няма кой да ги поддържа.
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много пъти съм ви писал, че Гроб не е партия, а организирана престъпна група за пълно и безкомпромисно ограбване до голо на българския народ!
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То щом и за обществени тоалетни се усвояват едни средства от порядъка на такива пари какво остава за обществените поръчки и проекти. Пак наши и ваши хора, схеми и т. н. Такова крадене не е било никога, ей. Самозабравиха се, и от кене. фите вече далавера правят. Искрено съжалявам хората останали все още в БГ, щом за 30г. още има какво да се краде аз честно намам вече никаква надежда че някой ден нещо ще се оправи в тази...псевдо държава.
113
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уреждат поръчката и си купува ново жилище. Всичко точно. В гербер гените им е. Цвъки с колко апартамента се обзаведе? А Шехерезада? Няма гербераст без апартамент или луксозна къща.
112
1
 
14
 
! Отговори
мхм преди 3 години
1 лев за тоалетна? в страни като португалия и франция, такива тоалетни са безплатни, с изключение на някои по-централни, които струват 0.10 цента (0.20 стотинки!!) правете си сметка!
111
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
стига де,голем праз!..Нали са УСВОЕНИ средствата?..-какво искате?..А за тия в нуждата,Фъндъчка да издаде заповед:-"Да са пика в тревата и да са следи да нема деца наоколо!..Докато не ремонтираме кенееефите за още 100 000 на парче!"...мрем за гробарите,техните калинки,кметици,областни управителки,парламентарни активистки ..и други.Да пребъде ГЕРП и лично неговия пръв ръководител и Чорбаджия, др. Б.М.Б.!Ура,дами и господа !
110
0
 
15
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Доста пари са прибрани и от това проектче.