Над 50 опасни сгради в центъра на София

Повечето от тях са паметници на културата
20 сеп 2020 14:10, Ния Христова
21
Над 50 опасни сгради в центъра на София
Снимка: БГНЕС
Вече измина над десетилетие след като под руините на рухнала сграда на "Алабин" две млади момичета загубиха живота си.
 
В центъра на София обаче продължава да има опасни постройки. Повечето от тях са паметници на културата. Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обясни, че най-малко 50 от общо 400 стари сгради там са в незадоволително състояние. Три от тях имат нужда от спешно обезопасяване, каза той пред БНТ.
 
"Най-притеснителен за мен е случаят с къщата на Гешов на Попа, която е собственост на частен инвеститор", коментира Трайчо Трайков.
 
Той поясни, че опитите да бъдат убедени собствениците на сградата да я възстановят, не срещат успех.
 
"Ние като район се опитваме да съдействаме в този процес на главния архитект", уточни той. С години продължават подобни спорове между собственици и община, докато междувременно животът на емблематичните сгради бавно изтича, заяви кметът на район "Средец".
 
"Над 40 сгради, които бяха неподдържани и в лошо състояние не могат да бъдат възстановени и съответно се издаде заповед за тяхното премахване. За последните 10 години може би 45 сгради, които са паметници на културата са възстановени. Предприети са и действия срещу много други стари сгради", каза Савина Савова, кмет на район "Възраждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки "частен инвеститор", който държи опасна сграда и не я ремонтира, следва да бъде любезно поканен да направи това. Ако откаже веднъж, глоба в размер на 500 000 лв., ако откаже втори път - 5 години затвор ефективно. Мутробарошкия псевдобизнес има нужда от брутална жестокост, за да бъде вкаран в релси. Всичко останало е само безпредметно дрънкане на глупости и не постига абсолютно нищо.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И всичките са паметници на културата, които чакат своя бездомник, за да подпали.
16
2
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
В София накрая ще останат само *** и пенсионерите. Успех на инвеститорите.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бузлужде началась реставрация дома- памятника Болгарской Коммунистической партии. На средства американского фонда Гетти. - то е от руски новинарски сайт
14
2
 
2
 
! Отговори
мхм преди 3 години
нямат пари за кранове да ги събарят, ЕС не дава пари за строене, а саниране. чакат сградите сами да паднат
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София си е един грозен град
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни занимавате с този скапан град ? от него тръгна разрухата на България и дано целия се разруши
11
6
 
8
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Да, мизерията с климатиците е поголовна, селск***та душица си сака климатроник, а мозъкът не стига да се изгради съвременна отоплителна/охладителна система, както е по белия свят, за да не се загрозява фасадата. В масовия случай не е от липса на пари, а от липса на вкус и естетика, липса на любов към града и средата. Ама като видиш какъв самоковски картоф ни управлява, няма нищо учудващо. Такъв си ни е манталитетът - с1гански.
10
3
 
9
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
В Русе сградата на бившата милиция Черно море (първото застрахователно дружество България в България) като е общинска собственост да не би да не е оставена да се руши на общи основания??? Няма по-лош стопанин от БГ държава...
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако го няма законово, нека въведат текст че на мястото на съборената сграда не може да се вдигне по-висока или с по-голяма площ и в стил близък на съборената и готово. Защото ми се струва че сега всеки си мисли че като се събори копtopa ще вдигне 15 етажен жилищен блок със супермаркет на партера
8
1
 
17
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Тук няма как да се прокара такъв закон, защото как мутрите ще събарят паметници на културата, за да си строят стъклените гробници? За справка Киро Японеца, който изтропа един такъв Франкенщайн на бул. Левски, след като унищожи двойната къща. Всичко е навързано. В нормална държава нямаше да го пуснат да припари до тази сграда, но тука е така...
7
2
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 3 години
До Roнадупчиха Софийския университет и го окичиха с климатици. Не знам дали ги махнаха или още старците вътре се разхлаждат?
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да се срине София изобщо не ми дреме. Супер ми е в немско
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де. Толкова ли е трудно да се приеме един закон, че собственика на сградата трябва да се грижи за нейния външен вид и безопастноста и.В гърция има подобен закон доколкото знам.И там налагат страхотни глоби от общината, ако не изпълниш препоръките им.Не може да имаш имот за милиони и да не се грижиш за него с оправданието, че нямаш пари.
4
1
 
26
 
! Отговори
ит. преди 3 години
В Италия има закон, ако собственик не подържа сградата си, независимо с какъв статут е, след предупреждения и глоби, се отнема в полза на държавата.
3
2
 
9
 
! Отговори
ехаааа преди 3 години
Ех сега като ги гътнат, какво надцакване ще стане за терен в центъра. Трайчо добре се е ориентирал. Изгониха го от енергетиката, а той се намърдал в общински стол. Нека му е лошо.
2
1
 
13
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Какво е това лицемерие бе? Ох, емблематичните сгради това, емблематичните сгради онова, толкова сме загрижени - искаме, *** немаме желание, нали. София прилича на Сараево след войната, кметица и община само грабят, никой не го е еня за културното ни наследство - саниране, климатици, реклами, издевателства и т.н. остават ненаказани и жертва на аграрния манталитет за "новичку и стъкленичку, стиропорчи" на собствениците. Ай не се правете, че ви пука, не сме кьорави! Видели сме и ние как е в Европа.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми така е, като се раздава всичко на безценица на собственици, които са на Бали или Малдивите и не им пука за някакви си сгради в София.