Бивш ректор на СУ: Държавата е отговорна за ремонтите на Ректората

Отоплителната инсталация на сградата прелива от покрива и руши фасадата
25 сеп 2020 16:08, Ния Христова
6
Бивш ректор на СУ: Държавата е отговорна за ремонтите на Ректората
Снимка: БГНЕС

Преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски" подадоха сигнали, че отоплителната система на Ректората прелива и руши фасадата на сградата-паметник. Според бившият ректор на ВУЗ-а Иван Илчев, собственик на сградата е държавата и отговорността за ремонта е изцяло нейна. Това каза той в ефира на bTV.

Проф. Илчев беше категоричен, че за да не се стига до подобни проблеми, всяка година трябва да се полагат определени грижи, но средствата не са достатъчни. Той уточни още, че през последните 20 години за университета са отпускани пари по време на управлението на Тройната коалиция и за 130-ата годишнина на ВУЗ-а, като вторият път сумата е използвана за ремонт на общежитията.
 
"Това е публична държавна собственост, ние сме ползватели, а собственик е държавата. Както хазяинът трябва да прави ремонт на един апартамент - наемателят може да поеме част от ремонта, но основното задължение е на хазяинът", обясни проф. Илчев.
 
Той допълни, че освен в Ректората, университетът се помещава в още четири сгради, паметници на културата - Ботаническата градина, Журналистическият факултет, Биологическият факултет и Богословският факултет. Бившият ректор на СУ отбеляза, че по време на мандата му Ректоратът е бил боядисан, дограмата е била сменена, както и осветителните тела, а бибилотеката е била ремонтирана.
 
"Английските дворове, за съжаление, са в окаяно състояние. 2012 г. съм водил Бойко Борисов, тогава го заведох на един от прозорците и му казах "Г-н премиер, не е ли срамно националният университет да е в такова състояние." Той изхъмка и нищо не последва. Разходите на СУ за поддръжка на сградите са много по-големи от на всички останали университети", обясни още той.
 
Относно предстоящата Българо-македонска комисия, която трябва да премахне спорните исторически въпроси между двете държави, проф. Илчев категорично каза, че компромиси с Гоце Делчев не бива да се правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pfu...tasi darta i nehigienichna arhitektura...palna s otrovni virusi i bakterii...
4
0
 
7
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Всеки мрънка за пари. Не е най-важно, макар и основно, колко са парите. По-важно е как се управляват. Университета получава всяка година пари от държавата. Щом немогат в рамките на бюджета да се справят явно нещо куца ва управлението. Най-лесно е да кажеш ами недават пари, напротив дават и то не малко. Държавата не е бездънна яма и всеки да бърка вътре винаги когато поиска
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Висшите училища са автономни. Плащат ли наем на държавата?Внасят ли таксите на студентите в държавната хазна?Не. Дори държавата им дава пари. Така че.....
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е с Боковите фирми
1
3
 
4
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Ако съкратите половината специалности, които са пълен *** и съществуват само да се отчете, че еди колко си процента *** имат "висшу", щяхте да имате пари за ремонт