За първи път в София: Над 10% от офисите са празни

Само 16% от новостроящите се имат договорени наематели
21 окт 2020 07:50, Анисия Иванова
30
За първи път в София: Над 10% от офисите са празни
Снимка: Pixabay

За първи път в София делът на незаетите офисни площи надхвърля 10 на сто и през третото тримесечие е 10,8%. Това се твърди в доклад на консултантската компания MBL, публикуван във вторник.

През последните 7-8 години в столицата и в останалите големи градове имаше търсене на офиси и делът на незаетите не е бил повече от 4-7%. Сега заради пандемията и последвалата криза само 16% от новостроящите се офиси в столицата имат предварително договорени наематели.

Според доклада на MBL до края на 2020 г. новонаетите офис площи ще бъдат около 60% от тези през 2019 г., т.е. пазарът търпи спад от 40%, съобщава "24 часа".

При офисите клас А наемите варират между 12 и 14 евро на кв. м, а средният размер е 12,60 евро. При клас Б сумите са между 8 и 11 евро, средното ниво е 8,80 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами стройте още, Фандупкова и главния и архитект бетонираха София, стотици "бизнес сгради", като че ли тука сме лондонското сити! Всеки стана офис работник, половината си драпат мадурите, а в индустрията, която движи икономиката не можеш да наемеш някой един пирон да забоде!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минете само по Цариградско- от Горубляне до Орлов мост е пълно с обяви по офисите : продава се, дава се под наем...
23
1
 
3
 
! Отговори
Ей мръзльовци, преди 3 години
само търсите повод да безделничите!Над какво работите в къщи - над съсипване на семейството си?Като натирят и учениците в къщи, ще настане Ад!Помислете какво харакири си правите-та в очите на шефа си може и без вас.То електронна търговия, програмиране *** дойди.Ще следва чудовищна реорганизация на всички нива и тогава ще горят не само маски!!!
22
3
 
5
 
! Отговори
Ползата от COVID ? преди 3 години
Има някаква вероятност София да се поопразни.... Разните му проГАМЕНИсти могат да рабоят и в родното си село.....
21
1
 
0
 
! Отговори
До 24 и 25 преди 3 години
Направи си го офиса на клиника за ковида, може и нещо погребална агенция или рехабилитация. Нагласяй се за новото светло бъдеще, програмистите не ни мисли.
20
11
 
4
 
! Отговори
програмистите са гад преди 3 години
програмистите са гадове.аз работя във фирма дето дава офиси под наем и програмистките фирми масово се отказаха от площи и ги пратиха да работят от вкъщи.ние най-много разчитахме на тях но те ни предадоха. вместо да ни помогнат на бизнесите и да проявят солидарност се измъкнаха , с извинение , като npъgня из потури. И то с години развивано сътрудничество , много компроси сме им правили и сега ни зарязват.А бизнеса им не е много засегнат.много лоши впечатления имам от програмистите.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От март не съм стъпвал в офиса, няма сила която да ме накара да вляза в него.
18
1
 
4
 
! Отговори
dramaqueen преди 3 години
да продължават да строят
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 Евро да приемем, че 20 лв. Офисът да е 50 кв/2 значи 1000 лв на месец, което за фирма не би трябвало да е много. Как го смяташ 20 000 лв???
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 40 квадрата офис искаха 20 000 лева месечно и непрекъснато натякваха как едва ли не е без пари го дават.Нали си представяте какъв бизнес трябва да имате за да печелите по 3000 лв на ден?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонименехххх, ми да е, ей ся идвам да копам на къра да пълна БВПто като си укривам приходиде и заедно с кмета крадем евро-средства уж за няква там...не знам, орехова гора садим. Стига говори глупости бе кавал, индустрията ни е шит, правим само куршуми за ИДИЛ, селскотостопанство ни е е тотален провал, защото ви знаем колко бачкате...офисите се пръскат по шефовете, създават се продукти за милиарди. В Бг само такива ще останем, ще си внасяме всичко, но поне няма да слушам *** кат теб.
14
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕ ЗНАМ КАК Е ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ЖИЛИЩА НО ПАЗАРА С ОТДАВАНЕТО НА ИМОТИ ПОД НАЕМ ОПРЕДЕЛЕНО Е ПОСТРАДАЛ 100% ГАРАНЦИЯ!
13
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА Е ВЯРНО!! МАСОВО СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ПЛОЩИСЪСЕДА БЕШЕ ПОД НАЕМ И ОСВОБОДИ ЖИЛИЩЕТО ЩОТО БИЗНЕСА МУ ЯВНО Е ПОСТРАДАЛ!СЕГА АПАРТАМЕНТА СТОИ БЕЗ НАЕМАТЕЛ-----------------------КОЙТО ЩЕ ДА ВИ ЛЪЖЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД !!! АМА НЕ Е
12
1
 
7
 
! Отговори
Да се изтрие!!! преди 3 години
Само проверявам дали още съм блокиран?
11
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
😀 утре статия от PR или immobile "експерт" (правилно е в този случай да се каже Манипулатор), който да разтегне локума, как сега е момента да се наема дългосрочно, защото от януари наемите ще започнат да се покачват с двуцифрен ръст... А истината е, че офис и жилищно строителство в София, бе превърнато в онова, което е Слънчев бряг в туризма - глупост, недоразумение, ***. Covid 19 и smart working, са за отдаването на офиси и магазини онова, което е Air BnB за туризма.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна говоря,че София е сапунен финансов балон и при криза ще гръмне като големия взрив.Гърмежът вече започна.А и на това затворено от планини поле няма място за повече от 1 милион души.
9
1
 
14
 
! Отговори
Тръмпна преди 3 години
Иде преброяване... Ако"преброителите" си свършат работата мноого пусти апартаменти и площи ще лъснат ...
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последните години от алчност се построиха прекалено много нови офисни площи и е съвсем нормално да няма търсене, когато част от хората или всички работят дистамционно от вкъщи.
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като преминат на дистанционна работа и офиса става ненужен или поне не е нужен огромен офис. Просто е. Фирмата, в която работи брат ми, преди 10 години си закри офиса и си работят от вкъщи дистанционно. Сега вирусът ще накара и други фирми да го направят.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София вече не е атрактивна. Претъпкана скъпа и ***. Все повече хора живеещи там осъзнаха, че живота им минава в стрес и напускат София. Големите фирми също търсят нови градове