Протест на автобусните кондуктори във Варна

Повече от 200 души ще бъдат освободени от "Градския транспорт"
27 ное 2020 19:54, Екип на Bulgaria On Air
13
Протест на автобусните кондуктори във Варна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест на автобусните кондуктори във Варна. Повече от 200 души ще бъдат освободени от "Градския транспорт" от 1 януари. Причината е навлизането на автоматизираната билетна система в градския транспорт. Какво ще се случи с кондукторите и какви са техните искания?

Мария Янчева работи като кондуктор в градския транспорт от повече от 10 години. Тя е една от стотиците нейни колеги, които от 1 януари ще са без работа. Въпреки че в момента е в отпуска, подкрепя протеста.

"Изведнъж в групата във Facebook излезе заповедта на г-н Златев, да отидем от тази до тази дата да си подпишем предизвестията", разказа тя.

Предизвестия, които освен Мария, на 1 декември ще подпишат още 275 кондуктори. Част от тях ще бъдат назначени като контрольори към Общинското предприятие ТАСРУД, а останалите около 200 души ще са без работа.

"Много хора ще останат без работа, без доходи. Как се изкарва? В личен план аз нямам проблеми с банки, но 90% от колегите ми имат. Отгоре на всичко, ние сме на първа линия. Значи, аз съм от първия ден на пандемията. Едва сега дето излязох в отпуск. В рискова среда сме. Подложени сме на какъв ли не стрес. Очакваме да има разбиране и просто някаква промяна. Да се отложат нещата малко във времето", допълни Мария.

Затова рано тази сутрин, още преди изгрев слънце, десетки потърпевши излязоха на протест пред централата на "Градски транспорт".

"Да се оставят толкова хора по средата на най-голямата здравна криза в новата история на България, по средата на зимата, която е тежък сезон за Варна, да се оставят на улицата без доходи и без перспектива, това е престъпление. Още повече, тежкото финансово състояние на "Градски транспорт" Варна е свързано със задължения към НОИ", обясни Евгени Никитин, представител на синдикат "Автономна работническа конфедерация".

Което води и до притеснения от страна на работниците, дали са внасяни навреме осигуровките им и ще могат ли да бъдат записани на трудовата борса.

Кондукторите внесоха в Община Варна подписка за отлагане на съкращенията до края на извънредното положение в страната. Те искат от ръководството на Градския транспорт да се ангажират с точен брой работници, които ще бъдат назначени в ТАСРУД, както и осигуряването на безплатна преквалификация или обезщетение в размер на три работни заплати.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: протесттранспортВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Добре че ги махнахе тези кондукторки.Не е имало ден да се кача на автобус и да няма някой скандал с тея.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднъж кондуктор. Цял живот кондуктор.Не става така.Когато в София ги съкратиха, на повечето хора им намериха работа в пунктовете за продажба на билети и като контрольори.После постепенно тия пунктове ги редуцираха. Има си автомати за продажба на билети.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ги съкращават, жената иска бонус за ,,първа линия,,.При всички случаи да останеш зимата без работа е гадно.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 10 години се слага новата интегрирана система. Тези сега ли загряха, че ще ги махат? Би му меча майна.
10
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 години
На кой му пука за този пропаднал град с още по пропаднал кмет?
9
3
 
12
 
! Отговори
Opiom преди 3 години
В Западна Европа такива същества няма. Всичко отдавна е електронно. Ние тука още дупчим и късаме билети, а около нас обикалят доносници и ни разпитват ....... Тея уволнявки да се преквалифицират ама като нямат грам мозък трудно ще им е.
8
4
 
7
 
! Отговори
Варналиев преди 3 години
Варна е единственият град, в който пътниците си плащат билетите за градския транспорт. И това, благодарение на кондукторите. Новата електронна система за билети е тромава и се ползва с доверие само за 20%. Ако няма кондуктор, ще се правя на току-що качил се и ще гледам да не платя. Новата ел система ще го ду...хаЕдно работещо нещо ще го развалят, хай..ваните!
7
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Снимката не от Варна.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли ГЕРБ са виновни?
5
2
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 3 години
Няма значение дали фирмата е внасяла или не осигуровките, работника ще си получи обезщетението от Бюрото по труда.
4
1
 
2
 
! Отговори
Тия па преди 3 години
Шъъъ, Абе *** вие, какво си мислите бе , че от Бога ви е дадено правото , кой за каквото се сети да протестира ли? Леле в каква грешка сте. Ще търпите бе!
3
1
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Да отговорят защо не допускат млади и способни хора да работят във фирмата!?Шуробаджанащина от чистачка до директор!
2
1
 
21
 
! Отговори
Бау преди 3 години
живота си върви, нещата се променят. Нима очакваха да са кондуктори до 2050 година?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това доживяхме.