Столичните училища и детски градини с камери до 2022 г.

Това е заложена от Столична община
5 дек 2020 14:22, Петя Славова
3
Столичните училища и детски градини с камери до 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Всички училища и детски градини в София ще бъдат оборудвани с камери до 2022 г. Това е заложено в новата Стратегия за сигурност на Столичната община за периода 2021-2027 г. Документът вече е пуснат и за общественото обсъждане. С него се цели засилване на сигурността на столичани, опазване на общинската собственост и ефективно управление при извънредни ситуации, предава "Монитор".

Основният фокус на стратегията е върху разширяването на видеоконтрола в града. В момента Системата за видеонаблюдение на София разполага с 3019 камери. За периода 2014-2019 г. новите електронни очи са 1700.

1011 камери са разположени по публични площи, в това число булеварди, площади, пешеходни зони, паркове, детски площадки. От тях 42 са с възможност за разпознаване на регистрационни номера на автомобилите. Останалата част от 2008 бр. са поствени в общински обекти – детски и учебни заведене и обекти за социални услуги. В момента покритието с видеонаблюдение в детски и учебни заведания е малко над 90%. Остават необхванати 33 детски градини и 7 училища.

Едновременно с поставянето на повече камери в учебните заведения е заложено и да продължи изграждането на видеонаблюдение в социални домове, паркове, подлези, градини и детски площадки. Също така ще се разшири и сградата на Оперативния дежурен център.

В Стратегията е поставено за цел и да продължи преструктурирането на „Общинска полиция“ с оглед увеличване на броя на полицаите, които да работят пряко по опазване на обществения ред. Освен с МВР е необходимо да продължи и да се задълбочи взаимодействието с НСО във връзка с осъществяването на държавни церемонии, посещения на чуждестранни делегации, се посочва в документа.

От него става ясно също, че за периода 2014-2019 г. в кметството са постъпили над 15 000 уведомления и заялвние за провеждане на масови мероприятия. Най-срещаните проблеми на столичани пък се изразяват в нарушаване на нощна тишина, шум от работа в строителни обекти и неправилно паркирани автомобили на пътното платно.

Финансовата рамка на Стратегията предвижда да не се изхарчат повече от 40 млн. лв. за целия период, което прави около 5,7 млн. лв. годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На обществено място няма забрана за снимане на хора Всеки може да снима всеки без разрешението му Пише го в закона за Авторското право и сродните му права -чл 13 Конституцията в чл 32 казва че не може , но завършва с '' освен в случаите предвидени със закон '' Така че винаги може да снимате заради своята сигурност - особено ако ви спрат полицаи , охранители и други такива
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обрачът около ганьовските чутури се затяга - добра новина.
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намериха работа на още доносници на МВР, едните ще заработват парите на другите