Храната ни по време на COVID: Спазват ли се мерки при доставките?

Бивш служител сигнализира за лоши условия в кухня на ресторант
16 яну 2021 13:23,
26
Храната ни по време на COVID: Спазват ли се мерки при доставките?
Снимка: Кадър Нова тв

Пандемията от COVID-19 удари всички сфери на икономиката ни. Заразата принуди ресторантите и заведенията да преминат основно към доставки по домовете. Спазват ли се обаче всички правила за съхранение и  приготвяне на храната ни? Бивш служител в столичeн ресторант, който пожела да остане анонимен, твърди, че не.

"Кухнята е ужасна. Тя е за ремонт – има много мазнина по стените, която има вероятност да се запали и цялата кооперация да изгори", споделя той пред Нова тв.

Освен мазнината по стените подателят на сигнала разказва и за други нередности, на които твърди, че е ставал свидетел.

"Има замразена храна, която няма етикети. Има някои, които са с етикет – примерно кебапчета, има и замразена кайма, която има етикет, но има кайма телешка, която няма етикет", разказва още бившият служител.

По думите му собственикът на заведението все още не му е изплатил последното трудово възнаграждание, а генцията по безопасност на храните проверява каква всъщност е ситуацията в кухнята на ресторанта.

"По време на проверката се установи, че хигиенното състояние не е задоволително. Ако мога общо да го кажа, технологичното оборудване най-вече е в лошо състояние, има трайни замърсявания, наслоявания от хранителни остатъци, което по принцип не е допустимо", обясни Бистра Иванова - началник сектор в отдел "Контрол на храните и граничен контрол" към БАБХ.

Според контролните органи проблем с хранителните продукти в хладилниците няма.

"С малко изключение - в един хладилник открихме няколко опаковки млечни продукти, очевидно не от бързо оборотните храни, които са с изтекъл срок, които ще бъдат възбранени и насочени към унищожаване", обясни Иванова. Противоепидемичните мерки също са спазени.

"Персоналът е с редовно заверени лични здравни книжки, осигурени са препарати с виросуцидно действие, има препарати за дезинфекция и почистване на ръцете на персонала и евентуално на клиента, който идва да си вземе храната за вкъщи", добави началникът от БАБХ.

"В този филм съм от 6 месеца. Знам и от къде идват проблемите, не се спряха и всякакви медии и проверки да идват. Хората се озлобиха един към друг и предприемат действия, за които съм сигурен, че съжаляват след това и не виждам с какво ще си помогне някой, като ми навреди на мен по един или друг начин", сподели собственикът на ресторанта.

Той признава, че има служители, на които все още не е изплатил трудовите възнаграждения. И обещава да се погрижи за нередностите, установени от проверяващите.

А контролните органи успокояват, че храната в ресторанта не е опасна.

"Хигиената се обезпечава най-вече с процедури, които да гарантират правилното отношение на хората, които работят на тези места. Трябва в ресторантьорския бранш да има ясни процедури за хигиена, които да се спазват. Дори и да е лъскава кухнята, ако персоналът не си измие ръцете, той пак ще замърси храната", заяви Богомил Николов от "Активни потребители".

Според него тази процедура трябва да бъде максимално конкретна. Николов даде за пример Ирландия, където организират обучителни курсове за китайските ресторантьори, тъй като се смята, че при тях хигиената е най-ниска.

"Според мен големият дефицит при нас е в информацията. В това, че добросъвестният предприемач няма откъде да научи какви са процедурите. Има вариант, при който предприемачите да си плащат за подобно обучение, сигурен съм, че ще има интерес", добави Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
До Анонимен 3Ти беше фантазьорът от Сидни-Австралия, който е и IT специалист с 5-цифрена заплата и чиито приятели до един живеят като крезове, нали? Ако утре пуснат статия за Мъск, ще коментираш, че си сред дизайнерите на Тесла и си си предплатил екскурзия до Марс. И да, както вече пита един колега, кои са мишленовите закусвални в София? Поименно, моля.
19
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Прав си. Но обичайно със задоволяване на материалното идва....още по- голям глад за материално!!! За голямо съжаление. Така че - умереност във всичко му е майката и бащата!! Поне аз така го разбирам!
18
0
 
0
 
! Отговори
Мак Сим преди 3 години
До до 17: за да се довериш на духовното, преди да си задоволил материалното, трябва да имаш Дух. Нека човека първо задоволи материалното у себе си, за да има шанс (според неговото усещане) да отключи пътя на духовното. Човек е същество, надарено от Създателя със способността и Свободата сам да взима решения. Голямата власт, уви, идва и с голямата отговорност. Малцина са тези, благословени със силата да я носят.Бог с вас!
17
0
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Срещал съм доста бедни хора, които са по- издигнати в духовно отношение и по- благородни по душа от доста по- богати от тях. Книгите и театъра НЕ са критерий за духовност. Те са само допълнение, не задължително.
16
0
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Знаеш ли, че един от най- големите Духовни Учители на БТ, който е световно признат, а именно Петър Дънов, е живял в една стаичка, в която е имало само легло, стол и маса. Толкова. Храната му не се е състояла от кебапчета и бира. Живял до 80год. И си е отишъл, когато е преценил за правилно.
15
1
 
1
 
! Отговори
Мак Сим преди 3 години
Да анонимен 17: съгласен. Оттеглям си коментара..яжте донасита и когато се почувствате готови за духовното... Е, тогава ще занаете какво да направите. Бог с вас!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да мислиш за духовна храна, първо материално трябва да си задоволен. Няма как да си гладен и да ти се чете книга или гледа театър. Та едното е вследствие на другото. Просто духовното надгражда материалното. Ако не задоволяваш първичните ти потребности от храна, вода и прочее, няма как да мислиш за по-висши неща.
13
0
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Мнооого професори станаха в България.Знаете ли, колко работници не си взеха последната заплата в Сл.бряг от последните Лета?Имаше работнички, които се радваха на взета последна половина заплата.На мой познат му подхвърлиха стотина лева заплата.
12
2
 
2
 
! Отговори
Мак Сим преди 3 години
А с духовната храна как сте? Или цялото ви внимание е как да се наплюскате?
11
1
 
5
 
! Отговори
*** преди 3 години
При този свит пазар и корумпирани институции да не би да очаква някой спазване на 100%правила и качество? Кой докаран почти до фалит ще изхвърли продукти с изтекъл срок на годност и ще купи нови, пресни за да спази реномето и класата си? Всичко е борба за оцеляване и додрапане до по - добри времена.
10
0
 
3
 
! Отговори
Пази, Боже да не... преди 3 години
Който иска прясно приготвена храна, ходи, търси, купува ако може си гледа или му отглеждат храната и си я приготвя сам!!! 100% гаранция за свежа, качествена храна, а който си купува се доверява на заведението, ресторанта и не мрънка за платената готова храна. Кръчми и ресторанти бол за всеки джоб, вкус и качество, отделен филм е кой и как ти приготвя гозбата. Тези с претенции си наемат готвач за в къщи и следят за прищевките си. Никоя институция не е в състояние да въдвори ред в ресторантския бр
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бивш служител...Изгонили са го и решил ся да сeре яко. Ама иначе докато той готвил или изобщо работил за човека - всичко е било ОКЕЙ. Нищо че пак в лаайнаата бил, тогава било добре. *** ся понеже няма лев и решил и другите да нямат. Не че защитавам и собственика, ама...Иначе супер че никой от това заведение не работи или скоро ще го затворят.Всичко ще си дойде на мястото. Не може *** и пульо да си мислят че ще правят нещо. Няма да правят. НА СТРОЕЖА, държава имаме да градим. НА СТРОЕЖА.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой крив, кой прав, но е вярно, че хората се озлобиха много един срещу друг, вследствие на т.нар. пандемия.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое заведение в Цофия е в списокот на Мишлен хаххахах да ни светнеш?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некои тарикати да не си правят труда само през трупат ми да бачкат и да не се опитват да изкарват пари по мошенически начин
5
1
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бързи и лесни пари се печелят от кръчмарството.Най-сладката работа е.Обаче Сyльо и Пyльо взеха да стават напоследък ресторантьори, а не се знае накъде ще отидат нещата ...
4
6
 
3
 
! Отговори
Бай Рачо преди 3 години
Няма такова нещо. Пека хляб във фурна и гарантирам, че всеки втори хляб се изследва обстойно под микроскоп за наличие на вируси, патогени, алергени и случайно попаднали полени. Никой кой е ял от моя хляб не е умрел от него.
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой щматкаже качил тая пицария
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поръчвам само от топ заведенията в София и им вярвам на 100%. Под топ заведения не разбираме Happy и подобни некачествени неща, а fine dining местата от списъка на Мишлен. Поръчваме рядко (не повече от 1 път на 10 дни), защото предпочитаме сами да готвим.
1
4
 
3
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 3 години
важното е печени прилепи да има! какво ни питате нас - питайте Другарите си в Пекин или те са ви Шефовете и не смеете?!