Откриха трупове на животни в столичен квартал

Проверка установи, че те са отглеждани в незаконен животновъден обект
19 яну 2021 17:50, Ния Христова
4
Откриха трупове на животни в столичен квартал
Снимка: Pixabay
Жители на софийския квартал "Челопечене" сигнализират за открити трупове на животни. Те са били част от голям животновъден обект, в който нерегламентирано се отглеждат прасета и едър рогат добитък. Борбата на местната управа със собствениците на имота продължава с години, съобщава Нова ТВ. 
 
Обектът е стопанисван, но се намира в мръсотия и стара земеделска техника.
 
"Действително, при проверката установихме, че става въпрос за животно, което е умряло и се намира в канала. Причината тепърва се изяснява", обясни д-р Борис Борисов от БАБХ.
 
"Отглеждат се неморално и несоциално едни животни, и то много на брой, най-вероятно, над 500 животни едър рогат добитък", коментира кметът на Район "Кремиковци" Лилия Донкова.
 
Жители на квартала имат опасения, че животните създават предпоставки за катастрофи. "Има много произшествия, които са на главен път", допълни Донкова.
 
Местните сигнализират, че и към настоящия момент, в близост до стопанството, продължават да личат останките на животни. 
 
От Агенцията по храните обясниха, че на фермата е отказана регистрация като животновъден обект. "Не отговаря на общите и специфични изисквания на наредба за животновъдните обекти", категоричен е главният инспектор в отдел "Здравеопазване на животните" д-р Кремена Политова.
 
Стопанството е поставено под мониторинг. "Имаме и подадени около три сигнала към прокуратурата, чакаме да приключат. Съвместно с общината и прокуратурата ще намерим решение на този проблем", поясни Борисов.
 
Дългогодишната сага около фермата продължава. Надеждите на хората са, че скоро няма да срещат добитък на пътя, за да предпазят и своето здраве, и това на животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
А на Фандъкова преди 3 години
... става въпрос за бездомните улични кученца, които не са виновни затова, че имат калпави стопани и се намират на територия, управлявана от корумпирани общинари.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално за София и т.н. "софиянци". Боже... Отде се оръкнахте, че се и хвалите в маалата, като си идете... Гнус и отврат...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължава с години...Ми продължава. И още с години ще продължава. Този собственика не е случаен. 500 глави едър рогат *** - 1000 лв. (най-малко) бройката е половин милион. Кой обикновен човек, има половин милион кеш в животни?Не са 5000 а са 500 000 лв., хора :) Затова и с години ще продължава. Който има 1 животно, знаете кво направиха - ходиха и ги умъртвяваха. На бабите и дядковците по селата. Там е лесно, я тука да пробват да влязат с инжекцийките. Ще влязат, ама друг път.