Подвеждаща е всяка пета обява за евтино жилище в София

Една от 3 оферти за тухлени двустайни е над 70 000 евро
8 мар 2021 08:34, Елка Василева
51
Подвеждаща е всяка пета обява за евтино жилище в София
Снимка: архив, БГНЕС

Поне двайсетина процента или всяка пета от офертите на пазара за продажба на жилища на ниски цени са зарибяващи, твърдят брокери от столичните агенции за недвижими имоти.

„Лошото е, че те се мултиплицират, като се копират от различни агенции. Понякога са за вече продадени имоти, но с немалка част от тях основно се цели да има обаждане от потенциални клиенти, на които да се предложат други вече реални оферти. На практика това е зарибяване“, пояснява Тихомир Цаков от „Аристо“, цитиран от „Монитор“.

Според Константин Пандов от агенция ЕППИ освен това имотите, предлагани на най-ниски цени, крият редица рискове.

„Поначало нещо да е по-евтино от нормалните пазарни цени, значи има някаква причина и тя може да е скрита. Това може да са проблеми със съседи или документи, които не са излезли наяве, защото колкото и да се проверява някой имот, винаги понякога се появява нещо, носещо риск. За мен като посредник по сделка винаги е притеснително, когато нещо е много по-евтино“, казва той.

По думите му брокерите от агенциите и купувачите винаги трябва да внимават за „слаби“ документи, които обикновено могат да бъдат напр. пълномощните и завещанията. „Белег за наличието на проблем е и наличието на много продажби за кратко време, като повече собственици, сменили се за само за няколко години. Явно в тези случаи някой придобива имота, разбира нещо нередно и след това бърза да се отърве от него.За радост делът на такива имоти на пазара е нищожен“, уточнява брокерът.

„Понякога един имот е по-евтин, когато е в съсобственост“, уточнява Пандов. Тогава някои клиенти преценяват да купят дела, обявен за продан и след това дават оферта на другия собственик за откупуване и на неговата част или да водят дела“, допълва той.

Всички брокери съветват много да се внимава с имотите, предлагани на много ниски цени. Според тях в тези случаи става дума за имоти с много лошо разпределение на жилищната площ. Другият риск е те да са със статут на ателие и търговски площи, които не могат да се ползват за жилищни нужди и всички такси, плащани за тях, са по-високи, защото се водят бизнес обекти. Третата възможност за обяви на ниски цени е да става дума за апартаменти, обявени за продажба на търг от съдебни изпълнители. В този случай трябва да имаме готови пари, за да участваме в търга и  след това бързо да платим имота, ако спечелим наддаването.

Тихомир Цаков от „Аристо“ съобщава и за друга тенденция на пазара в условия на продължаваща пандемия - изтеглянето на оферти и известно свиване на предлагането. „Има 10-15%, които не искат да им идва никой в къщата или пък те просто временно са се преместили да живеят извън София и по този начин е невъзможно да се правят огледи. За това и хората с добри и постоянни доходи предпочитат да вземат нещо ново, но и готово направено за живеене“, пояснява той. Според него пазарът е устойчив именно, защото има млади хора, които не усещат разликата в цените между 90 000 и 100 000 евро например и са готови бързо да купуват.

Най-оборотните и търсени жилища на пазара в столицата и в момента са двустайните. Справка в имотните сайтове показва, че една от три оферти за продажба на тухлени имоти от сегмента е над 70 000 евро. От общо 5300 обяви, публикувани за такива жилища, на 1770 имота са над тази граница. За най-скъпия двустаен апартамент с площ до 70 квадрата, предлаган на пазара, сега се искат 260 000 евро. Имотът е от 66 кв. м на седми етаж в центъра на София и освен местоположението високата цена се мотивира с луксозен ремонт, включващ ново кухненско обзавеждане.

В най-скъпата зона за имоти над 150 000 евро обявите са само около 60, като на пръстите на една ръка се броят офертите за жилище в строеж.

Едва двайсетина са обявите в сайта imot.bg за двустайни тухлени апартаменти по-евтини от 40 000 евро. Най-ниските оферти са на ниво около 34 000 евро. Единият е в строеж, има площ от 43 кв. м, колкото на панелна гарсониера и ще се намира на партерен етаж в кооперация, която трябва да бъде готова догодина в кв. „Надежда-2“. Готов апартамент на тази цена може да се купи в сграда, изградена преди 10 години в местността Гърдова глава, намираща се източно от кв. „Княжево“.

При тухлените двустайни най-много - 800 или една четвърт от всички обявите за този тип жилища с площ до 70 квадрата, са на цени между 40 000 и 60 000 евро, като половината от тях са в строеж.

При двустайните панелки половината от общо 400 оферти е на ниво над 70 000 евро, сочат още данните на имотния портал. Най-голяма е бройката – 130, на този тип соцжилища, предлагани от 70 000 до 80 000 евро за апартамент. Като изключим отдалечения и не много безопасен за обитаване кв. „Ботунец“, то най-ниската обява в сегмента от 37 000 евро е за имот от 64 квадрата на четвърти етаж в столичния „Дружба-1“. Над 3,6 пъти над минималната е максималната обявена цена за двустайна панелка - 135 000 евро, и се отнася за ремонтирано жилище със същата площ в престижния кв. „Иван Вазов“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: имотценаофертасофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Защо не се глобяват сайтовете за качени фалшиви обяви? Всяка фирма има Булстат и имотните агенции с фалшиви обяви лесно се ловят. Друг е въпросa, защо след като докладваш фалшива обява затварят твоя акаунт но не и на Агенцията за недвижими имоти
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарната икономика регулира лъжите.
32
5
 
2
 
! Отговори
Разярен преди 3 години
Ей Кавръков знам че си тука защо ме излъча че имотите ще паднат бе , само глупости пишеш и прецака сумати хора господ не прощава на такива демагоЗи.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малийй, колко са зле тези посредници. Продавам имот идват ми 2 момиченца искали те да го продават и правят снимки. Викат ще сложим на вашата цена 3 процента комисионна - това са към 10000 лв. Викам как така бе, за едни снимки искате да прецакате някой човечец с 10 бона? Вий можете ли да ги нарисувате тези пари. Натирих ги кат мръсни котетаВероятно тези момченца са синчета на придворни от Тошковата епоха за която за която скърбиш постоянно! :))))))))))
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От много години не съм купувал/продавал имот и преди месец-два говорих с една позната (станала брокер) и като взе да ми говори за едни суми - направо онемях- за да ти удобрят кредита -нам колко стотачки, за превод на сумата -стотачки , за данъци и такси, за нотариални и прочее, и не на последно място и те си сгъват едни % ....да не говорим че ако купуваш с ипотека и от 100 ти скача на 160 бинки
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От време на време влизам в обявите дет излизат край статиите в денс,бг. Она ден някаква къща за милион ? с 1000 кв.м и като се зачетеш и се оказва че 1/5 от тезе метри е някаква веранда, същите врътки е и с апартаментите
28
0
 
31
 
! Отговори
Ossi преди 3 години
И аз така, гледам 650 евро/км2 в Лозенец. Звъня. Питам къде е това и че в този квартал такива цени няма. Да, казва отсреща, в Лозенец от тези не останаха, но има същите в Люлин. Вие *** ли сте питам. Защо, ако някой филтрира и търси в Лозенец, вие ще му предлагате в Люлин? Но брокерите са креттени масово. Така, че е нормално. Просто ги прескачам и толкова. Да гладуват.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явор имотека - айде аз да преценя дали българския брокер по лъжлив от швед в столипиново е гарант за честна сделка. Никаква отговорност не носите но за сметка на това големи паро очаквате.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Бога братя,не купувайте!
25
2
 
8
 
! Отговори
зло куче преди 3 години
Стригането на овцете започва! Овце , отпуснете се и получавайте удоволствие, щото иначе, ако мърдате ще боли...
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Част от брокерчетата се уплашиха че други им подбиват цените и пускат поредната платена статия. Истината е че балона е спукан и свободното падане започна. Офертите с ниски цени са реални нищо не ви пречи да се обадите. Тоя съвет, да не се обаждате не ви ли изглежда съмнителен?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това в каква връзка е написано?Мен какво ме интересува?Нямам какво да продавам за да печеля.Жилища има и в Кабул, не само в София. Има и в Бевърли Хилс, нали така?
22
2
 
26
 
! Отговори
Херо преди 3 години
Разходите по собствено жилище из Европа са около 1% от стойността на година( при 100 к /Е стойност- 1000 е разходи ( данъци, смет,поддръжка) Явно, че скоро ще стане и в България, при 500 лева наем на месец, това са четири наема и то без да се смята амортизация, която дърпа поне още 2 наема и си на минус 6 наема, а ако нямаш наемател? Далаверата с жилищата под наем тотално се спихна и сега "инвестицията" става горещ картоф, особено ако е купена с ипотека! Задават се масови продажби и срив на цени
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка пета!*** вие сте били оптимисти бе!
20
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
19
1
 
16
 
! Отговори
Ваньо(10) е прав преди 3 години
Брат ми продаде апартамент във Варна още 2016-17(не помня точно), но още тогава случайно разбрахме от познати, че продължава да е обявен в агенциите. Случайно срещнал купувача в района и питал-защо го продават? Купувачът се шашнал, че даже щяха да ходя да се разправят с тез мошеници. Хващаше окото, защото преди продажбата го боядисахме( беше надрано с моливи и маркери), а и решиха да оставят мебелите и едри вещи. Той беше общувал с една агенция и снимки имаха само те?
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изненади има и при скъпи и при евтини имоти...Голям проблем е ако "случиш на съседи".
17
1
 
18
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Точно вчера коментирахме с позната, дето работи в Местни данъци и такси, че вече се готви проект за драстично вдигане на данъците за догодина! Само изборите да минат. Никой не му пука, че цените щели да се сринат, напротив вика познатата, общината трябва да си земе нейното, щото досега имаше много прехвърляния и печелехме от там и от разрешителни, сега намаляват- ще дигаме данъци и ТБО...
16
2
 
15
 
! Отговори
Dandy преди 3 години
Какво са нормални пазарни цени в тва корумпирано гето пълно със селинджъри прах и мръсен въздух срутващи се сгради и хора по зле облечени и от кошарите в мюнхен
15
1
 
29
 
! Отговори
гост преди 3 години
брокер = пpоcт и нaхaлен. У тия на околовръстното има повече чест и достойнство.