Такситата в София вече возят на по-високи цени

Новата тарифа ще бъде задължителна за всички от 2 май
11 апр 2021 14:50,
64
Такситата в София вече возят на по-високи цени
Снимка: БГНЕС

Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината - от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса за такситата.

След 2 май всички таксита у нас трябва да работят на новите тарифи. В противен случай водачите ще подлежат на глоби до хиляда лева.

Преди компаниите да започнат да работят по новите цени е необходимо апаратите в автомобилите да бъдат пренастроени и тествани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"Увеличението не е голямо, дори няма и 0,80 лв.", казват пред БНР управителите на две от големите компании в София Найден Петров и Емил Игнатов. "Нашите клиенти обслужваме с първоначална тарифа 1,54 лв., дневната е 0,79 лв., а нощната - 0,90 лв. И повикване - 0,70 лв. Престоят е 0,22 лв.", обясниха те и добавиха: "При нас от 800 автомобила около 650 са претарифирали. Никой няма да работи на по-ниска цена при положение, че първо - законът го задължава, и второ - 8,40 лв. на ден, 10 лева на ден повече да изкара, никой няма да се разсърди".

Всеки един клиент има право да подава сигнал, когато му е отказан курс. Той има право да сигнализира органите на ДАИ.

Освен с цел увеличаване дохода на таксиметровия шофьор, превозвачите поискаха по-високи цени и заради курсовете на къси разстояния, които според тях са нерентабилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви дам пример със Словения, пресметнал съм в лева. Стартова тарифа 7 лв, на километър 3,50. Но минималната нето заплата е 1700 лв, а колите са нови и луксозни.
51
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
"Всеки един клиент има право да подава сигнал, когато му е отказан курс. Той има право да сигнализира органите на ДАИ."Къде точно? Коя дирекция точно? https://rta.government.bg/index.php?page=contactsДирекция "Административно и информационно обслужване"02/930 88 04Дирекция "Автомобилни превози и международна дейност" 02/930 88 03Дирекция "Пътни превозни средства"02/930 88 63Дирекция "Водачи на моторни превозни средства"02/930 88 19Дирекция "Автомобилна инспекция" 02/930 88 35???
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега вече могат да спрат да мрънкат, че било много близо.
49
4
 
0
 
! Отговори
Holy Moly преди 3 години
10 лв на ден, и това го правят на въпрос?Много ще забогатят, да знаеш!Трябваше ачалната да е едно 4 лв. Така е по света.Никой не е задължен да ползва такси, ако ви е скъпо транспорта в София е идеален!Смеят ни се от Запада и от Изтока, ей! И африканците се смеят.
48
0
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Паркирах преди месец/два до светофара на Витошка/Патриарха. Взех си парче пица, взех си чай от Костас, помотах се един час, чаках жената. Беше 17:30 - 18:30. До пиците имаше таксита. Никой не тръгна през това време. И десет лева да струва километъра все тая.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих плащал и 5, и 10 лв първоначална такса, стига да ми е осигурено безопасно придвижване, чиста кола, сравнително нова (ако може да е под 20 годишна), шофьорът да се е изкъпал през последните 2 дни, да не пуши и да не слуша чалга. Неща които липсват в 90% от копърките. Как да стане?
46
0
 
5
 
! Отговори
въпросче преди 3 години
а клиенти има ли ?
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестърите взеха да вдигат наред цените.
44
8
 
2
 
! Отговори
Бакшиш от Русе преди 3 години
Гледах публикуван във ФБ фискален бон на стойност 2.19 лева. При два лева начална такса. Изминато растояние - 160 метра!!! Лично аз бих настоявал за 5 лева първоначална такса и безплатни първи 5 километра. Пък който иска. Досега не съм чул бакшиш насила да вкара клиент в колата си.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ми е тая. Такси не ползвам от една година, поради редица причини, не са само финансови. Сега съвсем ще се откажа,. Да се оправят като всички останали нежизнено важни професии!
42
1
 
0
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
за справка тук цените дневна/нощна са:1,40/1,70? начално 0,64/0,73? на км 15/17? час престой
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е това не мога да го разбера - ЗАЩО ПРИ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ДЪРЖАВАТА ЩЕ НАЛАГА ЦЕНИТЕ НА ТАКСИМЕТРОВИТЕ УСЛУГИ - ТОВА НЕ Е СТОКА ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ....И ДОРИ ЩЕ ГЛОБЯВА ТЕЗИ, КОИТО ВОЗЯТ НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ - НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА ТАКОВА БЕЗУМИЕ НЯМАМ ДУМИ
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи качваш се при бакшиша и автоматично му дължиш 2.30, даже преди да е тръгнал. Да си висят по стоянките, по-евтино е да поддържаш кола.
39
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Омбудсманката ще проспи ли това очевадно картелно договаряне на цените? Нали ужким пазараът определял?
38
3
 
3
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 3 години
Не знам дали Просо или само ПРОС,но таксиметровите шофьори от три години искат от ОБЩИНАТА,да им повиши тарифите и правеха ежегодни протести и шествия И такива като теб ,бяхте солидарни с тях.Сега пък сте недоволни от обратното! Протестъри които не знаят какво искат!
37
1
 
16
 
! Отговори
Вихрогон преди 3 години
Тия за какви се имат? Те са дъното! Никакво отношение. Само *** братя. Задръстват движението в кварталите като спират безразборно. Ако им направиш забележка-налитат на бой. Е кой нормален човек при такива възможности ще ги ползва? Разликата във времетраене между това да се возиш в "Градския" и "Бакша" е 10-15 мин. Дишайте им вие чистия въздух в колите...
36
0
 
20
 
! Отговори
Да благодарим на преди 3 години
Европейски съюз за финансирането на метрото. Иначе щяхме да фалираме с тоя бензин и тия таксита..
35
0
 
24
 
! Отговори
Маам пеш преди 3 години
Да, но за разлика от Топлофикация - тези не можете да ме задължите да ги ползвам ;-)
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клиентите по-малко, бензина на ниски цени - тия ги задължават да вдигат цените.Е къде е пазарната икономика тука ?
33
6
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
това е ЕДНА от бомбите със закъснител,заложени от ПРОТИВЯГАТА от Банкя и неговите Мажоретки:-ЗАЛАГАТ повишаване на цените,та като дойде новото правителство,което НЯМА ДА Е ТЯХНО,да ЗАКВИЧАТ до Небесата:-"Ето, свалихте ни от власт и цените веднага скочиха"..../треепането им е малко на тия!!!!/