Строг контрол върху плановете за строежи в центъра на столицата

Целта е да се запази духът на стара София
20 апр 2021 20:28, Анисия Иванова
30
Строг контрол върху плановете за строежи в центъра на столицата
Снимка: БГНЕС

Комисията по култура в Столичния общински съвет /СОС/ и главният архитект на София имат обща инициатива за по-строг контрол върху плановете за строежи в центъра на града, съобщават от СОС.

Предложението е да се изработи процедура за бързо информиране на общинските съветници и предприемане на действия при инвестиционни намерения в центъра на столицата, в зони на групови недвижими културни ценности и в охранителни зони на единични ценности, които са получили положително становище от Министерството на културата, но намесата би нарушила духа на стара София.

До това се стигна след поредния случай, в който институцията, отговорна за опазване на недвижимото културно наследство, е издала положително становище за строеж в близост до сграда - паметник на културата от местно значение в центъра на града. Става дума за къщата на ул. "Ангел Кънчев" 3, в която е живял и творил авторът на химна на България Цветан Радославов, съобщава БТА.

Инвестиционните намерения са от 2018 г. и мотивираното предложение в двора на имота да бъде направено допълнително ново застрояване е преминало съгласуване с Министерството на културата. "Фактът, че това има одобрение от министерството, ни връзва ръцете. Нашата задача е да създадем достатъчно законови механизми това да не се случи и да сме достатъчно мотивирани с влезли в сила режими за опазване на тази сграда", е заявил главният архитект на София Здравко Здравков пред комисията по образование, култура, наука и културно многообразие. Той заедно с кмета на район "Средец" Трайчо Трайков участваха в днешното заседание, за да отговорят на въпроси на общинските съветници, свързани с опасността от намеса в имота на ул. "Ангел Кънчев" 3, информират от СОС.

След среща с кмета на София Йорданка Фандъкова е взето решение да се разработят режими за тази зона, които да защитят, както къщата, така и прилежащата среда. Зам.-кметът Тодор Чобанов е възложил на експертите от Регионалния исторически музей - София да разпишат какви намеси са допустими и това ще даде възможност общината да има законосъобразен отказ за строителство в зоната.

На този етап са постъпили четири негативни становища към инвестиционните намерения, районната администрация също е подготвила такова и всички те ще бъдат внесени в Административния съд - София, е съобщил кметът на "Средец" Трайчо Трайков, посочват от СОС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: контролсофиястроежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 2 години
Време е Американците да ни бомбардират и да покажат на руските аматьори как се прави мавзолей. Операция "Хелоуин"......Юрданка чистачка в Курило. Тиквата с протеза на мозъка. Онези 240 ОФФчарчета на паша. ЧАО.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички комунистически сгради в центъра трябва да бъдат сринатинов план за център и небостъргачиправителствените сгради да се изнесат от центъра
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В центъра на София 80% от сградите са съборетини и копторници. Когато и да ги съборят-все ще е късно. Е да, ама не се пипат. Чакат ги да паднат от само себе си и да притрепят някого. Защо във София не се строят НЕБОСТЪРГАЧИ и се забраняват./1 се строи за цяла София/. Вижте- в Белград се строи огромен комплекс "Београд на воду" който е с високоетажни ЖИЛИЩНИ СГРАДИ, вкл и Белград Уотърфол, която е 46 етажна...
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по кой точно закон ще контролира "строго" строгият главен "архитект"? Духът как точно се контролира? Като в Банско ли? Или Несебър?Амин
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главният архитект на София е престъпник! Направо разказа играта на града ни.
16
5
 
9
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 2 години
Данче, няма да си изкараш мандата, обещавам ти!
15
0
 
10
 
! Отговори
Бургас преди 2 години
То и в Бургас същото - безразборно застрояване последните 15 години. Никакви правила, никакво планиране. Колко архитекти има за затвора.
14
0
 
5
 
! Отговори
Тоест преди 2 години
Сети се Мара да се побара.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да се запази!? Ха-ха-ха!!!Запазва се нещо което го има!
12
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
ДУХ не знаете ли какво означава?Ако думата е членувана пак ли ви бърка в мозъка?!
11
1
 
7
 
! Отговори
Сифилисчо преди 2 години
Най-тъжното нещо, е не че се родих тука, а че останах в България. Грешката ще ме следва до гроб.
10
1
 
13
 
! Отговори
36213 преди 2 години
Как да се запази духът на стара софия, като нахлу ураганът на простащината? Вгледайте се в лицата на минувачите. Случайно да забелязвате онези достолепни, скромни, стройни и изискани граждани, които придаваха на София неповторимо излъчване, оценявано от всеки чужденец?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е да се запази духът на стара София. БОЖЕ ТА КОГА Е УМРЯЛА. ОТ КОРОНА ЛИ ?
8
1
 
3
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Ко? Не!
7
1
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 години
През време на четвъртия и петия и шестия мандат на Йорданка Фандъкова ще се постигне евро-атлантическа и евро-ориенталската интеграция на Столицата на РБългария
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За целта е необходимо да уволнят всички районни главни архитекти, а новоназначените да са с body cameras и гривни по 24 часа на ден. Тия колко са лакоми...
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем Ви строгите контроли някой от нормална държава, ако се разходи изСофия ще се хване за главата дупки, кал, мръсотия,отпадъци, липса на тротоари и осветление, бездомни глутници кучета, каруци кръстосващи улиците, стърчащи оголени кабели през 50 метра, изоставени сгради и сроежи, нерегламентирани сметища и т.н и т.н.
4
3
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Това обяснява опитите на Столична община да върне оригиналната настилка на софийските улици - кал.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, нали досега бе строг. Явно ще става по строг. А след време, по строг от строгия.Бати глупостите общинарски. Кихнете, и вижте как се подмокрят.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахахаха поредната лъжа от Столична Општина