Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам ме е, че съм стара софиянка, когато излизат хора като тая Анжела да говорят такива плиткоумия. Днес хората се конкурират с лични качества и образование, с можене, а не кой от коя панелка се е пръкнал. София е жалък грозен град, за изхарчи десет бона да иде в Париж или Хамбург за десет дена да поживее и ще се убеди лично Анжела (Анже, ти си ***). Явно такива като нея искат да изгонят хората, които му дават стайност и допринасят за високия дял в БВП на града ни.
287
0
 
2
 
! Отговори
эээ преди 2 години
До АнонименКато не ти харсва, напусни. Не сме печенези, но вие сте си баш турци. В шопско турски крак не е смеел много много да вилнее.
286
1
 
1
 
! Отговори
Една българска майка преди 2 години
Четете много внимателно! Това съобщение /коментар е до хората, които смятат че са нещо повече от другите и казват който трябва и кой не да се възпроизвежда, защото работили в магазин,гараж, в груби струежи, фризьори, козметици и т. н.. Както каза една дама, Вие драги ми сте не сполучлив аборт, 3% от несполучливите презервативи, 1% от несполучливи противозачатъчни. Кои сте Вие че да съдиите?Да е би кръвта Ви да е зелена/лилава/бенбена?Надявам се че нямате или няма да имате деца които да учите так
285
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде всички в София, инвестирайте в коптори в квартали без улици, и бетонни гета с мантрата, че там имало работа. А кога ше помислите дали има нормални условия за живот?Всички сте амбициозни селски кариеристи, готови на всичко, само да сте в София. Еми децата ви сега ще си ги карате на село, не може цяла България да живее в София и още 2-3града, става пренаселено, ужасно пренаселено и качеството на живот пада рязко. Щом сте съгласни на ниско качество на живот, защо ревете?
284
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като всички се върнат по родните си места ще има свободни места. Да дават заявки за догодина къде ще се местят та градовете да са готови с набезите.
283
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
297- ПРИ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ ДЕЦАТА В ГРУПИ В ДГ,В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ БЯХА 40/50ДЕЦА НА ДВЕ УЧИТЕЛКИ, РАБОТЕХМЕ И СЪБОТА, А СЕГА ОТВОРЕТЕ С ПОМОЩТА НА ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ДАНИЯ. В ТЯХ ЩЕ ОТКРИЕТЕ И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДЕТСКИ ЦЕНТРОВЕ, КОИТО ОТКРИВАТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЗА ДА БЪДАТ ДЕЦАТА БЛИЗКО ДО СВОИТЕ МАЙКИ, ТАМ ЩЕ НАМЕРИТЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СЕМЕЙСТВАТА ДА НОСЯТ ХРАНА, КОЯТО ПЕРСОНАЛА СЕРВИРА НА ДЕЦАТА, СПЯТ НА ПОСТЕЛКИ В/У ЗЕМЯТА, А ДЕЦАТА СЕ ПРИБИРАТ ДО 17Ч
282
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спират за 3 /ТРИ/ месец кражбите и ще построят не 10, а 500 детски градини. Спрете кражбите за малко, беее....
281
9
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Така е , детето трябва да е на градина за да са свободни родителите да ходят по кръчми , иначе трябва сами да ги възпитават.
280
7
 
10
 
! Отговори
Стефан фарашев преди 2 години
Много е лесно да говори като и е широко около врата. Такива политици са срам за България. Като иска хората да си седят в малките градове да не дърпат всичко е София. И от кога е кореняк софиянка, че не се сещам до 1910 година мисля, че София е била под 50000 хиляди.
279
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проблемът не е само в българия. в германия и швейцария е същото.
278
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откраднаха и застроиха къде има свободно място в големите градове и ги пренаселиха и освен това не оставиха място за детски градини училища и паркове, разбиха икономиката и обществото, хората работят за робски надници. тези бащички да хващат сопите.и съд за държавта и неходене на работа докато не се построят детски градини.
277
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато менталитетът на българите е да чакат държавата да се грижи за тях, България винаги ще е колониална провинция губерня и последна дупка на кавала. От всеки лев в държавнана каса, половината ще бъде откраднана. Обаче вие продължавате да искате парите да минават през държавата.
276
3
 
9
 
! Отговори
за Фандъкова ,.. преди 2 години
,.. приоритетът е:Повече НЕ РАБОТЕЩИ ТОАЛЕТНИ КАБИНКИ за милиони , вместо детски градини за хилядарки !Фандъкова да даде отговор за ТОАЛЕТНИТЕ КАБИНКИ в столицата !!!
275
4
 
12
 
! Отговори
неграмотници преди 2 години
''Къде в Европа бил решен въпросът с детските заведения '' , пише ''някой'' !?Отговорът е при бай Тошо нямаше проблеми със този роблем , и нацията ни станарасна на 7 5 млн. , и прирастът , и спокойствие , и образование , и лечение ...СЕГА КАКВО Е , ПЪЛЕН ХАОС , РАЙ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО ИЗЛЯЗОХА /ПУСНАХА ГИ / ОТ ЗАТВОРИТЕ ЗА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ???Спечелиха престъпниците , Столипиново , Факултето и управляващите политици ..ЕТО ТОВА СТАНъ!
274
2
 
10
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
До Фактите !На фона на още 380 000 , Лиляна Павлова не направи ремонт на язовира в Перник , и така по 380 000 +380 000+ 70 мн . на колекторските нищо не правещи фирми , .. и още и още , та станаха МИЛИАРДИ ...А нямало пари , пари има , НО КРАДЦИТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА СТАНАХА ПОВЕЧЕ ТО ПАРИТЕ !!!Фандъкова да си заминава час по-скоро !
273
2
 
8
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Да ве , "какъв БИЛ проблема ".Проблема е че НЯМА ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ , ТОВА Е ПРОБЛЕМА !Всяка година Фандъкова БАЛАМОСВА младите хора , с ''нови'' ''правила'' за прием , които правила НЕ ВЪРШАТ РАБОТА .Вместо да построи детски градини , ''тя'' предпочете да нахрани фирмите на ГЕРБ за да построят ТОАЛЕТНИ КАБИНКИ пред НДК и Кристал за милиони /около 380 000. / , И ПО-ЖАЛКОТО Е ЧЕ И КАБИНКИТЕ И НЕ РАБОТЯТ !?
272
3
 
10
 
! Отговори
Софето преди 2 години
До Анонимен 272Какво търсиш в "смрадливата София"??? Като не ти харесва - ходи си в града/селото, където си роден. Хем децата ти ще живеят сред природа при баба и дядо...Ако имаш образование може да работиш дистанционно, ако ли не - търсят се хора за работа в селското стопанство и земеделието. Вместо това седиш в София, мразиш града и съседите си и работиш нещо, което не обичаш за заплата, която не ти стига. Защо? само за да ходиш на театър и опера? Не вярвам.
271
1
 
7
 
! Отговори
баба преди 2 години
До АнонименИма много незаети места в детските градини, но родителите искат задължително детето им да бъде в реномирана градина. Моят внук, защото не представихме фалшиви болнични, остана без място за градина в района където живеем от 60 години. Снахата го записа на градина в Люлин, и всеки ден пътуваше по 30 км./ отиване и връщане/ за да ходи детето на градината. Считам, че "болните" деца не трябва да имат привилегии пред живущите в района, или да се прецезира дали наистина са болни и трябва да
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
269
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То всички селяни атакуваха София, сега някой им крив че трябва да им гледат децата. Другари в Канада дават право на майки с малки деца да гледат още 5-6 деца през деня срещу заплащане у дома. Ама тука де толкова акъл. Там е много разпространено това, и проблеми няма.