Фандъкова: В София се строят 16 нови сгради за детски градини

До края на годината ще започне строителството на още 25, обеща кметът
25 май 2021 15:44, Анисия Иванова
120
Фандъкова: В София се строят 16 нови сгради за детски градини
Снимка: БГНЕС

В момента в София се строят 16 нови сгради за детски градини. До края на годината се очаква да започне строителството на още 25 сгради. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на детска градина на бул. "Александър Пушкин" в кв. "Павлово".

Както обещах през миналата седмица, ще проверявам лично как върви строителството на детски градини и ясли във всички райони на София, обяви при началото на проверката кметът Фандъкова. По думите й район "Витоша" е един от районите с най-голям недостиг на места в градините. Затова и усилията за строителство са много големи. Тук в момента се строи нова детска градина на мястото на сграда, построена преди повече от 80 години. Със завършването на строителството на сградата в тази градина ще бъдат открити пет нови групи, обяви кметът. Детската градина се строи в срок. От 1 май 2022 г. най-късно тя трябва да заработи.

Още по темата

Столичният кмет каза, че това е една от сградите на 116-та детска градина, която се помещава на няколко места. От утре се открива строителната площадка в централата на детската градина. Там до момента, също в стара сграда, се помещаваше само една група, посочи Фандъкова, цитирана от БТА. От утре започва събарянето на тази стара сграда и строителството на детска градина за четири нови групи. Изграждането й трябва да върви в много бързи темпове, за да може в този район през следващата година да има седем нови групи само в рамките на района на кварталите "Павлово" и "Бъкстон".

В същото време в район "Витоша" е завършена новата сграда на детска градина във Владая, децата предстои да бъдат приети. В района, в който няма никаква детска градина - в кв. "Манастирски ливади-Запад" в момента се извършва събарянето на бившата сграда на "13 века България", т.нар. Родна стряха, на мястото, на която ще се изгради детска градина и училище, посочи кметът и подчерта, че оттук нататък без предупреждение ще провери в някои от следващите дни как върви това събаряне, за да няма забавяне.

Във връзка с преодоляването на недостига на места в детските градини освен ускореното строителството кметът Фанъдкова каза, че общината е потърсила и други възможности като промяна в наредби, които да дават възможност при строителството на нови сгради да бъдат иззграждани детски градини на първи и партерни етажи.

Кметът Фандъкова съобщи, че на 21 май по този повод е разговаряла с Асоциацията на предприемачите и те са поели ангажимент и имат интетрес към тази идея. Фандъкова е поела ангажимент проектите, които включват детски градини и ясли, да бъдат облекчени максимално.

По повод протеста на родители, чиито деца не са приети в детски градини, който ще се състои днес следобед пред сградата на Столичната община, кметът Фандъкова каза, че разбира много добре недоволството и проблемите, на всяко едно семейство. Затова и усилията на общината са насочени към ускорено строителство на детски градини. Фандъкова каза, че през 2007 г. детските градини и ясли на София са посещавани от под 34 хиляди деца, днес около 44 хиляди деца ходят на детски градини и ясли. Това по думите й не е достатъчно, затова се строят нови детски градини и държавата вече се е ангажирала да подкрепя семейства, чиито деца не са приети в детски градини. Според кметът Фандъкова тези компенсации би трябвало да увеличат своя обхват, за да могат повече семейства да се възползват от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малиии тая лъже повече от бойко
84
0
 
5
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 2 години
Я, тая как гледа новата кооперация на поредното внуче.......Тиквата няма да я остави да свидетелства срещу него.
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данче, защо чак сега ги строиш ***?Толкова ли ти е трудно да се сетиш, че ако дадеш разрешително за строеж на 1000 апартамента, 3 години след акт16 на 600 метра има нужда от 100 нови места в ясла и градина? ПЪЛЕН ПРОВАЛ на Фандъкова по отношение на детските градини.
82
3
 
4
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
Тая кметица-руска филоложка е за изгонване с камъни! 7 000 - 10 000 деца остават без детска градина, а тя мънка, че се строяли 16 сгради за детски градини и щели да се строят още 25. Типична *** - пишман администраторка! При нейното "управление" недостигът на места в детските гранини е нарастнал с поне 50% (от изесените данни). Късе е спала досега? Зер, много заета е да разравя и разкопава София, да УСВОЯВА милионите и милиардите НАШИ пари! Ненаплюскала се! Вън, комунягата Фандъкова!
81
1
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Секи иска да се развъди в София;))). Явно там има достатъчно богата хранителна среда за микроорганизмите;))) Никой не иска да се намножи в Горно Уйново, нищо, че там само кат минеш и фащаш дикиш;)))
80
4
 
1
 
! Отговори
Венци Мицоф преди 2 години
Малко са ! трябват двайсет детски градини
79
3
 
13
 
! Отговори
Лъжлив ГЕРБ преди 2 години
2008 Nova ТВ, лицето Фъндъкова, тогава зам. кмет на София:"Проблемът с детските градини ще се реши до 3 години!"Минаха 13, не 3 години. Проблемът е още по-голям. Защо????
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая все строи и места все няма )
77
0
 
8
 
! Отговори
Само ФЪФ Бг, 30г. преди 2 години
Строи се яко , но не и детски заведения , вече няма петна в столицата , но пък вече може да се строи ив Черно море , във водата !Има ли такава дРъжавЪ ?
76
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата провинциялна България се изсипа в София - и сега йок давайте ни веднага детска градина.
75
5
 
17
 
! Отговори
Лъжци от ГЕРБ преди 2 години
Личи си, че не им пука за децата на България. Този проблем трябваше да е решен още първия и мандат на тази детемразка.
74
4
 
8
 
! Отговори
COVID преди 2 години
Тая Калинка вчера ли разбра че няма достатъчно детски градини ?!?
73
4
 
7
 
! Отговори
Стъки преди 2 години
Следващата кметица ще е от Да България. 100% сигурно е.
72
0
 
2
 
! Отговори
Искра Фидосова преди 2 години
Много разходи, не стигна до детски градини. Имаше ковид, беше много страшно. Не търсете парите - всичко е точно. Честна дума! Честен кръст!
71
2
 
4
 
! Отговори
Площадка преди 2 години
Явно според кметицата, държавата и софийска община не са длъжни да ви гледат децата. Да излезе и да го каже, ако го мисли.
70
2
 
4
 
! Отговори
милиарди преди 2 години
Интересно за какво са отивали милиардите през последните 12 години... не може да е само за метрото. Освен ако не е нещо като 50 -100млн на километър ? : )))
69
1
 
5
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
В ББР свършиха парите , Тома Биков каза че не е вярно за 8-те фирми ПОДАРЕНИТЕ ИМ ПАРИ , детските градини не са предвидени , само за ШАЙКАТА !
68
2
 
6
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Някой бе написал :Не бойте се деца за утрешният ден ''.....Оказа се че май трябва да се страхуват .
67
1
 
8
 
! Отговори
КАК ЗВУЧИ САМО ! преди 2 години
Строиме 16 ''нови'' сгради за Цветанов , Цачева , и мнооОогп подобни закъсали , със собствени асансьори ..., и нови тоалетни кабинки за по 360 000 леА !Кога Лиляна Павлова ще върне парите за язовира в Перник , и да се ИЗВИНИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО ИМ ?
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щяла да компенсира некласиралите се? От къде парите? От пенсиите ли? От спорта ли? От земеделието ли? От Здравеопазването ли? От Кметицата на Красно село Росина Станиславова ли?