ДНСК: Няма проект за строеж трета категория в "Студентски град"

Вчера от Столичната община сезираха Строителния контрол за незаконно строителство
23 юли 2021 22:45,
7
ДНСК: Няма проект за строеж трета категория в "Студентски град"
Снимка: БГНЕС

Към момента ДНСК не разполага с проект за бъдещо строителство от трета категория на ул. "Осми септември" в "Студентски град". Това съобщиха от Строителния контрол по повод получено писмо от главния архитект на София Здравко Здравков.

То е изпратено във връзка с проверка, която е установила незаконно строителство в имот, намиращ се на улицата. Там е излят бетон на дъното на изкопа, положена армировка за фундаментна плоча и други строителни елементи.

"В протокола и писмото на арх. Здравков е посочено, че извършените СМР са без одобрени проекти и разрешение за строеж. Арх. Здравков също така е отбелязал, че незаконният строеж е отнесен към трета категория, с което аргументира насочването на сигнала към ДНСК.

Трябва да се има предвид, че строежите от трета категория са описани изчерпателно в т.3 на ал.1 от чл.137 ЗУТ. Определянето на категорията на описаното незаконно строителство само и единствено на базата на приет ПУП е недопустимо.

Още по темата
В тази връзка ДНСК напомня, че съгласно разпоредбата на чл.137, ал.1 от ЗУТ, строежите се категоризират в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Тези условя се изпълват със съдържание и придобиват конкретни параметри при наличието на инвестиционно намерение обезпечено с проектна документация за строеж, съответно съгласувана и одобрена.

Издадената заповед от кмета на Столична община е на основание чл.196, ал.1 ЗУТ, като в нея са дадени задължителни указания за работата на проверяващата комисия и предприемане на последващи действия в т.ч. и издаване на заповед по чл.195, ал.4 ЗУТ.

Съгласно изричните текстове на ЗУТ, процедурите по чл.195 и чл.196 ЗУТ са вменени единствено на общинската администрация, която при установяване на обстоятелствата по ал.3 от чл.195 ЗУТ, задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване на опасния строеж или дейностите по ал.6 от същата разпоредба”, поясниха от ДНСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
9
 
! Отговори
Блогъ преди 2 години
Добре, че има блогъри да вдигат врява и някй да види огромния незаконен строеж. Иначе не се вижда.
5
0
 
7
 
! Отговори
69 преди 2 години
тоя Здравко е за нулиране да му викат Здравко-Барокото и да го пратят в Белене
4
0
 
12
 
! Отговори
Vlad_ko преди 2 години
Сега тая дупка ще остане като и оная в Младост дето я изкопаха за Гранд Каньон...Евала...
3
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
За какво име проект....калинки от проект не разбират :)))
2
1
 
6
 
! Отговори
Гого преди 2 години
Ул. Осми септември няма има ул. Осми декември.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страх тресе герберастията. Ще се самоизядат.