Фандъкова: Не зная защо Пеканов води битка срещу София

Не е истина, че София разчита само на европейски средства
27 юли 2021 13:43, Елка Василева
80
Фандъкова: Не зная защо Пеканов води битка срещу София
Снимка: архив, БГНЕС

Имаше една голяма спекулация, която, за съжаление, продължава. Не зная каква е причината за тази битка, която се води от страна на вицепремиера Пеканов, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на пътя към Дивотински манастир.

По думите й вицепремиерът твърди, че София взима огромни средства. От близо 13 млрд.лв., заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, средствата, които бяха заложени и защитени от нас при първия вариант на плана, бяха в размер на 360 млн.лв. за метрото и 250 млн.лв. за канализация в четири населени места на Столичната община, каза Фандъкова. Гражданите могат и сами да направят сметка какъв процент е това от тези 13 млрд.лв., каза Фандъкова.

Още по темата

Тези проекти отговарят на всички изисквания на плана и на ЕК. За радост успях да защитя средствата за метрото. По начало те бяха защитени и заложени като 360 млн.лв., което е по-малко от 50 процента от нужните средства, подчерта столичният кмет. За останалите средства, повече от 50 процента, ние сме поели ангажимент да ги финансираме, посочи кметът.

По думите на кмета не отговаря на истината и това, че София разчита само на европейски средства. София има капацитет да защитава заемни средства, за да може да съфинансира своите проекти. За съжаление, средствата за канализация бяха категорично орязани, подчерта Фандъкова.

Нямам обяснение защо. Успяхме да защитим проектите за тези четири населени места, влязоха в предишния вариант на плана и изведнъж тези 250 млн.лв. се оказаха изключително важни за новите стратегии на съставителите на този план, коментира Фандъкова.

Тя изрази надежда всички народни представители от София, без значение от коя политическа сила са, да направят всичко възможно да защитят гражданите на София, защото тези пари не са за Фандъкова, за Столичната община, а за тези населени места, за които трудно биха могли да бъдат осигурени средства.

Кметът Фандъкова подчерта, че София има интерес да се развиват и другите региони, но София е двигателят на икономиката на страната. София произвежда над 40 процента от БВП. Софиянци плащат като физически лица повече от 40 процента от данъците в държавата. Като юридически лица повече от 50 на сто от приходите в държавната хазна се плащат от софиянци. Те не получават тези средства, защото, за съжаление, финансовата ни система не е децентрализирана, констатира Фандъкова.

Затова София разчита само на местните си данъци и такси, и разбира се, на строгата финансова дисциплина, която наложихме, благодарение на която София има най-високия възможен кредитен рейтинг за община. Това ни позволява да защитаваме заеми. Ние сме осигурили близо 300 млн.лв. собствени средства за метрото, каза Фандъкова.

По думите на столичния кмет правителството, Столичната община имат ангажименти към една четвърт от българските граждани, които живеят в София и не са изолирани от България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Стига си се оплаквала, ***! Щом като си спестила 300 милиона по твои думи, давайте, стройте метрото! Разширете трета линия! След Хаджи Димитър само за 1 година можете да направите 3 нови станции - една на Герена, една в кв. "Левски" и една в кв. "Христо Ботев" (макар че там може и да не се ползва). И тунелопробивна машина има! Не мрънкайте, действайте! Няма полза от мрънкане!
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти много работи не знаеш , Йорлданке ,ама стоиш там да пълниш чекмеджета - на това поне са те научили и ти си го възприела отлично !
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се инвестира само в София е лесно да си я харесват.. Софиянци не вярват и нямат грам съпричастност с другата България. Грижа ги е само за себе си.. Пък после реват що София се пълнела с такива или онакива.. Жалка история..
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая кукувица е просто поредната геройчно използвана ПП от тулупа за нов фронт на дразги с/у нормалността която се опитва да си поправи път в управлението.. Само вижте биографията, образованието и визита на Кирил Петков и Атанас Пеканов и сравнете с отпадачната биологична маса, която ни управляваше до сега...
59
1
 
5
 
! Отговори
Фандъкова преди 2 години
Да не рИве.На нея колкото и пари да и дадат,тя половината ги "усвоява" и разпределя по веригата.
58
4
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
При комунизъма имаше т.н софийско жителство, което беше силно рестриктивно и се даваше само на силно наши партийни дрогаре, които изритваха кореняците от жилищата им и ги "завземаха' революционно по заслуги; а собствениците заточваха по комплексите или "на село" да ги заместват. А и не забравяйте, че Мая беше кандидат за кмет с подкрепата на Черепа, кво очаквате, да не чегърта? Че тя друго може ли? А, да, да клевети и краде, не да строи и облагородява
57
5
 
2
 
! Отговори
КОМЕНТАТОР преди 2 години
ГЛЕДАЙТЕ МУ ГРЕШНАТА ФАМИЛИЯ -ТОЗИ СИ Е ДИВ СЕЛЯНИН -ИЗПРАТЕН ОТ РАДЕФ ДА РУШИ!!!!АААААААААА??? ТЕЗИ ЧАЛГАРИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИМИРЯТ ЧЕ ИМА ГРАЖДАНИ ИМА И СЕЛЯ.НДУРИ. ЧАО КАКАО БОК.ЛУЦИ.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова е част от проблема, защото загрози София, не направи нищо за да ограничи миграцията и да промени този огромен дисбаланс между София и останалата България. Последиците от това ще ги страдаме само ние жителите, освен ако не решим да се преместим в друг град. Незнам обаче дали останаха такива след като София и Черноморието са бетонни джунгли.
55
0
 
1
 
! Отговори
Западна София преди 2 години
До БогомилКаза любовника на Плевньо и отишъл на работа в Бизнес парка, защото ако се върне на село ще е ощетен.А сега си мисли, че е различно ориентиран и преуспял гол ***, защото вече имал къща в скъп квартал.
54
0
 
6
 
! Отговори
човек преди 2 години
Фандъкова защо не отпускате пари за квартали като Модерно предградие, Толева махала, Обеля и Орландовци.Парадокс е, че до Модерно предградие минава метро и няма строителство? Защо според теб?За последните 10 години там нищо не се случва, защото няма инфраструктура и нормален транспорт.Защо това са най неразвитите квартали на София с най много незаконни гета и вие нищо не правите по въпроса?Ремонтира се по 1 улица на 2-3 години
53
0
 
4
 
! Отговори
Западна София преди 2 години
До АнонименЛюлин е 5 пъти по-голям от Слатина. А метрото минава през 4 от 10 микрорайона. Тоест раширение ще улесни трафика на много хора от другите микрорайони?За да е справедливо трябва да се дават пари за развитие по площ на районите.Защо според теб в неуредени квартали като Слатина жилищата са по-скъпи от тези в Люлин, да не говорим за квартали като Модерно предградие, Обеля и ОрладовциТова е обективно другото е суха статистика и интереси на някои!Защо държавата ще строй е Техпарка?
52
1
 
16
 
! Отговори
1119 преди 2 години
Фандъка пълни чекмеджета шкафове гардероби и всякаква голяма мебел.Сега и орязали парите и като Бацо взе да реве. Браво на Пеканов. Ей това е министър.С две ръце го подкрепям.Крайно време е и в провинцията да се влеят пари, да се задвижи икономика там и да няма миграция на хора към София.Така и шопите ще спрат да реват.
51
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Как софиянци понасят тая восъчнамумия,не ми е ясно..А всъщност,дали я понасят,или просто търпят?../обаче все едно../
50
0
 
15
 
! Отговори
??? преди 2 години
Концесията за ВиК София не включваше ли много инвестиции от страна на концесионера, а не средства от общината или средства от ЕС?
49
1
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 2 години
До Западна СофияЗащото там живеят "западнали" като теб мислители.
48
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
"По думите на кмета не отговаря на истината и това, че София разчита само на европейски средства"...Е,тука сме съгласни..Основните приходи идват от РЕКЕТА,който гробарите наложиха..А Делото им е просто:..-"Искаш тлъста държавна поръчка?..Добре,нема лошо,но половината ще върнеш на "възложителя"..Та е права даскалката!..ОТ ДАЛАВЕРИТЕ им идват значителна част от финансирането..
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И отпуши улица %"Т.Каблешков",молята.За да се преминат 100м,където ти правиш завоя за къщата си. се чака един час,защото има 3 сфетофара през 5 метра
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не срещу София,а срещу теб,крадло.Една детска болница не направихте,а що пари изядохте.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно как изведнъж всички гербаджии взеха да ревът, че са им спрени парите за усвояване, а някой са толкова нагли, че даже и си правят собствени измислени правила на плажовете за да има някой лев, подарък на вожда... Няма незаменими хора, драги ми гербаджии! проумейте го малко, ако можете да мислите! Ако не можете, се пренасочвайте към Карлуково, Луната, Марс... Все някъде може да има някой лев за усвояване!
44
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение къде си учил, а на кого служиш, на кого си се продал. Това важи за Пеканов и другите юпита.