Нов квартал ще изникне на входа на София - "Младост 5", столичани недоволстват

Изграждането на булевард "Копенхаген" ще започне следващото лято
29 юли 2021 07:00, Анисия Иванова
187

Нов квартал ще изникне на входа на столицата. Той ще е близо до сегашния квартал "Младост" и затова граждани вече го кръстиха "Младост 5". Оказва се обаче, че столичани не са доволни от тези планове.

Зад метростанция "Младост 3" се очаква да бъде издигнат новият жилищен квартал - "Младост 5". Той ще се простира до метростанция "Интер експо център". С това разширение се очаква "Младост" да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят над 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви.

Панайот живее в столичния квартал "Младост 1". Всяка сутрин в час пик му отнема 20 минути, за да излезе от жилищния комплекс. А булевард "Александър Малинов" за него се превръща в кошмар. Участва във всички протести против застрояването на квартала. Не му допада и идеята за изграждане на Младост 5.

"Това е нещо, което е по-добре да не се случва изобщо, или ако се случва - да бъде в много много ограничени размери, тъй като застрояването на този квартал ще затрудни трафика в "Младост" още повече", коментира Панайот Бориславов.

Столичният кмет предвижда изграждането на булевард "Копенхаген" да започне през следващото лято.

"За "Младост" най-важният стратегически обект за момента е бул. "Копенхаген", там също сме напреднали с подготовката, най-бавното и трудно, което не се вижда от гражданите, това са отчуждителните процедури и процедурите по проектиране и одобрение на проектите, но там сме на финала", заяви Йорданка Фандъкова.

Жителите на "Младост" се надяват да бъде изготвен нов общоустройствен план, който да регулира застрояването на района. Към момента не подготвят нови протести, но исканията им към Столичната община остават същите, да спре строителството.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
gg преди 1 година
Й.Ф.: Започва изграждането на бул.Копенхаген...., Чакай малко, за септемврийска революция чувала си фандъче???
148
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Поправка, според кмета на района арх.Стефанов населението на младост не е 110 000(това е по-скоро на Люлин), а истинската цифра е 300 000, което го прави най-многонаселеният квартал в София. Хайде сега, ако районните кметове имаха власт вместо да са паравани на подмолните схеми на Столична и ако има пропорционално финансиране спрямо население и данъци. Сами си правете изводите... ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЦЕПИ тази хегемония на кмета на СФ, за да се спрат ежедневно изникващите безумия!
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами този квартал отдавна е планиран, но допуснаха грешка с височината на цариградско над Копенхаген и реално блокираха екологично чистия вариант на трамвай между метростанция Младост 3 и дружба 2. Явно там ще отидат парите от евросъюза по програма next generation.
146
1
 
3
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 2 години
Страничните ефекти от хапчетата които Моля другарката приема. Учителката по развален Български език е отрова за Град София. Всички знаем, че много краде. Но Браточките на нейният патрон с прякор на зеленчук, трябва да си перат парите от контрабанда на "бакпулвер" от Колумбия. Питайте "Друже" Йосич.........
145
0
 
2
 
! Отговори
Подкрепям идеята. преди 2 години
Младост е най-търсения квартал за живеене в София. Между 7-ми километър и интер Експо център има терен за цял нов квартал. Вместо да презастрояват и да повтарят грешките с Лозенец и Манастирски Ливади е много по добре да се изгради Младост 5. Място има. Дори и инфраструктура има. Като се продължи булеварда над метрото от Младост 3 до кръговото на Цариградско всичко ще е готово. Метро, Булеварди -2 Ляпчев и Царградско,Кръгово -всичко е готово за изграждането на един нов и приятен столичен квартал
144
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам да си взема 25 кв.м в Младост 9 някъде към 2030г. Там при всичките мекащи, мякащи и трудно сричащи от провинцията.
143
0
 
1
 
! Отговори
Магунго преди 2 години
Само живеещите в Младост 1 имат право на протест, другите младости да не се обаждат
142
5
 
18
 
! Отговори
нетърпимо преди 2 години
Не не не! Спрете се бетонджии! Живота в София се превърна в АД. На малките криви улички в центъра на града където дядовците ни бяха построили къщи с градинки и от пряка до пряка живеехме десетина семейства сега стърчат отвратителни 18 етажни блокове,грозни, неподдържани, смрадливи пълни с пришълци от провинцията. От колите по улиците няма въздух за дишане. Спрете този кошмар!!!!
141
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Златка ПетковКак ще намериш по грозна столица, като не си излизал от селото си? София си е ок, има какво да се желае. Инфраструктурата се развива, чистотата е ок. Определено е доста по чиста от половината столици в Европа. Една от най зелените е също. --------- Явно ти не си се разюхождал из европейските столици, затова пишеш смешки! София е *** столица(даже градовете в България са по-добре от столицата ни), с нагънати и начупени тротоари, с дупки,кръпки, прах, кал и т.н.
140
5
 
11
 
! Отговори
НПО осери софия преди 2 години
Махайте го тоя Бонев. Корупиран , да ходи да оправя прайда, за София няма думата.
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плана готов само паркове и градинки са забравили, ама нали сме ви турили един прав булевард, нема да се плашите. На кой му не харесва у Софето да си бега у Самоков.
138
3
 
13
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Всички "софиянци" от "Младост" са след 1975гг.!Преди това къде са били?
137
10
 
10
 
! Отговори
До Златка Петков преди 2 години
Как ще намериш по грозна столица, като не си излизал от селото си? София си е ок, има какво да се желае. Инфраструктурата се развива, чистотата е ок. Определено е доста по чиста от половината столици в Европа. Една от най зелените е също.
136
3
 
5
 
! Отговори
pege преди 2 години
София трябва да стане България, всичкото народ у софето.
135
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това не е столица на България, а на изметта , то си личи по градоустройството. Копи Пейст ,от тук , от там, никаква автентичност, рай за строителната мафия и не само
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с този проект се опитват да станат Копенхаген на Балканите ли хах ей македонции
133
5
 
1
 
! Отговори
До от Руси преди 2 години
Теб май бая са те нахапали дунавските комари, а? Имам познати от Русе, като част от тях скачат като чуят "провинция". Няма нищо лошо в думата и се чудя защо е тази реакция. А то що било? Защото явно Русе е район, където не се гледа с добро око на по-големите градове и се насажда омраза към столичаните. После защо се връща обратно... Еми те за затова!
132
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Панайот явно е поредният, който се е натикал някъде, въпреки че е пренаселено, и вече твърди, че повече не трябва да бъдат допускани, щото вече са твърде много.
131
2
 
4
 
! Отговори
ни мож мъ върна на с преди 2 години
До До Навремето са реши "да пренасочат авиотрафика." ... хахаха, сел.Tak! Я си 'оди там отдйето си изпълзЕл! Преди това може да отидеш да по.ревеш на и на сьелското ти брокерче, дето ти е продало бетонната кутийка под глисадата!Летището е било тука още преди да се е спукал презерватива, от който си се пръ.кнал и ще бъде тука много след като сате закопа.ли на сйело.. щото тука местата са скъпи или мноооого отдавна взети от софиянци.
130
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ви напомня, че 25% от апартаментите са празни и почти никой не може да си позволи да си купи на тези цени. Освен да загрозявате друго не постигате.