Летище София ще привлича авиокомпании, които изпълняват дълги полети

Новият концесионер ще развива главно Терминал 2
27 окт 2021 23:08, Анисия Иванова
10
Летище София ще привлича авиокомпании, които изпълняват дълги полети
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До 2023 г. новият концесионер на Летище София ще развива главно Терминал 2, преди да премине към плановете за строеж на нов терминал. В момента на Терминал 2 има нови търговски обекти и се планира техният брой да се увеличи с привличане на големи компании от летищния ритейл като Lagardere, Dufry, Hеinemann, каза директорът на СОФ Кънект Хесус Кабайеро Пинто.

Терминал 1, който е исторически паметник, няма да бъде разрушаван, както предвиждаха първоначалните планове на Меридиам. "Искаме да запазим тази икона - Терминал 1, защото е част от авиационната традиция на града и на страната" каза директорът на летището.

В преговорите за привличане на авиокомпании и разширяване на програмите на сегашните столичното летище предложи намаление на таксите. Дискаунти се предлагат и за увеличаване на базираните самолети в София, каза Пинто.

В момента е увеличен капацитетът за проверка на сигурността включително за пристигащите са добавени автоматични гишета за преминаване с документи с биометрични данни, което ускорява обработката на пътници.

В момента новият концесионер работи по развитие на сайта си, за да позволи запазване на парко място на летището.

"За 2022-2023 г. ще имаме големи инвестиции в нови пунктове за проверка на сигурността, в предлагането на храна, безмитните магазини - от догодина. Очакваме да започнем да работим през март-април за новия преходен безмитен магазин. Въвеждаме най-добрите практики и опит на международните компании в тази област. До средата на 2022 г. ще направим най-голямата промяна по отношение на развлечения, търговска част и т.н.", каза Пинто.

Новото ръководство на Летище София разчита на големия MRO капацитет на летище София, за да привлече нови авиокомпании, включително такива, които изпълняват дълги полети.

Летище София обяви зимното си разписание, включващо нови дестинации и нови авиокомпании.

Сред новите маршрути са Момбаса на European Air Charter, Кайро с BHAir, Ростов на Дом с Nordwind. Лоукост превозвачът Ryanair възстановява част от предпандемичната си програма до Италия, която сега включва и Неапол.

Какво каза още Хесус Пинто чуйте в ексклузивното интервю на Александър Богоявленски в предаването „Авиошоу“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Off преди 2 години
Ростов на ДоМ?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Новият концесионер ще развива главно Терминал 2 '' ........................ а тоалетни ще има ли ? щото добре е да развива, ама ако има и тоалетни ще е още по-добре
6
1
 
6
 
! Отговори
Не преди 2 години
Тези изброени "дълги" полети ги има и сега, и това са чартъри. Нищо сензационно и разтърсващо.
5
0
 
9
 
! Отговори
Ira преди 2 години
Ростов на "ДоМ"??? На "ДоМ"?!? Браво на автора, браво...
4
0
 
15
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Какъв нов терминал, да си ремонтират тоалетните на Терминал 1, че такива порутении има само на летището в Могадишу по време на десанта.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщайте концесията и се махайте! Разкарайте новия коридор азиатски кервани от самолети прелитащ над южна София защото замърсява!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богоявленчето го пратили на летището с една камера . Там боса почна да разправя - Аве виж ся ! Ние тука сме голямата работа . НЕРДЕ ЯМБУЛ НЕРДЕ СТАМБУЛ . Ердоган кво летище направи ама наще се мислят за голямата работа. Ама тука паркирането ще го напрайми евтино .Синята зона . А на тебе щи направим един карго терминал . Кат го каза на Богоявленчето му се стъжни . Разбра че трябва да мести офиса на карго терминала :))) Ама то дето тикви там и фурми :))) Тва е карго терминала прозвуча заплашително
1
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Да се разбира,че нов терминал няма да има.Максимално ще се експлоатира вече построеното.