Родители: Болници си препращаха бебе на 20 дни с COVID-19

Максимилиан се заразява с вируса дни след раждането си
7 дек 2021 14:55, Ния Христова
26
Родители: Болници си препращаха бебе на 20 дни с COVID-19
Снимка: Pixabay
Родителите на 3-месечния Максимилиан разказват как той се заразява с COVID-19 малко след раждането си и е приет в Инфекциозна болница. Тогава за тях започва ходенето по мъките, тъй като в онзи момент липсва механизъм, по който най-малките пациенти да получат нужното лечение, съобщава Нова тв.
 
Боряна и Николай са родители на тримесечния Макси. През месец август, 20 дни след раждането на детето, Николай се заразява с вируса. Въпреки че след първите симптоми се изолира, оказва се, че синът му също е заразен.
 
На 20 август личният лекар насочва Боряна и бебето към Инфекциозна болница. От болницата обаче им казват, че е на 21 дни и те не могат да го приемат. За да стане това, трябва да е най-малко на 28 дни. Препращат ги към „Пирогов”, където тестват Максимилиан с бърз тест, който дава положителен резултат.
 
"Казаха, че не могат да ни приемат, въпреки че имат педиатър, защото през юни са затворили COVID отделението за деца", разказва Боряна.  
 
Връщат се в Инфекциозна болница, където все пак ги приемат. Там обаче липсва апаратура, с която да следят пулса и сатурацията му.
 
"Вечерта получи много сериозен задух и започна да му посинява устата. Опитаха се да го аспирират на място, но нямаха правилната апаратура. И пак ни изпратиха в „Пирогов”, за да му аспирират носа", разказва Боряна.  
 
"Огледано е от педиатри, двамата реаниматори, информирани са всички шефове на всички отделения, които се занимават с деца , включително зам.-директорът е знаел за това детенце в този момент", обясни доц. Богдан Младенов, началник на Клиника детска анастезиология и интензивно лечение в „Пирогов”.
 
Налага се родителите да търсят помощ от близки и приятели.
 
"Имам познат с медицинско оборудване, който в събота ни набави детския апарат, с който може да му следим постоянно показателите", разказа Боряна.
 
От Инфекциозна болница са отказали коментар по случая.
 

На следващия ден в събота детето продължава да има проблеми с дишането. Максимилиан е изписан от Инфекциозна болница и е транспортиран с линейка до „Пирогов”.

 
През целия ден в събота Боряна и Макси са в „Пирогов”, след което обаче отново ги връщат в Инфекциозна болница, където ги приемат за втори път.
 
"Пирогов” има две легла за COVID болни и те са реанимационни, за интубирани болни и то хирургични, понеже нашият основен профил в „Пирогов” е детска хирургия. Ние просто нямаме стационар , в който да гледаме деца с COVID", обясни доц. Младенов.
 
На 22 август състоянието на детето се влошава.
 
"Всичко ескалира в неделя, когато неговата сатурация падна много, той напълно спря да диша, посиня целия", разказва майката.
 
Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със здравното министерство. 
 
След разпореждане от страна на институциите детето е прието в болница Токуда.
 
"Пристига при нас в увредено състояние, с доминираща клиника на дихателна недостатъчност. Беше много отпуснато, фибрилно, отказваше да се храни. Клиниката на затруднено дишане наложи да влезе в кувьоз, да се подаде кислород, и да се подпомага дишането с кислородна терапия в първите дни", обясни д-р Радка Масларска.
 
По случая е извършена проверка по сигнал на здравното министерство от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. В становището на агенцията е записано, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28 дневна възраст. 
 
3 месеца по-късно Максимилиан е добре.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Не е вярно преди 2 години
Кацаров каза, че всички болни имат достъп до медицинска помощ. На него ли да вярвам, дето се изтъпани да се похвали, или на някакви хора, принудени да търсят познати, за да си спасят детето. Вервам. на министеро. Искам само един- двама от тия да ги разкарат няколко часа насам-натам и накрая да ги сложат във видинската болница.
19
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен искаш да кажеш ПРЕВРАТА
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хакатли ти тръбата си пътник. Евтаназират .
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радкарват бебе по болници.Прибират възрастни хора и ги убиват в болници, за да приберат парите по кл.пътеки. това, което се случва по болниците е едно гразна търговия с човешкото здраве и живот. За съжаление докторите са едни престъпници заради едните пари.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 "нямаше да се разболее и да ги зарази" Колко пъти трябва да ви се повтори, че ваксинираните се разболяват и пренасят зараза? Или ваксърите предпочитате да вярвате на старите мантри, за да не признаете, че сте се излъгали?
15
1
 
5
 
! Отговори
Мимс преди 2 години
Номер 1, много си прав...
14
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако майката беше ваксинирана, бебето щеше да има антитела. Ако и бащата беше ваксиниран, нямаше да се разболее и да ги зарази. Ваксиниран да се разболее е рядкост. Но като раждаш в пика на пандемия , трябва да вземеш мерки. Ваксинацията е най-добрата защита.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости говорите!
12
8
 
3
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Добре е че родителите не са се ваксинирали. Че щеше да им се промени ДНК-то
11
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 Кво да се "ваксинират" бе? Ти не гледа ли за оня случай от Италия, дето жена се ваксинира след като родила и после бебето й пострадало, първо се наложило да му отрежат едното краче, а по-късно починало. И сега ще изследват какво от бъркочите минава с кърмата и уврежда така бебетата. То да имаше ваксини да се ваксинират, а ти се опитваш да им вмениш вина, че не са се наболи с некви експериментални продукти!
10
6
 
16
 
! Отговори
Десислава преди 2 години
До номер 7, ти не разбра ли, че и да си ваксиниран пак може да се разболееш!
9
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радево време еййййй
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъра нали е педиатър в детско инфекциозно? А, там не лекуволи бебета.... А иначе той много "компетентно" се изказва за ковида при всички възрасти.
7
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо родителите не са ваксинирани? Безобразие !!! Разболяли детето си, а после лекарите им виновни.
6
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези двамата не стига че сами ще си уморят детето ами са тръгнали да рият срещу лекарите. Защото ако не са ги пращали в други болници днес щяха да питат "ами защо не ни препратиха в друга болница????" А защо не сте ваксинирани бе уйчовци селски??? Само квичене по чисто български. Лична вина няма, виновен е останалия свят.
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е щото знаят, че като приемат пациент с ковид трябва да го лекуват по протокола, който е направен така, че да убие максимален брой пациенти, ама явно не им се е искало да убият бебе, та прехвърлянето е било "на, ти го убий".
4
7
 
3
 
! Отговори
Е, ма голяма работа преди 2 години
То вирус няма, ако има е лек, ако не е лек, болниците си работят, ако не работят, Мангъров каза, че и вкъщи с чай става. Не виждам драма.
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига лъжи! Децата не се заразяват от Ковид! Мангъров го каза!
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на радеф е факт
1
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителят Николай, щойто е донисъл вируса, е "ваксиниран" - знам го със сигурност, понеже ако не беше, щеше да го пише в заглавието.