София обелязва 144 години от Освобождението си

В памет на загиналите бе отслужен благодарствен молебен
26

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

144 години от Освобождението на София от османско владичество се навършват днес.

Благодарствен молебен в памет на загиналите бе отслужен в митрополитския храм "Света Неделя" в присъствието на кмета на града Йорданка Фандъкова.

"Да бъде изпълнено сърцето на човека с благодарност и по този начин, насърчавайки се към свобода - и духовна, и телесна, и национална - да пребъде нашият народ. Негово Светейшество специално за този повод излезе с обръщение. Дай Боже, по неговите молитви градът, столицата на България, да се развива, да процъфтява и да благоденства нашият народ в мир, радост и единство", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Освобождение на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха Мюмюн
19
1
 
4
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Столицата на БЪЛГАРИЯ - СОФИЯ, ЧЕСТВА ОФИЦИАЛНО 144 ГОДИНИ ОТ ГОЛЯМАТА БИТКА В СВОЯТА ИСТОРИЯ. ТАЗИ БИТКА, ПО-ТОЧНО ЕПОПЕЯ, ДОНЕСЕ ОСВОБОЖДАВАНЕТА НА СОФИЯ ОТ ПЕТСТОТИН ГОДИШНОТО ЗЛОВЕЩО И НЕЧОВЕШКО ТУРСКО РОБСТВО. В ТОЗИ ДЕН ДА СКЛОНИМ ГЛАВИ ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ НАШИ И БРАТСКИ ВОЙНИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак боза, и то вкиснала! Защо няма нито дума за героичния преход на Балкана сред снежни виелици и преспи от храбрите бойци на ген. Й.В.Гурко? Тогава загиват десетки руски войници и нито един опълченец! На снимките виждаме само опълченци, а уж сме майстори на възстановките! И знамето, което се е появило по-късно! Поповете с мазни бради и безсъвестните *** трябва да знаят, че изтръгвайки истината от историята, осъждат народа ни на презрение! Аз обичам и тача Освободителите! Истината е свята!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бонго Бонго.....С чие злато бе, хаирсъзино смешен? С 40-те катъра със злато на Вълчан войвода или с още толкова на поп Мартин? Брей, а мълджийте толкова години го търсят това злато, а то отишло при руснаците! Ц-ц-ц! Или с пендарите на прабабите ни? Сик тир!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16.....Скоро ще напишеш Мюмюн паша! Осман паша е друг, смел воин, руският император му връща сабята за упоритата и умна отбрана на Плевен! А Сюлейман е *** и страхлив, отмъстителен и жесток! Когато Гурко влиза победоносно в София, на османците и следите им били изстинали!
15
1
 
2
 
! Отговори
До Соломон паша преди 2 години
Соломончо, пак ли изскочи от нужника да ни учиш на история! ГГадно племе сте, тамън позабравиме и изскачат такива като теб да припомнят това! Сега две думи за Освобождението на София от РУСКИЯ ГЕНЕРАЛ Гурко след ужасен зимен преход на Балкана! Сюлейман паша (Соломон) е щял да отстъпи, като преди това подпали града. Но равинът на София, масонът Алмозиньо го е привикал и му е забранил да пали града! Имал е по-висок масонски сан от масона Соломон паша! Когато руситедошли, османлийте били избягали!
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осман паша е искал да пали цяла София на тръгване ,но всичко е било спряно.Ако на това му викаш владичество ,значи нещо не е добре
13
1
 
8
 
! Отговори
Тъйпанар паша преди 2 години
Нещо бъркаш.Българите слад Освобождението са малко над 2 млн.Първородните момчета са отивали за кръвен данък,а останалото е работело за пашата и да не умре от глад.Като съжаляваш,марш у прародината,освен ако не си мюсли на наша територия.
12
9
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
500икусур години на Балканите живеехте като турците-много деца ,здрави семейства ,кьдето се почитаха вьзрастните,думата беше закон,почитаха се парите,изкарани с честен труд,взаимствахте кухнята ни,османската архитектура(но впоследствие сьщите кьщи незнайно защо се превьрнаха в бьлгарски,грьцки ,срьбски македонски и т.н.),жените бяха скромни,свенливи,верни...Но дойдоха 60-те,западното влияние,Бийтьлсите ,кьсите полички ...И вие нали сте подражатели...решихте да сте европейци и...на ви сега!!!
11
10
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ее,свикнахте години наред да ви описват като супермени,сврьхчовеци,с най най история,с най най икономика и прочие глупости и изведньж пропагандната машина рухна барабар с режима и се оказа,че сте си сьщите прьд ...ци като дедите си и затова ви е болно и терсене ! Историците им били виновни!Напротив,тия безполезници от БАН,които ги хрантутихте за поавене на нищо бяха накарани да пренапишат истинската ви история а там реалностите са горчиви за вас!В истинската ви история няма героизми и суперм
10
2
 
8
 
! Отговори
8 ми преди 2 години
Възпитавай си децата,внуците .Мойте знаят всичко.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго Бонго, преди да платиш, откъде го открадна?
8
0
 
12
 
! Отговори
засега освобождение преди 2 години
5 коментара-т.е. никой не му пука! Така става, когато се преиначава историята, въвеждат се нови по-меки изрази или пък да не се обиди някой,че пра-пра дядо му е бил турско заптие в кауша. След като израсне следващото поколение, ще се говори за отделянето ни в отделна държава, а не за освобождение и т.н.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Благодарствен молебен в памет на загиналите"-------------------------------------------------------- Не ви прави чест, че не споменавате, че за нашата свобода са дали живота си нашите славянски братя, дошли от хиляди километри. Не ви прави чест, че не споменавате името на главнокомандващия, на освободителя на София, руският имперски генерал Гурко.
6
7
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Платено е в злато
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да има хора, които няма да изопачават историята и да се знае истината и в бъдещите поколения, защото в последните 30 години станахме свидетели на какви ли не извращения, относно миналото ни...Променяха се събития, пишеха се в учебници абсурдни неща...Срам и позор за такива политици!!! Няма бъдеще без минало! Не може да има мир, ако не помним миналото си и не може да има народ, без история!
4
11
 
3
 
! Отговори
Бал шава преди 2 години
От какво сте се освободили, като сте зависими от парите и цифрите.Още се въртите като пумпали, която ръка някой натиска от време на време!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От робство, не владичество. И от турско, не от османско, аман от цензура !
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насилия,терор ,изнасилвания ,примитивно поведение ,това никога няма да е забравено!
1
1
 
20
 
! Отговори
Старец преди 2 години
Турско иго!