Студ, но опашка от зори за монетата с Гоце Делчев

Сребърната монета е с номинал от 10 лева
Обновена: 17 яну 2022 10:39 | 17 яну 2022 10:27, Петя Славова
41
Студ, но опашка от зори за монетата с Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС

Гигантска опашка се е образувала пред сградата на Българската народна банка, където днес започна продажбата на монетата посветена на 150 години от рождението на българския национален герой Гоце Делчев, предаде БГНЕС.

Опашката се изви още от ранни зори, часове преди Централната банка да отвори врати. Гражданите, сред които преобладават млади хора, чакат да си закупят сребърната монета с номинал от 10 лева. Това е първата монета, която БНБ пуска тази година. Тя е отсечена в тираж 3000 броя и е с проба 999/1000.

Още по темата

Гоце (Георги) Николов Делчев (1872–1903) е идеолог, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението на България.

Роден в Кукуш през 1872 г. той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София (1891), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Гоце създава канали за прехвърляне в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския є конгрес (1896) участва в изработването на организационен устав и правилник. Арести, предприети от турската власт, го принуждават да напусне Щип.

Назначен от Българската екзархия за учител в Банско (1896), той допринася и за напредъка на учебното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се превръща в неоспорим организационен и военен ръководител на ВМОРО и като един от авторите на програмните є документи (1902) оказва решително влияние върху нейните идейни принципи.

Той вярва, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е необходима продължителна и всестранна подготовка. Макар да счита за прибързано решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „за повсеместно стратегическо въстание“, Гоце се включва в подготовката, но предлага ограничаване на масовостта му.

Сред главните негови заслуги е създаването на чети, които пропагандират и подготвят бъдещото народно въстание и се готвят за негови основни ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обкръжение и загива в сражение при с. Баница. Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното движение.

България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха със сигурност са минали нколко софийски джендъра-програмисти, които са си казали: "Я! Опашка! Сиугрно раздават ваксини! Ще се наредя и аз!"
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дядо йоцо гледа 28 - гледаш, ама не виждаш - продава се МОНЕТА, не банкнота
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
между другото - мой приятел е на опашката - казва, че 50% от чакащите са северномакедонци
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова има кукловоди и милионери-има многоооо ***.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"днес името му носят град и села в Пиринска Македония" - такава област в България НЯМА!!! Имам усещането, че статията е писана в полза на северна мЪкедания
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев е Българин,но е починал след като Българи го предават на Турците и дават информация в коя къща се намира.Турците му правят засада и след битка той умира.Светла му памет на великия Българин,загубил си живота заради Българи.Яне Снадански също е Българин и е убит публично от Българи,които имали различни виждания от него.
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев е човека ,който създал Македония.Той е Българин и за това няма спор.Но негова е идеята за създаване на самостоятелна държава Македония.Яне Снадански е на същито мнение.И двамата са убити с помощ или от Българи.Гице Делчев е предаден от братята си Българи на Турците,а Яне Сандански направо си е убит от Българи.
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29 Не, Гоцев Делчев е чист българин. Сам се е изяснявал като такъв приживе а и животът му доказва това. Борил се е за освобождението на българската област Македония от османска власт, останала все още под същото иго.
18
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не беше ли македонец ?
17
10
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До ХохохооооБанкнотата от 10лв струва 6-8 стотинки
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го взема от aliexpress за 1 лев
15
6
 
9
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Въртоглавите никога няма да изчезнат, все ще си ги има!
14
6
 
25
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Монетата е колекционерска. Ще се предлага известно време и край. Който я има, има. Ще мине време и цената ще скочи много. А такива монети са пускани отдавна и колекционерите ги купуват, дали за поколенията, дали за далаверка след време нейде по света. Тъй че, ако 2101 г. внукът ви наследи 200 такива монети, няма да ви е неблагодарен. Банката не са балами, че пускат такива пари, нито тия, дето са измислили оказионите и битаците. Там има куп съкровища, но е за познавачи. Не е за дървени философи.
13
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-скоро свалим това правителство, толкова по-малко щети ще нанесе на Българската нация.
12
16
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Да сд редиш за "сребърна" монета от 10 лв е леко мало умно. Колко сребро има в нея, за да струва 10 лв и то произведена в специална серия?
11
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и Гоце Делчев като магаре и музика, цирк
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://nbrm.mk/ns-newsarticle-ghotsie_dielchiev.nspx
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво ще я правят тази монета. Къде е вървежна?
8
6
 
6
 
! Отговори
Мъкидон преди 2 години
А питахте ли МЦБ?
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"И за къвуй им е?" За спомен от формалния акт на окончателно потъпкване на националния идеал което предстои да се случи до няколко седмици. Сбогуваме с Гоце Делчев като българин и деец на българското националното обединение.