Нови билети в градския транспорт: Ще излиза ли по-евтино на софиянци?

На водача работата му не е да продава билети, заяви Прошко Прошков
28 юни 2022 10:43, Красимир Ангелов
12

Промени в билетите и продажбата им в София предвижда и въвеждането на времеви билет в градския транспорт. Ще пътуват ли по-евтино софиянци и гостите на столицата, или напротив?

"Войната засили нагоре цените на енергийните ресурси. Чувам, че в парламента има предложение за половината компенсация, необходима на общината. В тези години на пандемия си написахме домашното, изгради се тази система за билетите. Направени са над 100 оптимизации на транспорта, така че той да бъде по-ефективен", каза в "България сутрин" Прошко Прошков, член на комисията по транспорт в СОС и заместник-председател на СОС.

Той уточни, че скок в цената на билетчето ще има единствено, когато то се закупи от водача, хартиен е и важи само за превозното средство.

Още по темата
"На водача работата му не е да продава билети. В интернет вече всеки може да си закупи билет или електронна карта. Билетът си остава 1,60 лв. и мога да се возя колкото пъти искам в рамките на 30 минути. В последното превозно средство, ако се кача до 29-ата минута, също ми важи билетът. Системата отчита времето, в което влизаме. При абонаментната карта валидираме. 95% от пътуванията в София с едно-две прекачвания ще се покриват от билета от 1,60 лв.", обясни Прошков.

Пред Bulgari ON AIR той посочи, че ще се въведе и билет за 2,20 лв., но той ще е за прикачване до един час. За особено дълги пътувания, които са свързани със селата в системата на Столичната община или пък да направите пауза, в която да си свършите някаква работа.

"Няма промяна в цените на абонаментните карти. Годишната карта е безалтернативно по-евтина. Въведохме и 24-часова карта в новата тарифна политика, която ще се приеме след 20 юли. Градският транспорт е длъжник по отношение на скоростта си, но няма по-добра алтернатива от него", подчерта Прошков.

Той призна, че има предложение за по-висока цена на билета за метрото.

Гледайте целия разговор във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.