Безплатни тестове за хепатит С в столични болници

Изследването е анонимно
5
Безплатни тестове за хепатит С в столични болници
Снимка: БГНЕС

Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C безплатно и анонимно в девет столични общински лечебни заведения. За целта са осигурени 5500 теста. Това стана известно от думите на председателя на Столичният общински съвет (СОС) Георги Георгиев днес. Той участва на пресконференция по повод началото на кампанията „София – град без Хепатит С“ на "АбВи България" и Столичната община.

Целта е превенция от заболяването сред медицинския персонал и пациентите на общинските здравни заведения, отбеляза Георгиев.

Гражданите ще могат да се тестват безплатно в Първа Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ – София ЕАД, Пета МБАЛ „София“, Първа акушеро-гинекологична болница „Света София“, Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Шейново",  22 Диагностичен консултативен център (ДКЦ), 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 17 ДКЦ.

Д-р Антон Койчев, председател на Комисията по здравеопазване в Столичната община обясни, че изследването става чрез взимане на капилярна кръв.
 
Всички граждани, които бъдат анонимно изследвани и се окажат положителни, с тяхно съгласие, ще бъдат насочени за лечение към специалните центрове. За София-град те са осем, а за страната - 15, коментира проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и главен координатор на Експертния съвет по гастроентерология към министъра на здравеопазването. По думите му заболеваемостта от хепатит С в България варира между 0,9 % до 1,5 %.

Резултатите от тестването излизат в рамките на един ден в направените лечебни заведения, които са част от кампанията за безплатно, анонимно тестване, напомнят от Столичната община. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: софияхепатит с
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внимавайте с иглите, гледайте ги да ги разпечатват нови, щото в тоя покварен свят, не се знае, какво ще ви лепнат, само и само да влезнете в статистиката.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хепатит част от файзерските бъркочи астрата маймунска шарка!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След това безплатно тестване да не се окажат случайно заразени незнайно от къде и как с маймунска шарка?
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме излъгаха да даря кръв тази година под предтекст, че трябвало за роднина в болница, нищо че е група 0. Явно е масова практика. Дано не са ми лепнали някой Хепатит, или по-страшно.