Ще стоят ли софиянци на тъмно и студено през зимата?

Проф. Касчиев: Има реален риск
87

"Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата. Специално за София, ако "Топлофикация" не работи, и тези над 400 000 абонати се опитат да се отопляват с електроуреди, това означава да се претоварят инсталациите, трансформаторите ще изключат, това е черен сценарий, който трябва да се предотврати", заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Решението, според него, е да се направи всичко възможно "Топлофикация" да работи на газ или частично да премине на мазут.

"Трябва договорените 7 танкера да пристигнат, те са 1/4 от годишното потребление на страната. Колкото стигнат - толкова, по-добре с тях, отколкото без нищо. Цената няма кой знае какво значение пред перспективата от катастрофа в София. Ако трябва, ще плащаме по-висока цена. Другата реална възможност е азерският газ. Трябва да се довърши връзката, имаме договорени доставки за 1/3 от годишното потребление", припомни експертът.

Убеден е, че "Топлофикация" може да се върне към работа на мазут. "Ще пуши повече, ще замърсява повече, но ще има ток", каза събеседникът. Но той е песимист за нови доставки от "Газпром".

"Трябва да се мисли и по този въпрос, но "Газпром" е ненадежден доставчик в трудни моменти. Навремето Овчаров еднолично промени договора за газа 2006 г., впоследствие имаше 1 млрд. лв. загуби, правителството на Борисов, въпреки че имаше валиден договор до 2030 г., се отказа от него", коментира проф. Касчиев.

Енергийният експерт е убеден, че България има ходове, които не използва.

"Ние имаме "Балкански поток", който е български, по който "Газпром" продължава да пренася газ до Сърбия, Унгария, и никой не пита. Това е наше оръжие, можем да спрем кранчето, това е твърдият вариант. Никой няма кураж да постави въпроса, че не само ние сме зависими", каза още Касчиев.

Може ли да има втори Чернобил? Докога може да работи безпроблемно АЕЦ "Козлодуй"? Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: криза с газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Нали искахте промяна и бяхте пред НС в защита на ППромяната - ТОВА Е ПРОМЯНАТА, няма всичко да върви по мед и масло. Кквито избирателите, такива и избраните и обратно
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да спрат парното в Парламента и всички Министерства и институции. Щом сме на този хал, явно не работят. Администрации и какви ли не се греят, а хората да мръзнат, да бе да.
56
0
 
7
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
А защо в заглавието не пише "Кога ще напъхаме в затвора виновните за това"
55
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ще гласувам пак за баце или киреДошло е време да закриваме дьржавата
54
13
 
5
 
! Отговори
до 79 - с долари ли преди 1 година
Който има пари брато - няма да мръзне !Така е от 5000 години насам , така ще е и следващите 5000г.Така че моя гейски програмистки зад-ик ще му е топло зимата.А твоя русофилски зад-ик - със сигурност ще мръзне.
53
13
 
2
 
! Отговори
до 70 - София не е преди 1 година
:) аз съм гейски програмист (според твоите критерии) И може да си сигурен че зимата ще ми е топло.Бачкам си за американска фирма - заплатата ми е идеална.Аз със сигурност няма да мръзна . Да му мислят обожателите на сибирската империйка и вожда и :))
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Касчиев е най-големия в българската енергегика, спор няма, легенда най-великата, но вече е изкукал стареца, така че си го преместете просто относно меговите виждания и преминете на друга новина в сайта...
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 73:Онези са били някакви платени.Нямат общо със софиянци.Шефът на Еконт е пратил съобщение на всички служители да ходят на протеста и щяло да им се плати извънреден труд.Дори да им плати с тези пари те сметките не могат да си покрият.А вие видяхте ли онзи възрастния на снимката с очилата?Не ми прилича на българин този.Прилича ми на един от протестите в Македония,който беше с качулка и беше зловещ.Този също е зловещ.Може да е провокатор.Кой нормален няма да иска да се къпе?Хайде стига...
50
0
 
11
 
! Отговори
селянин украинец преди 1 година
До Анонимен22 Не мога да ви разбера какво искате.Хем да не се отказвате от парното си, хем да се откажете от газпром.Е успех !
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На сбирщината си пред президентството миналия ден софиянци носеха плакати,че няма да се къпят,искат да студуват и да гладуват! Тъй,че за тях няма проблем, те си искат всички екстри,които им осигури любимото им антибългарско правителство на предателите Киро-Кокори и Корнела! А хората от провинцията не са длъжни да плащат за топлото на софиянци,защото на тях никой не им плаща за топло и светло! И данъците на провинцията отиват всички в София, за регионите се връщат само жалки мизерни подаяния!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 До Анонимен %ВРЕМЕ Е СОФИЯНЦИ ДА БЪДАТ РАВНОПОСТАВЕНИ..." __ ХУБАВО, ЧЕ СПОМЕНА ДАНЪЦИ. МНОГО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ ЗА ДОТАЦИИТЕ И СУБСИДИИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ - МЕЖДУ 4 И 6 МЛРД ЛВ. ХАЙДЕ, ДАВАЙ СМЕЛО НАПРЕД!!!
47
1
 
5
 
! Отговори
Хубава новина преди 1 година
О йеще има бейби бум :)
46
0
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Оий на бати пингвинчетата !
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има проблеми тази зима,то за Гушата е време да се хване, вече Задължително Самият ЕС!! Хайде да не прехвърляме повече " вината" на Неточните виновници!!! Да се събудим вече а???!
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако не провеси продажните управници това е сигуерно
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма ли да проумеете че газа не е само парно- а електроенергия- промишлени производства в цялата страна дето дават повече от половината брутен продукт в страната ни - ами като последните гл-уп-аци се карате помежду си вместо да изритате - виновниците за тая газова кризца - които ви гледат и потриват ръци - и пълнят гушки чрез посредници доставящи руския газ със 30 и повече процента поскъпване- айде свестете се
42
8
 
2
 
! Отговори
програмист 30 К евра преди 1 година
Дреме ни на нас програмистите! Да му мисли лошия Матриал !
41
0
 
5
 
! Отговори
колега от АЕЦ преди 1 година
Абе, Жоре Касчиев, какво те интересува парното в София? Ти нали си от Шумен............
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "ВРЕМЕ Е СОФИЯНЦИ ДА БЪДАТ РАВНОПОСТАВЕНИ" ---- с удоволствие, но първо ще спрем харченето на софийските данъци в провинцията! След това ще изритаме обратно всичките придошли мизеерници след 90та година!
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВРЕМЕ Е СОФИЯНЦИ ДА БЪДАТ РАВНОПОСТАВЕНИ, ТОЕСТ С РАВНИ ПРАВА С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ!!! ХУБАВО ЩЕ Е ДА ГО РАЗБЕРАТ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН. А ИЛЮЗИИТЕ ЗА ПРЕТОВАРВАНЕ НА ИНСТАЛАЦИИ И ИЗКЛЮЧВАНЕ НА ТРАНСФОРМАТОРИ СА ЗА ЗАБЛУДА - СПРАВКА СТРОИТЕЛНИ СТАНДАРТИ ИНАЧЕ ДА ИМ ОТНЕМАТ АКТ16 И ДА ВЪРВЯТ НА КЪРА В СОФИЙСКОТО ПОЛЕ!!!