12 детски градини готови края на годината в София

Мария Минчева: Има и 1000 незаети места в края на юни
Обновена: 16 авг 2022 12:08 | 16 авг 2022 12:08, Анисия Иванова
11

Настоящата седмица преминава в трепетно очакване за родителите в столицата – дали децата им ще бъдат приети в детска ясла и градина. До 20 август родителите могат да направят актуализацията на профилите си, като пренаредят желанията си за избраното детско заведение.

"На 10 август обявихме свободните места за текущото класиране, което ще се проведе на 19 август, петък. Резултатите ще бъдат достъпни за родителите на 20 август, събота. Близо 2000 места са обявени за кандидатстване на деца по общ ред. Част от незаетите места за деца с хронични заболявания и деца с специални образователни потребности са прехвърлени към опашката на децата по общ ред. Ако през учебната година има дете, което е със специална образователна потребност, или дете, което е с хронично заболяване, ние гарантираме място за тях", каза директорът на Дирекция "Образование" към Столичната община - Мария Минчева, в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че има и 1000 незаети места от третото генерално класиране, проведено в края на месец юни.

"Основният ангажимент, който е поела Столичната община, е да гарантира място и да намали недостига за деца, които са от 3-годишна възраст до 1 клас. Това е предучилищното образование. Програмата, която е приета 2021/2023 от кмета Фандъкова, е имено преодоляване на недостига в тази възрастова група. Голяма част от децата, които са в яслена възраст, ще останат необхванати от самостоятелните детски ясли и яслените групи в детските градини", допълни Минчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че техният брой е висок - приблизително около 8000 деца.

"Обхватът на 5/6-годишните деца е задължителен. И ако има деца, които не са приети, предстои в рамките на следващите 1-2 седмици да осигурим място и за тях, тъй като това е задължително. Голяма част от родителите избират и детски заведения, които не само са близко до дома, но и до работата им. Важно е до 19 август в 18:00 ч. да видят в кои детски градини има обявени свободни места, за да наредят желанията си. Има детски градини, в които вече групите са запълнени и няма свободни места, не би следвало родителят да слага кандидатура за тях", поясни директорът на Дирекция "Образование" към Столичната община.

Мария Минчева сподели, че вече има действаща наредба за родителите на неприети деца да кандидатстват за обезщетение.

"Тази наредба обхваща деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас. Родителите трябва да подадат заявление, а на по-късен етап и искане, които се подават в Районната администрация по настоящ адрес на детето. Условията са 6, те са посочени в тази наредба, трябва родителят да е изпълнил всичките условия", категорична е тя.

А от думите ѝ стана ясно, че вече се строят нови 26 детски градини, а до края на годината се очаква да бъдат завършени 12 от тях.

"Предстои да обявим свободните места в район "Триадица" - детска градина, която е доста чакана от родителите, тъй като това е от районите с голям недостиг на места. Такава е и детската градина с 8 групи в район "Панчарево. В село Бистрица се извършва разширение на детска градина с 4 групи. До края на годината очакваме 330 допълнителни свободни места."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строяли се 26 дестки градини! Пълни лъжи! Къде са тези градини?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, голям праз че може би ще има нови градини, като съществуващите са в момента в ремонт, и родителите трябваше цял август да се чудят как да работят докато децата им са вкъщи.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля и какво от това че са готови. Пак няма места и няма да има ТОК за тях
8
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 1 година
Позорище.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демокрация по български = свободно падане в небитието
6
4
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
В Гърция не е имало комунизъм дето да рухне и всички да избягат с 200 за 30 години
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В селата са празни детските градини. Запишете ги там. Има детски градини с по 5 деца.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея близо до границата гледам едно гръцко село за, 30 години се е увеличило двойно у нас селата почти изчезват дори големите села намаляха няколко пъти да не говорим за по малките всичко бяга в София или в чужбина
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само където има кметове от ГЕРБ има някакво развитие. Добре че червените пара зити не успяха да налазят София
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Фандъкова, нека да *** едноклетъчните
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 детски градини в София а в провинцията пустош тоест населена с едни индивиди на помощи и крадат железо