Едва 20% от сградите в София имат защита срещу мълнии

Гръмоотводът на съседа не върши работа за обща защита
Обновена: 28 сеп 2022 20:11 | 28 сеп 2022 19:32, Йоана Цонева
18
Едва 20% от сградите в София имат защита срещу мълнии
Снимка: БГНЕС

Над 80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии, особено старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани.

Това алармира инж. Христомир Иванов по БНР.

"Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление", обясни специалистът. Затова гръмоотводът на съседа не върши работа за обща защита.

Още по темата
Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи още Иванов.

Има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита, уточни той. И апелира онези, които искат да вземат превантивни мерки, да се обърнат към специалисти.

18 000 - 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
ТАКА Е НО народа у БГ не спазва никакви закони и за това ...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде ви хрумна да напишете това "Едва 20% от сградите в София имат защита срещу мълнии"? инж. Христомир Иванов твърди, че над 80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии, но това не води автоматически до извода, че останалите имат. Освен физическо наличие на мълниезащита, трябва да има и документирано доказателство за нейната ефективност.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 В старите сгради имаше стабилни гръмоотводи с медни жици. Онези ги измъкнаха още преди 25 години и сега към небето стърчат железните пръчки на бившите гръмоотводи и привличат мълниите. Затова трябва да се извърши проверка на всяка сграда и да се установи има ли гръмоотвод или има само стърчащо желязо. Прав е този по-долу, който пита защо плаща данъци на Общината. Именно тя е длъжна да направи проверката и да задължи всички собственици да сложат гръмоотвод в срок от 1 месец.
12
0
 
2
 
! Отговори
Общопризнат лауреат преди 1 година
До Margareth Ти не знаеш ли какви са последните научни открития? Установено е, че по време на буря голите г. привличат най-много мълнии, дори и ако са в затворени помещения.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не дадат кратки срокове за поставяне на необходимите гръмоотводи на всяка сграда и да предвидят тежки парични санкции за онези, които не изпълнят нареждането? Това е в интерес на всички. Човек не знае в каква сграда може да се озове в момент, в който започне гръмотевична буря.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проверките за това както и за противопожарна безопасност трябва да са и след издаването на сградата периодично, другото са общи приказки.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавате да чоплите темата заради тримата сириеца. Там гръмоотвод няма да ги спаси щом се крият под дърво по време на буря, мозък трябва.
8
3
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Блок с керемиди почти няма.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявайте, ама в София имам 5 жилища. 3 в стари сгради, 1 ново и 1 стара вила. Всичко има гръмоотводи, барабар със селската ми къща. Как аутсайдерите в панелките си махат мълниезащитните инсталации и как плиткоумниците стоят под дървета по време на гръмотевична буря, слабо ме интересува. Твърдението е нелепо.
6
0
 
7
 
! Отговори
Домоуправител преди 1 година
А колко имат изчислен гараж към новото строителство, или спирането на 2-3 коли на семейство на пътя е ок.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко имат бомбоубежища ?
4
2
 
10
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Фирма, която отстрани гръмоотвод не трябва ли да бъде санкционирана? "Майстор" без квалификация за поправка на покриви (я инженер, я каквото там е необходимо) не тбрява ли да бъде подведен под отговорност за извършване на такава дейност? Време е всичките ремонтни дейности да се извършват само и единствено от квалифицарани фирми и хора, а не *** у пульо с думите - то занаят се краде, не се учи
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е новата дъвка сега? КАк да се пазим от мълнии?! Понеже пострадаха 2-3 човека и изведнъж се сетихме за това. Когато някой го удари ток от кабел, се чудим как да махнем незаконните кабели, когато загине от пожар,от навноднение ,почваме да се тюхкаме, че нямали застраховки хората и т.н. Винаги се върви след събитията. И както всеки път, всяко чудо за 3 дни
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
смятай 50+ годишните блокове имат гръмоотводи, а новите умнокрасиви нямат
1
1
 
11
 
! Отговори
Столичанин преди 1 година
Защо плашам данъци на Столична община и Фандъкова!?