Дълговете на "Топлофикация-София" ще достигнат 1,5 млрд. лв.

За да бъдат изчистени, е необходимо дружеството да стане държавно
30 ное 2022 17:30, Йоана Цонева
75
Дълговете на "Топлофикация-София" ще достигнат 1,5 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Дълговете на "Топлофикация- София" се очаква да надминат 1.5 милиарда лева в края на отоплителния сезон.

Това стана ясно на Председателския съвет в Столична община, на който бе поканено за изслушване ръководството на "Топлофикация - София" по настояване на общинските съветници от БСП.

По сметките на Александър Александров, директор на "Топлофикация - София", до края на отоплителния сезон задълженията към "Булгаргаз" ще достигнат 750 млн. лева, а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лева. При тези разчети, базирани на прогнозна цена на газа, общинското дружество ще дължи над 1.5 млрд. лева в края на сезона.

От Столична община пък посочват, че все още не е намерен външен инвеститор, за което СОС гласува процедура през месец май. В най-добрия вариант това би могло да се случи след 5-6 месеца, ако процедурата се изготви до края на годината, след което да мине през комисия и да няма обжалвания, заяви Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.

Още по темата
При задължения от над 1.5 млрд. лева обаче, да се намирани външен инвеститор звучи доста оптимистично, добави Иван Таков. Той се чуди кой би поел подобни задължения, че и да инвестира нови 1.6 милиарда в модернизация на "Топлофикация-София".

Председателят на БСП-София припомни, че през 2019-та СОС е взело решение за модернизацията на дружеството посредством външен инвеститор, когато общият размер на задълженията и инвестицията е бил изчислен на около 1.1 млрд. лева. Оттогава минаха 3 години и тези разходи нараснаха три пъти, констатира Иван Таков.

Затова най-доброто решение е общинското дружество да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), посочи Таков и добави, че всичко останало би изглеждало като имитация на работа.

За да бъдат изчистени дълговете, е необходимо "Топлофикация-София" да стане държавно дружество, което да създаде възможност за финансирането му по ПВУ, допълни председателят на БСП-София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E аз тогава за какво плащам сметки?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам близък роднина в един от софийските тецове, за каква кражба става дума ви е бедна фантазията, спонсорира се основна една партия и обръчите около нея. Разнасят се куфарчета, инфото е от първа ръка. Закривайте тази черна дупка!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАКРИВАЙТЕ ЯНЕ Е НУЖНА ТОПЛОФИКАЦИЯ - САМО КРАДЕ И СМЕТКИ ДО БОГА
48
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
СОС все такива мудни неща прави. Да се запита човек, кой подписа договора за ремонта на тунела към Люлин с такъв дълъг срок на изпълнение? В белия свят това става за два летни месеца с много хора и техника, като се работи денонощно. И без това в тунела е все едно дали навън е нощ или ден.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати, преди 15 години казаха че топлофикацията не работи добре като държавна и я продадоха на общината.Сегаще я правят държавна пак поради същото.само не разбрах кой не плаща че такава голяма сума задължения има и къде отиде плана за производство на ток. То не беше РДф, то когенерация, то ремонти и екшън планове, то евтино гориво и фирми за дялово разпределение, а ефекта същия ..
46
6
 
3
 
! Отговори
аххх преди 1 година
Демек народа ще си купи парното на шопите .
45
1
 
3
 
! Отговори
Бг данъкоплатец : преди 1 година
"Плащам! Ларж съм,Баце!
44
1
 
8
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Да се даде на съдия испълнител да се конфискува и да се разпродаде на търг.Конфискуване на имуществото на собствениците.Същият закон да бъде приложен веднага както на хора където дължат 2000,5000 и т.н. Щом за пет хиляди тормозат хората веднага на секундата да се завеждат дела.Очаквам резултата сутринта в 9:00ч.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чекмеджетата на мутрите има стотици откраднати милиарди. Може да върнат няколко десетки милиарда откраднати от Топлофикация София. Когато съд и прокуратура проработят, и това може да стане.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2005 година Топлофикация София се източва от ГЕРБ, а преди това 16 години се източваше от СДС.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога София ще плаща тока и водата на останалите области в България?! Ако София спре парите за тях, цените на тока и водата ще скочат двойно и тройно.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиардите на Топлофикация София са в чекмеджетата на ГЕРБ и СДС. По груби сметки това са около 33 милиарда лева.
39
8
 
2
 
! Отговори
4 преди 1 година
До АнонименКакто виноги цяла България ще плаща топлотона Софиянци , а ние ще мръзнем заврени в една стая и с епизодично включване на бойлера!?В коя държава е така? В никоя!
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЪЛГОВЕТЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ТРУПАТ.ЗАТОВА И ГИ РАЗПРЕДЕЛЯ ВЪРХУ БВП НА ЦЯЛАТА СТРАНА.ТАКА И НАЙ-БЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА ВАНАТА И ПАРНОТО НА ЗАМОЖНИЯ СТОЛИЧАНИН.СОФИЯНЦИ ПРОСТО НЕ СИ ПЛАЩАТ ОТОПЛЕНИЕТО.
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога най после ще дръпнат шалтера на това дружество,докога цяла България ще спонсорира отоплението на наглите шопя?
36
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми вдигнете цените бе. Който не иска няма да има парно и това е. Обаче мисля че дори и двойна да е цената искащите да мръзнат няма да са много. Лесно е да се мрънка ама трудно е да се мръзне:)
35
0
 
10
 
! Отговори
точно там преди 1 година
До АнонименНи е проблема.Изхвърляме ги и ги оставяме спокоино да си харчат откраднатите от нас милЕони.Вместо да гният в ЦСЗ. доживот плюс конфискация на награбеното.
34
5
 
15
 
! Отговори
Спасен преди 1 година
Сложих бойлер и климатици. Оттървах се от тези, а скоро ще спрем и сградната инсталация в кооперацията и съвсем ще сме свободни :) :) :)
33
6
 
10
 
! Отговори
Шах преди 1 година
Ама не е много, по 1000 лева на Софиянец .Моля платете си за лукса .
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко - Като затворят ТЕЦ и млион домакинства минат на вече скъоа газ, дълговете на топлофикажиянще ударя 15 милиарда лева :)