Нови нископодови електробуси пускат по линия №73

Нови трамваи "Песа" замениха изцяло старите мотриси по линия №18
20 мар 2023 14:19, Анисия Иванова
9
Нови нископодови електробуси пускат по линия №73
Снимка: БГНЕС

Пристигнаха четири нови нископодови електробуса. Планът е да се движат по линия №73 след удължаването й до "Младост" 1, за което ще са нужни допълнителни коли. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.

Фандъкова припомня, че през 2021 г. Столичната община достави 30 електробуса със средства по оперативна програма "Околна среда". С направени икономии от проекта успяхме да закупим и тези четири допълнителни електробуса, които днес пристигнаха в София, заяви столичният кмет.

Електробусите са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, със зарядни устройства за мобилни телефони. Те са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. Електробусите използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на пет-шест минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват.

Доставката на 30 броя нови нископодови, бързозарядни електробуса, направена през 2021 г., както и на 10 броя нови зарядни станции е част от проекта "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт - електрически автобуси и тролейбуси" по ОП "Околна среда 2014-2020 г.", осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на ЕС. Проектът е 100 процента финансиран по процедура "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух" по приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на оперативната програма.

От днес нови трамваи "Песа" замениха изцяло старите мотриси, които временно се движеха по трамвайна линия №18 - от пл. "Журналист" до кв. “Орландовци”, съобщиха от Столичен електротранспорт.

Мотрисите са с дължина 30 м и отговарят на всички съвременни технически изисквания - нископодови, с климатик, платформа за качване, специални места за майки с колички и трудноподвижни хора и видеонаблюдение. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казвам, че нископодовите са неудобни за пътуващите, но който си пътува с колата не го знае. Колкото до автобусите и трамваите от едно време, да бяха по-удобни за многото хора пътуващи с тях (едно е празен трамвай/автобус сега, съвсем друго е претъпкан с хора, както беше до 1989), а за детските колички , веднага няколко мъже скачаха да помагат. Сега мъже май няма, а и детски колички почти няма.
7
1
 
3
 
! Отговори
1234 преди 1 година
До 4, казваш едновремешните Икаруси си бяха супер за возене. Или трамвайте дето трябва планинска щека или шерпа за да се качиш с бебешка количка?
6
2
 
5
 
! Отговори
Нещо в страни преди 1 година
Полицията в Мадрид само за декември миналата година купила 472 автомобила еко категория 1 и 0(нулеви емисии) Панела карат Лафи ниви и астри на по над 20 години.Няма такова гето като България няма нямате си представа в каква дупка живеете
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне има нещо насреща. А при баджанаците нищо не се прави и пари няма и ни плашат с фалит.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още милиончета в чекмеджетата на ГЕРБ, които ние плащаме чрез данъците си.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нископодовите автобуси са ужасно неудобни за пътуване. Същото е и с нископодовите трамваи.
2
4
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Реклама на герб? А колко ни струваха и колко ще ни струват във времето за поддръжка, смяна на акумулатори, поддръжка на зарядни станции? Какъв е процентът под масата и дали няма да осигури 5-10% нагоре на партията от Банкя с нашите пари? ШКАФЧЕВ, къде си? Никакъв те няма. Сигурно пак ще откажеш да си депутат. За какво гласуват баламурниците за теб?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускат модерни електробуси на щастливите софиянци.