Установиха незаконна сеч на защитен вид

Тя е в местността Офелиите в парк "Витоша"
11
Установиха незаконна сеч на защитен вид
Снимка: БГНЕС

Незаконна сеч в местността Офелиите е установена при рутинна проверка в края на миналия месец, потвърдиха в писмен отговор за БТА от Дирекцията на природен парк „Витоша“. Засегнати са дървета от защитения и критично застрашен вид у нас петтичинкова върба, както и от смърч, бреза, ива и трепетлика. От парка обявиха, че посегателството срещу растенията е престъпление. Предстои процедура по установяване и санкциониране на извършителите.

Засегнатите дърветата от петтичинковата върба са на приблизителна възраст 25 години. Те са резултат от първите успешни опити на дирекцията на парка за подпомагане на върбата. До момента успешно са създадени три нови находища от петтичинкова върба, включващи десетки нови индивиди, обясниха още от парка.

В местността Офелиите е изградена Алея на приизворните торфища с цел да информира посетителите за значението на влаголюбивата растителност на Витоша, включително и за ценния и уязвим вид върба, посочиха също от дирекцията.

Оттам подчертаха още, че видът е включен в Червената книга на България с категория “критично застрашен” и в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Незаконната сеч е наказуемо от Закона за биологичното разнообразие и Закона за горите деяние, коментираха от ръководството на парка.

Освен този случай, от началото на 2023 г. е установена и сеч на дървета без издадено позволително и без поставена контролна горска марка. През април в землището на село Мърчаево, след подаден писмен сигнал от гражданин, се констатира, че са отсечени общо пет дървета от габър, бук и дъб, коментираха от дирекцията на парка. Оттам отправят   призив за отговорно и съвестно отношение към природното богатство на планината. Експертите настояват, че освен за растителните видове, грижа трябва да се полага и за животинските видове в парка.

Оцеляването на критично застрашени видове като петтичнинковата върба е малко вероятно без активни мерки за опазване, категорични са те./БТА, Борислава Бибиновска

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 10 месеца
забравих да напиша че пак ще е 5 тичинкова.
9
7
 
0
 
! Отговори
Смях преди 10 месеца
Върбата се възобновява от издънки. Т.е. след сечта тя ще се възобнови в пъти, най малко 50 издънки, не знам какъв е тоя рев за 5 отсечени дървета. Като дойдете в хижата да се стоплите Ви е добре ааааааааа? Потривате ръчички сега бил съм секъл.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Експертите настояват, че освен за растителните видове, грижа трябва да се полага и за животинските видове в парка". - Как ще спрете ловните дружинки не ми е много ясно...!? Тея яко си плащат, за да ловуват...!?
7
0
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 месеца
Под либералното знаме на ДПС, гора не остана, водата изтровиха, чешмите пресъхнаха. Дерзайте роби
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
E кой ще се качи чак до Офелиите да сече? Някой ще подмине първите 10 километра дървета, че да се завре чак там? Странна работа. Или някоя хижа наоколо? Ама да намериш паднали дървета горе не е трудно, що ще сечеш здрави?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Епа, купувайте още дърва за огрев, вместо да дойдете в 2023та, и така. После да не ревете от наводнения само.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато няма строги присъди и ромете не бъдат тикнати по 5 до 10 години в затвора няма да, се спре сечта
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ся остаа да прОчета - кого са фАнали и наказали. Ама надали.....
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
'От парка обявиха, че посегателството срещу растенията е престъпление' -- чии правила престъпваме? а те имат ли повече брадви от нас?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щели да видят кой сече дърветата,щото не знаели ха-ха-ха