Никой не може да пребори физиката. Дори Роберто Карлош

Физици обясниха научно един от най-изумителните голове в историята на футбола
2 сеп 2010 16:07,
53

Източник: YouTube

13 години след като светът видя един от най-изумителните голове в историята на футбола, екип френски физици намери научно обяснение на феноменалния шут от 35 метра на бразилеца Роберто Карлош.

През 1997 година Карлош смая света с невероятния си фалцов изстрел от фаул, който буквално препарира френския вратар Бартез по време на приятелски турнир преди Мондиал `98.

За мнозина този гол е плод на фантастична случайност. Това дългогодишно твърдение обаче е оборено от учени, публикували своя поглед върху шута на Карлош в сп. „New Journal of Physics”.

Според тях точният изстрел може да бъде повторен, ако топката бъде изритана със съответната сила и фалц и най-вече, ако е разположена на достатъчно далечно разстояние от вратата.
 
Физиците са категорични, че определението „голът, който не се подчинява на физичните закони” е абсолютно неправилно.

След серия опити учените доказват, че топката, изритана от бразилския защитник, описва траектория на черупка на охлюв. Тя обаче не е завършена, защото се намесва гравитацията, която приземява кълбото в мрежата.

„Просто показахме, че когато една сфера се върти, траекторията е спирала”, казва пред ВВС главният експерт в изследването Кристоф Клане.

Д-р Клане обяснява, че извивката се увеличава с напредването на топката. „Тъй като тя лети 35 метра след шута на Карлош, голяма част от траекторията е видима”, обяснява ученият.
 
Така изстрелът всъщност се оказва абсолютно естествен физичен процес.

Силата на удара, нанесен по топката от Роберто Карлош, намалява влиянието на земното притегляне и това ни позволи да се насладим на един страхотен гол. Какъвто, оказва се, можем да видим пак някой ден. Въпрос на физика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.