Суарес е петата "Златна обувка", купена от Барса

Кранкъл, Стоичков, Ларсон и Анри са предшествениците на уругваеца на "Ноу Камп"
12 юли 2014 21:00, Георги Пешев
4
Суарес е петата "Златна обувка", купена от Барса
Снимка: Ройтерс

Седем години минаха, откакто Барселона не бе привличала толкова звезден нападател. Няколко сезона поред каталунците не бяха действали толкова решително на трансферния пазар и напускането на забележителни голмайстори като Ето'о, Анри, Ибрахимович и Вия не бе компенсирано подобаващо.

Вярно е, че Барса привлече Алексис Санчес и Неймар, но те се оказаха неспособни да запълнят празнината, оставена от гореизброените звезди и затова за пети път в историята си синьо-червените привлякоха притежател на "Златната обувка".

Първи в списъка всъщност би трябвало да е унгарецът Шандор Кочиш, който става играч на Барселона през 1958 г. През 1954 г. майсторът на играта с глава е станал топ реализатор на световното първенство в Швейцария. Освен това той два пъти става голмайстор №1 на Стария континент през 1952 и 1954 г. съответно с 36 и с 33 гола, с екипа на Хонвед (Будапеща).

По онова време обаче няма трофей за най-добрия реализатор в Европа. "Златната обувка" се връчва едва от 1968 г. нататък и така Кочиш остава без това голямо признание.

Така запалянковците на Барса трябва да чакат до 1978 г., за да се сдобият с "официална" "Златна обувка". Става дума за австриеца Ханс Кранкъл, който има нелеката задача да замени Йохан Кройф. Таранът е отбелязал цели 41 попадения за Рапид (Виена). Година по-късно той вече е попълнил личната си колекция с трофея "Пичичи", който се връчва на голмайстора на испанското първенство. С него в редиците си каталунците печелят КНК.

През 80-те години Барса минава без "Златна обувка". Следващият в списъка е Христо Стоичков. Експлозивният българин е нанизал 38 гола с фланелката на ЦСКА (София) и идва на "Ноу Камп" през лятото на 1990 г. като действащ носител на трофея, който си поделя със звездата на Реал (Мадрид) Уго Санчес.

Той е направил впечатление на треньора на каталунците Кройф на полуфинала за КНК през 1989 г. Тогава Стоичков бележи две попадения на "Ноу Камп" за българския тим, преименуван на ЦФКА Средец, и още един гол на реванша в България. Година по-късно той слага синьо-червената фланелка.

През 1996 г. на "Ноу Камп" пък акостира Хуан Антонио Пици. Испано-аржентинецът е вкарал 31 гола с екипа на Тенерифе, но по онова време "Златната обувка" не се връчва, а точковата система за определяне на най-добрия голаджия се въвежда година по-късно. Неофициален първенец на континента става грузинецът Звиад Енделадзе, разписал се 40 пъти за Маргвети Зестапони.

Първи носител на новата "Златна обувка" пък става Роналдо Назарио, който вкарва 34 попадения в единствения си сезон на "Ноу Камп".

Третият "официален" носител на трофея, купен от Барса, е Хенрик Ларсон. Шведският национал е спечелил отличието като играч на Селтик през 2001 г. Нападателят е истински цар на "Селтик Парк", но през 2004 г. слага синьо-червената фланелка след добро представяне на Евро 2004 (3 гола в 4 мача). Първият му сезон на "Ноу Камп" е съсипан от тежка контузия на коляното, но през май 2006 Ларсон влиза като резерва и изиграва ключова роля за спечелването на Шампионската лига срещу Арсенал в Париж.

През лятото на 2007 г. пък именно звездата на Арсенал Тиери Анри преминава в Барселона. Той идва на "Ноу Камп" като двукратен носител на "Златната обувка" (през 2004 и 2005). Във втория случай той е разделил приза с Диего Форлан.

Първата година на Анри не е особено успешна, но през 2008/2009 френският национал се превръща в една от звездите на тима, спечелил требъл в първата година на Хосеп Гуардиола.

Именно треньорът от Сантпедор решава да използва Лео Меси като фалшива "деветка", за да използва максимално голмайсторските умения на аржентинската суперзвезда. Така Меси печели "Златната" обувка през 2010 с 34 гола, а през 2012 и 2013 добавя нови два приза с фантастичните 50 и 46 попадения.

Дойде ред на Луис Суарес да се присъедини към синьо-червената атака, след като уругваецът се отчете с 31 попадения за Ливърпул във Висшата лига. Така той раздели "Златната обувка" с голямата звезда на Реал – Кристиано Роналдо.

Алфонсо Кайехас, "Ел Мундо Депортиво"

Още футболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: барселонаЛуис Суарес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
xaxaxa chudesen transfer,da si mu mislqt futbolnite inavilide PEPE i Serhio Ramos hahahhaha
2
1
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Тоя *** най много да вземе Златното чене.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И първият канибал.