Голямата вражда - Роналдо срещу Меси

Какво се крие зад привидната взаимна търпимост?
Обновена: 23 ное 2014 08:28 | 22 ное 2014 19:42,
55
Голямата вражда - Роналдо срещу Меси
Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Снимка: архив, Reuters

В последните години това са двамата най-големи – Кристиано Роналдо и Лионел Меси. В това няма никакъв спор.

Борбата за индивидуални награди и място в историята като най-великия футболист превърна съперничеството им в яростна битка на и извън терена. Никога не сме ги виждали да си говорят в тунела преди или след мач, камо ли да си сменят фланелките след последния съдийски сигнал.

До какви измерения стига враждата между двамата анализират от “Дейли Мейл”.

По отношение на обръщенията един към друг – в книгата си за престоя на Жозе Моуриньо в Реал Мадрид авторът Диего Торес пише, че хората от близкото обкръжение на Роналдо никога не наричат Меси по име, а с прозвището “джуджето”. Целта била да се мотивира португалецът и да бъде убеждаван, че е по-добрият футболист от двамата. Торес обаче уточнява, че няма сведения дали прякорът за Меси е наложен от самия Роналдо.

Друг автор Гилем Балаге посочва, че Кристиано наричал голямата звезда на Барселона “каброназо” в съблекалнята на Реал. Това е силно обидна дума в испанския език, която в приблизителен превод значи “коп*ле”. Самият португалец отрече категорично някога да се е изказвал неуважително към своя голям съперник, като написа в Туитър: “Уважавам всеки един от своите колеги и Меси очевидно не е изключение”.

До голяма степен гневът на Роналдо идва от усещането, че не винаги получава същото уважение и отношение, каквото аржентинския нападател. На церемонията по награждаване на най-добрия футболист в Европа за 2012-та година португалецът беше бесен от факта, че Меси беше придружен от президента на Барса Сандро Росел, докато шефът на Реал Мадрид Флорентино Перез предпочете да си остане у дома.

По същото време Роналдо кара четвъртата си година в “белия балет”, без да е получавал увеличение на заплатата, докато възнаграждението на Меси се покачва редовно през около 6 месеца. През 2013-та все пак португалецът получи желаното и нов договор със заплата от 17 милиона паунда на година, което го постави пред опонента от Каталуния. Скоро след това обаче Меси получи ново увеличение и паритетът беше възстановен.

По отношение на медийния имидж Лео Меси години наред е припознаван като срамежлив, смирен футболен гений, докато Роналдо е лъскавият позьор със супермодел за гадже. Но нещата претърпяха известни промени.

Така, например, след като собственоръчно класира Португалия за Световното първенство в Бразилия с изумително представяне в плейофа срещу Швеция, Роналдо не се спря за интервюта пред медиите, а си тръгна бързо-бързо, защото... малкият му син Роналдо-младши настояваше да се прибират, за да си лягат.

В същото време безупречната репутация на Меси беше срината. Срещу него и баща му започна шумен процес за укриване на данъци за милиони долари. Появиха се и разкрития за авторитарното му отношение в съблекалнята.

След загубата от Реал с 1-2 през 2012-та година треньорът Пеп Гуардиола потърсил контакт със звездата на тима си, но получил следния отговор: “Това, което трябваше да направиш, е да избереш състав, който да спечели, а ти не го направи”.

Тихият гений дори си позволил да критикува чрез смс Гуардиола за решението му да повери ролята на централен нападател на Златан Ибрахимович в един мач през 2009-та година.

Разбира се, Роналдо и Меси не са разменили идентичностите си напълно, но личната им битка все повече сближава поведението им в личния и професионалния живот.

Двамата са в сходно положение и по отношение на успехите с националните си отбори. Или по-точно по отношение на липсата на такива.

Португалия на Роналдо напусна срамно Световното в Бразилия още в груповата фаза, а нападателят вкара едва 1 гол. Да, Меси (5 гола) и неговата Аржентина стигнаха до финал, но в крайна сметка спечели Германия и Лео не успя да се нареди до сочения за най-великия за всички времена свой сънародник Диего Марадона (който вдигна Световната купа през 1986-та година след изумително представяне).

Всъщност твърде вероятно е двамата така и да не успеят да покорят най-големия връх във футбола. Което безспорно ще е най-яркият минус в иначе невероятните им кариери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
МЕСТЯ преди 9 години
На мен пък ми е все тая кой е по-добър и кой какво мисли по въпроса. Всеки си е обър и лош за него си и си търпи позитивите и негативите, вас лично какво ви касае кой колко е добър и каква ви е вашата полза, та се карате тука за глупости.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да са по-различни от това, което са - слабообразовани с огромни заплати и медийно внимание.... С тази рецепта, толкова...
33
3
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Голмайстор на две различни първенства.ЕДИНСТВЕНИЯ
32
5
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
ЕЙ *** Роналдо им 3 не пиши повече ако обичаш
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
36-ти ЦецоооууууМеси има 3 КЕШ, бе тъпан. Меси има 4 златни топки, Роналдо 2.Бати смешника....))))
30
1
 
1
 
! Отговори
валреал преди 9 години
Чепче,набий си прякора отзад,***
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 38 Левскар, леко си прекалил ...Меси има 429 гола, а Роналдо има 453 гола в кариерата си до момента. Иначе Роналдо си остава чист *** като човек за мен. Няма к'во да коментираме.Впрочем има само един Роналдо и това е Феномена. Тоя португалски *** е срам за тази фамилия.
28
4
 
17
 
! Отговори
чепа преди 9 години
ЗА МЕН ЛИЧНО СРАВНЕНИЕТО Е СЛЕДНОТО- МЕСИ Е ПИКАСО В ФУТБОЛА, А ЗА РОНАЛДО Е ЕДНО ЕГОИСТИЧНО КОМПЛЕСИРАНО ЛАИНО!!!!!!!!
27
1
 
12
 
! Отговори
левскар преди 9 години
Кристиано Роналдо има вкарани 301 гола в кариерата си , а Меси има 414 , Меси има 4 златни топки , КР има 2КЕШ меси има 3КЕШ , Меси има финал на световно и Копа Америка , КР има полуфинал на световно и финал на Европейско .Това са фактите , но кой вие по-симпатичен вие си решавате , Мнението е два вида Обективно и Субективно , колективно или лично , така Господа Лаици имате огромно поле за избор.
26
3
 
3
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 9 години
РОНАЛДО ЕДВА ЛИ БИХ ГО СЛОЖИЛ И В 10-КАТА В СВЕТА. МЕСИ И ТОЙ ИМА МНОГО ДА СЕ УЧИ ОТ МАРАДОНА,АМА Е Е ДНА ИДЕЯ ПО-ДОБЪР.
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя *** меси играе от 2004г в бар.....на и *** 253 гола вижте Роналдо откога играе за Реал и копко гола има
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Александърчо, авторче малоумно, това с данъците е идея на чио му на Меси ,когато е бил хлапак на 20 години и хабер си е нямал, че чичо му е искал да забогатее на негов гръб. Абе ***, Меси ще укрива данъци по милион на година като получава 20 милиона ли бе? Данъците му са 4 милиона евро за 4 години? Все едно да получаваш от Барса 20 милиона на година и да укриваш 1 милион за данъци. И това е само заплатата му. А от реклами има още толкова.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще взема сега да си пусна мача, но и представянето на Кубрат и Кличко от миналата седмица когато излизаха на ринга. *** шоуто...немците правят такова шоу преди един боксов мач за световната титла!То бие за цялата година всичките спортни събития. Адреналина на макс!Благодаря на Кубрат, че аз като българин се почувствах още по-емоционален когато гледам мачовете на Шампиона Кличко. Досега ги гледах също с емоция, но българин да е насреща му...неописуемо!Благодаря ти Кубрате за тези мигове!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 28Валери е в София на маса с Кубрат и му вдъхва кураж на Джак Даниелс в момента, че ние българите никога не се предаваме и в крайна сметка продължаваме напред. Успокояват се двамата... един вид ...ти уважавам ли ***!
21
0
 
7
 
! Отговори
va преди 9 години
a kade de e VALERI BOJINOV.....s nai neveroqtnata kariera
20
5
 
25
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
ВИДЯХМЕ КЛОУНА РОНАЛДО КАК СЕ ПЛЬОСНА В НАКАЗАТЕЛНОТО ПОЛЕ СРЕЩУ ЛУДОГОРЕЦ. ЯВНО СИ ПОМИСЛИ, ЧЕ СИ ПОЛЯГВА ДО ИРИНА ШЕЙК. ТОЙ Е АЛЧЕН, ГРУБ И НАХАЛЕН ПОЗЬОР. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАКАЧИ И НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА МЕСИ.
19
3
 
13
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Не знам колко е добър Роналдо, но това че се направи на актьор в мача с Лудогорец, определено няма да му спечели допълнителни точки слава. Или играеш мъжката и с душа, или по-добре не обличай фланелката. Отделно, че футбола и другите проф. спортове днес са повече бизнес, от колкото спорт.
18
4
 
16
 
! Отговори
иво преди 9 години
Леонел Меси пише история !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
8
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Хм ,както виждам тук втози форум от футбол рахбира само циника и още един-двама ,останалите са ниво фанати !) Марадона е най-добрия футболист досега -останалото е разгоаголстване .
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте, аз като привърженик на Барса обичам Меси повече и от Стоичков. Толкова е дал за отбора, че този човек не просто е легенда за този клуб. Той е ИКОНА! Съмнявам се да има истински фен на Реал М, който да каже същото за Роналдо.За Раул- ДА!