Симеон Чамов е носител на купа "Странджа" за 2015 година

Страната ни стана боксова сила номер 1 при жените на Балканите
Обновена: 28 фев 2015 21:54 | 28 фев 2015 21:48, Анисия Иванова
2
Симеон Чамов е носител на купа "Странджа" за 2015 година
Полуфиналите на 66-тия международен боксов турнир „Странджа”. Снимка БТА

Българският боксьор в категория до 69 килограма Симеон Чамов е носител на купа "Странджа" за 2015 година - най-авторитетната индивидуална титла в българския бокс. Купата на Симеон Чамов бе връчена от заместник-министъра на младежта и спорта Калим Каменов и от президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

Симеон Чамов победи последователно Зденек Хладек /Чехия/, Ахмед Абдулкарем /Ирак/ Мамаититурсун Кион /Китай/ и тази вечер на финала спечели срещу Ярослав Самофалов от Украйна.

Успехът на Чамов има и друго измерение, което показва силата на характера на младия български боксьор - той се боксираше само 40 дни след операция на дясната ръка и с контузия на същата ръка по време на турнира "Странджа". Въпреки болките и на практика играещ само с лявата си ръка, Симеон Чамов спечели четири срещи на ринга на столичната зала "Универсиада", а в днешния труден финал успя да се наложи над украинеца Ярослав Самофалов по точки с 2:1 съдийски гласа.

Другият български финалист - Радослав Панталеев в категория до 81 килограма, спечели финалния си мач без борба - неговият съперник Елшод Разулов от Узбекистан не се качи на ринга поради контузия.

Единствено България спечели две титли при жените от всичките седем държави, класирали свои състезателки на финалите на 66-ия международен турнир по бокс "Странджа".

Благодарение на Стойка Петрова и Станимира Петрова, но също и на сребърната Светлана Каменова и бронзовите Габриела Димитрова и Деница Елисеева, България стана боксова сила номер 1 при жените на най-старата надпревара на Балканите в този спорт.

Китай, която имаше две финалистки, стигна до една титла чрез Цъан Ли в категория до 75 кг, която през 2014-та остана втора на "Странджа". Младата Агнес Алексюсон прибави към двете си световни титли за девойки и бронза от младежката олимпиада в Нанцзин и титла при жените, като триумфира във финала на категория до 64 кг. Златото 60-килограмовите ще пътува за Финландия, благодарение на Мира Потконен.

"Доволен съм за финалите на Стойка и на Станимира, но ми е тъжно заради начина, по който завършихме турнира", коментира националният треньор на жените Павел Сяров.

"Светлана Каменова ме изненада приятно по време на цялата надпревара, но миг невнимание във финала й коства много. Това обаче ще й е за обица на ухото. Стойка не е във формата, в която бихме искали да бъде, но се видя, че и олимпийската вицешампионка също не е в добра форма - просто етапа на подготовка е такъв. Станимира изнесе един прекрасен финал, като игра по-добре дори от световното първенство. Габриела Димитрова е младо момиче и направи две победи, което е добре за нея.

Деница Елисеева също игра силно и се надявам, че ще продължи да бъде част от отбора, защото вътрешната конкуренция води до желаните резултати", допълни Сяров.

След "Странджата" той ще разпусне отбора за кратка почивка до 9 март, когато момичетата трябва да се явят за функционални изследвания "Дианабад" преди да се качват на лагер на Белмекен.

В началото на април им предстои държавно първенство в Пловдив, а на 19-и заминават за участие на голям международен турнир в САЩ. Преди европейските олимпийски игри в Баку те ще участват на още един турнир в Испания. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво на всички
1
2
 
1
 
! Отговори
УБЕДЕН СЕКСИСТ преди 9 години
Ей такава, булка ще си взема. Да видим чии боксови ръкавици, са по-големи!