Богати и провалени

Английски клубове се дънят на поразия в Европа
1 мар 2015 21:20,
13
Богати и провалени
Голът на Бербатов за Монако срещу Арсенал. Снимка: Ройтерс

Когато беше обявена листата с 23-мата номинирани за “Златната топка”, направи впечатление, че най-богатото първенство има едва 4-ма представители. Да, точно толкова играчи на клубове от английската Висша лига се оказаха достойни да са сред най-добрите в света.
 
И това далеч не е случайно, с тъга отбелязва британското издание “Дъ Телеграф”. Доказателството дойде още в първите седмици от подновяването на битките в европейските клубни турнири.

Докато английският футбол се занимаваше с драмата с червения картон на Неманя Матич от “Челси” в мача с “Бърнли” от поредния кръг на местното първенство, “Барселона”, “Монако”, “Бешикташ” и “Фиорентина” се подготвиха достатъчно добре, за да нямат особени проблеми със свръхбогаташите от Острова. 
 
За “Дъ Телеграф” поредицата от загуби на континентално ниво показва две неща. Първо – английските топ клубове изостават значително от европейския елит. И второ – представителите на Англия във втория по значимост евротурнир третират “Лига Европа” като нискоразредна надпревара, съпоставима с местната Купа на лигата, но с повече и по-дълги пътувания.
 
И Ливърпул, и Тотнъм излязоха в срещите-реванш от този турнир с доста резерви в стартовите 11. Това е недвусмислено послание както за противника, така и за самите играчи на двата английски клуба.
 
Тази надпревара е с нисък приоритет и все още се счита за нещо като наказание за пропускането на възможността за участие в Шампионската лига (Тотнъм) или за липсата на достатъчно класа за преодоляването на груповата фаза на най-престижния клубен турнир във футбола (Ливърпул).

7 английски клуба започнаха европохода си през есента. Сега само “Челси” и “Евертън” имат поводи за усмивки. “Хъл Сити” отпадна още преди групите  на “Лига Европа”. “Ливърпул” пък успя да отпадне от 2 надпревари в един сезон. “Тотнъм” също приключи.

“Манчестър Сити” и “Арсенал” се нуждаят от чудо, за да отстранят “Барселона” и “Монако” след тежки домакински загуби съответно с 1-2 и 1-3.

Нито един клуб не е успявал да продължи напред в Шампионската лига, след като е получил повече от 1 гол при домакинска загуба в първата среща.

Но не статистиката е проблемът за тимовете от Острова. Проблемът е, че и Сити, и Арсенал бяха категорично надиграни и дори могат да се радват, че не загубиха с по-голяма разлика.
 
Коментаторът на телевизия “Скай спортс” Джейми Карагър беше достатъчно ясен в мнението си за фиаското на английските отбори в Европа: “Предвид огромните суми, които се наливат във Висшата лига, трябва да сме на далеч по-високо ниво. Продължавам да вярвам, че нашето първенство е най-вълнуващото за гледане, но по отношение на качеството далеч не сме най-добрите и това трябва да се промени. Финансовото предимство трябва да се реализира на терена срещу отборите от останалата част на Европа. Към момента това не се случва”.

Погледнато от този ъгъл може да се заключи, че клубовете от Висшата лига просто не харчат правилно парите си. Дават се огромни суми, но липсват представители на каймака на световния футбол. Единственият играч от английското първенство, който беше избран в официалния “Отбор на годината” е Анхел Ди Мария и то най-вече за изявите си преди летния трансфер от “Реал Мадрид” в “Манчестър Юнайтед”.
 
От 23-мата топ играчи в листата за “Златната топка” само Яя Туре, Еден Азар, Ди Мария и Диего Коща изкарват заплатите си в Англия, като последните 2-ма дойдоха на Острова през лятото.
 
“Манчестър Сити” бяха разкъсани от звездното трио на “Барса” в лицето на Меси, Неймар и Суарез. От другата страна има само 2-ма играчи от този калибър – Давид Силва и Серхио Агуеро. Балансът по отношение на таланта е виден на почти всички постове – Фернандо и Милнър трябваше да се борят в средата на терена с Иниеста и Бускетс.
 
Ето и малко статистика. Загубата на “Сити” беше тяхна 11-та от 21 мача в Шампионската лига. За сравнение “Реал Мадрид” записа 10-тата си поредна победа в турнира срещу “Шалке”.

Но не цялата вина е в играчите. Мениджърът на “Манчестър Сити” настояваше, че да се противопоставиш на “Барселона” трябва да атакуваш с 2-ма нападатели и да имаш 2-ма души в центъра. Тази теория беше разбита на пух и прах.

Контраатаките на Бербатов и компания се оказаха неразрешим ребус за Арсен Венгер и неговия “Арсенал”. Така “артилеристите” са на път за 5-та година поред да отпаднат безславно на осминафиналите.

По въпроса за прахосване на средства – яловият Роберто Солдадо, който струваше на “Тотнъм” цели 26 милиона паунда, изпусна невероятно положение срещу “Фиорентина” и впоследствие тимът му загуби. Защитникът Деян Ловрен, който пропиля дузпа и провали “Ливърпул” срещу “Бешикташ”, беше купен срещу 20 милиона паунда. Само за сравнение, за същите пари “Реал Мадрид” се сдоби със световния шампион Тони Кроос.
 
“Арсенал” хвърли 93.7 милиона паунда за трансферите на Калъм Чеймбърс, Матю Дебюши, Давид Оспина, Дани Уелбек и Алексис Санчез. А реално само последният е от световна класа. 
 
От “Дъ Телеграф” намират успокоение във факта, че от 55 титуляри за английски клубове в мачовете в Европа през последната седмица само 10 са англичани. Но като погледнем представянето на националния им отбор в последните години, особено на големи първенства, и там положението е плачевно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: футболШампионска лига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
Разбирач преди 9 години
Равенството на Йорк сити със Манчетър Юнайтед и съответно преигравеното им на Олд Трафорд донесе печалба на отбора от четвърта лига почти колкото получи Лудогорец за престоят им във шампионската лига за целият период. Наистина това говори за съжаление на любителите на анлийският футбол жалки факти колко се е променила футболната политика на острова.
8
2
 
6
 
! Отговори
Разбирач преди 9 години
Със сигурност статията противоречи,след като подписаха нов телевизионен договор дори изпадащите от елита отбори получават повече приходи от европейският шампион!За сравнение Челси спечели само 59,9 млн. евро от наградния фонд на УЕФА, когато триумфира в Шампионската лига през сезон 2011/12. А 20-ият във ВЛ миналия сезон Кардиф Сити получи на прощаване с елита 74,5 млн. евро.Което говори достатъчно за мотивацията на отборите от острова!Евротурнирите се печелят просто за престиж !
7
3
 
14
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Туй в Англия ако някой успее да спре топка, му вземат ивнтерю от телевизиите. Ако успее да финтира някой - го обявяват за герой на мача. :))))
6
0
 
11
 
! Отговори
Бултрас преди 9 години
Всичко е въпрос на манталитет.За всяка една държава.Британците са джентълмени,но надменни спрямо другите.Борбата,самораздаването и всеотдайността се толирира за сметка на техниката,красотата и риска.За това първенството им е най-интригуващо интересно и гледано,но в евротурнирите не се радват на големи успехи.Отборите им са пълни с чужденци и от там са провалите на европейски и световни първенства.Отборите са собственост на богати чужденци които пръскат маса пари за привличане на вниманието.
5
6
 
3
 
! Отговори
dolu angliskoto преди 9 години
SICHKI ANGLISKI OTBORI SA UBITI OT BOI NIKVO NIVO NIKVA KLASA SAMO NA SELSKIQ OSTROV SA MNOGO OBORTNI IBETE SI MAIKATA SELSKA SICHKI BULGARI KUDE SA FENOVE NA ANGLISSKITE OTBORI I FUTBOL HAKAM VI GO DA VI E TUPO CHE STE NALI ZLE NAI ZLE NAI ZLE DOLU ANGILIA NAI ZLE NAIZLE NIKVA KLASA NIKVA KLASA BERBATOV NAD VSICHKO ARSENAL UBITI OT BOI MAN UNITED UBITI OT BOI MAN CITY UBITI OT BOI LIVERPOOL UBITI OT BOI CHEALSEA UBITI OT BOI
4
0
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
И тяхния футбол като твоя български, дЕдо. :))))
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като прочетох заглавието "Богати и провалени" си мислех,че е статия за Николери,Перукчо или за чалгаджиите,а то за англииските отбори била :)
2
1
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
С футбол от сорта "юруш на маслинките" - толкова! Тичай, тичай, тичай дорде можеш.... те това играят 90% от т.н. английски отбори.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера.бъгъ с каква главна новина излязъл... Сигурно обаче имат претенции че са най-якия новинарски сайт, ха ха ха...

Спонсорирани публикации